EY România lansează un instrument de analiză sectorială pentru estimarea valorii de piaţă a companiilor

A.P.
Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2020

EY România lansează un instrument de analiză sectorială pentru estimarea valorii de piaţă a companiilor

EY România lansează un instrument de analiză sectorială cu ajutorul căruia poate fi estimată valoarea de piaţă a companiilor din 10 sectoare de pe piaţa din România. Iniţiativa "Perspective de Evaluare"/ "Valuation Insights" este dedicată investitorilor, antreprenorilor, participanţilor la piaţă în general, dar şi tuturor părţilor interesate de valoarea relativă a companiilor din următoarele sectoare: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare, servicii de telecomunicaţii şi utilităţi, potrivit unui comunicat de presă.

Florin Vasilică, Partener, Lider al departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România: "Piaţa de fuziuni şi achiziţii începe să se dezgheţe treptat, ne aşteptăm să aibă loc tranzacţii şi, în acest context, companiile să îşi dorească o evaluare la zi a valorii lor de piaţă. Instrumentul dezvoltat de echipa EY oferă estimări utile atât investitorilor interesaţi, cât şi reprezentaţilor companiilor pentru dezvoltarea şi convertirea viziunii strategice ale acestora în planuri concrete."

Dezvoltat de Echipa de evaluare, analiză economică şi modelare financiară (Valuation, Modeling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie şi Tranzacţii al EY România, acesta poate fi accesat în secţiunea site-ului EY "Valuation Insights"/"Perspective de Evaluare.

Instrumentul oferă estimări despre evoluţia randamentului, dar şi despre valoarea relativă în 10 sectoare, pe baza datelor înregistrate începând cu 30 septembrie 2015 până în prezent. Randamentul fiecărui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) şi al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativă a fiecăruia dintre sectoarele analizate a fost estimată prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezintă indicatori de evaluare folosiţi pe scară largă pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului că active similare sunt vândute pe piaţă la preţuri similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultaţi dintr-o analiză a unui grup de companii comparabile şi aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obţine valoarea acesteia, dintr-o perspectivă de piaţă.

Datele care stau la baza acestor analize vor fi actualizate trimestrial pentru a oferi o perspectivă cât mai recentă asupra evoluţiilor din sectoarelor vizate.

Analiza este fundamentată pe prelucrări de date generate de baza de date S&P Capital IQ şi are în vedere un eşantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv România), aferente fiecărui sector analizat, aşa cum sunt acestea clasificate de către sursă. Mai multe detalii despre sectoarele analizate şi principalii jucători din cadrul fiecăruia sunt disponibile aici.

Principalele concluzii ale analizei Perspective de evaluare, disponibilă pentru trimestrul al III-lea al anului 2020:

Costul capitalului a înregistrat valori maxime (sau aproape de maxim) în prima jumătate a anului 2020 pentru majoritatea sectoarelor analizate

Ileana Guţu, Partener Asociat, Evaluare, analiză economică şi modelare financiară, EY România: "Pe fondul incertitudinii cauzate de criza Covid-19, sectoarele analizate au înregistrat valori maxime ale costului capitalului, prin comparaţie cu ultimii 5 ani acoperiţi de analiza noastră. Anterior anului 2018, evoluţia randamentelor a fost una stabilă, fiind urmată de un vârf spre sfârşitul anului 2018 şi o scădere aproape de minimul istoric pe parcursul anului 2019. Valorile ridicate observate la finalul anului 2018 au apărut şi pe fondul tensiunilor aferente cadrului macroeconomic şi a lipsei predictibilităţii legislative (de ex. OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare)."

După fluctuaţiile înregistrate în prima parte a anului curent, în trimestrul al III-lea se observă o tendinţă descrescătoare pentru costul capitalului înregistrat de majoritatea industriilor, probabil şi pe fondul reluării activităţii economice.

Sectorul bunurilor de consum, al proprietăţilor imobiliare şi al materialelor, precum şi serviciile financiare au înregistrat cea mai accelerată creştere a costului capitalului în 2020.

Atât în trimestru al III-lea 2020, cât şi pe toată perioada analizată (5 ani), randamentele cele mai scăzute au fost înregistrate pe piaţă de sectorul materiilor prime, sector care a prezentat şi cele mai mici fluctuaţii de-a lungul timpului.

Valori minime istorice ale multiplicatorilor financiari pentru toate industriile

Incertitudinea de la finalul primului trimestru al anului 2020 a generat valori minime istorice ale multiplicatorilor financiari pentru toate industriile. Scăderea a putut fi observată la nivelul fiecărei categorii de multiplicator analizat, din fiecare sector şi se datorează faptului că aşteptările investitorilor erau foarte reduse în perioada menţionată.

Începând cu trimestrul al II-lea 2020 şi continuând cu trimestrul al III-lea, piaţa reflectă o revenire, multiplicatorii de piaţă apropiindu-se de valorile anterioare crizei generate de Covid-19.

Pentru sectorul serviciilor medicale şi cel al proprietăţilor imobiliare, revenirea din trimestrul al III-lea 2020 generează valori apropiate de maximul înregistrat în 2017, surprinzând gradul de oportunitate şi atractivitatea acestor pieţe.

De avut în vedere:

Prezentul exerciţiu nu a inclus o analiză de lichiditate şi nici o analiză privind caracteristicile individuale (ex: mărimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecărei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza cărora a fost realizată selecţia au în vedere regiunea geografică şi încadrarea sectorială, aşa cum este aceasta prezentată în baza de date utilizată (S&P Capital IQ).

Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru mărimea companiei subiect), întrucât prezenta analiză este sectorială şi nu o analiză individuală, specifică unei companii specifice. Această primă poate fi aplicată, dacă este cazul.

Ratele de actualizare prezentate sunt exprimate în euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cât şi corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate în aceeaşi monedă.

În aplicarea multiplicatorilor trebuie luat în considerare faptul că nu există două companii identice, acestea fiind diferenţiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicată ţinând cont de acest aspect şi aplicând ajustările necesare, dacă este cazul. De asemenea, în aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplică (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectivă clară şi cât mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui să fie unul normalizat, adică să reflecte un nivel pe care compania se aşteaptă să îl poată realiza în mod constant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb