EY: "Modificarea Codului de Procedură Fiscală - cea mai notabilă din ultimii 12 ani"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 octombrie 2015

Noile modificări aduse Codului de procedură fiscală vor avea atât efecte pozitive, cât şi efecte negative asupra contribuabililor, începând cu 1 ianuarie 2016, apreciază specialiştii din cadru companiei de consultanţă EY.

Aceştia subliniază că modificarea prin care a trecut Codul de procedură fiscală este cea mai notabilă din ultimii 12 ani, de când acesta a intrat în vigoare.

Sursele citate arată, într-un comunicat: "O modificare pozitivă o reprezintă încetarea inspecţiei fiscale în situaţia în care aceasta depăşeşte dublul duratei legale de desfăşurare. Totuşi, în cazul marilor contribuabili, o inspecţie fiscală nu va putea depăşi 1 an şi şase luni, având în vedere posibilitatea de suspendare a inspecţiei doar pe o perioadă de maxim 6 luni".

În acelaşi timp, un impact negativ îl reprezintă introducerea penalităţii de nedeclarare, "neexistând o diferenţiere între nedeclarare şi sub-declarare", potrivit specialiştilor de la EY, care subliniază: "O nouă modificare importantă priveşte curgerea termenului de prescripţie a dreptului organului de inspecţie fiscală de a stabili obligaţiile fiscale. Astfel, dacă până acum termenul de 5 ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală, existând diferenţe semnificative între contribuabili şi autorităţile fiscale în interpretarea momentului la care se considera că s-a născut creanţa fiscală, prin modificările aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se ca dată de început a termenului de prescripţie ziua de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală".

Emanuel Băncilă, liderul practicii de dispute şi litigii fiscale din cadrul Radu şi Asociaţii, casa de avocatură asociată EY în România, evidenţiază că termenul legal în care urmează să se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile în situaţia soluţionării unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la rândul său cu încă 6 luni, în anumite situaţii.

În ceea ce priveşte procedura de contestare, modificările aduse prin Noul Cod de procedură fiscală reuşesc, în mare măsură, să rezolve o serie de probleme practice.

Reprezentanţii companiei au menţionat: "În primul rând, contribuabilul va dispune de un termen de 45 de zile pentru formularea contestaţiei fiscale - termen mai generos faţă de actuala reglementare, care permite astfel o pregătire mai temeinică a argumentaţiei fiscale şi juridice, precum şi identificarea eventualelor probe noi ce ar putea fi folosite împotriva actului contestat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb