Fabrica de confecţii "Moda" suferă din cauza lipsei personalului calificat

PAULA BULZAN, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 24 noiembrie 2010

Comenzile în creştere nu pot fi satisfăcute

Cea mai mare fabrică de confecţii din Arad, "Moda", lucrează la capacitate maximă, însă nu poate să mărească numărul comenzilor din cauza lipsei personalului calificat. În prezent, "Moda" are aproximativ 400 de angajaţi şi produce confecţii pentru femei, pentru firme din Germania, Anglia, Austria.

În opinia directorului fabricii, comenzile clienţilor au tendinţe de creştere, de la relocarea fabricii într-un spaţiu nou.

Monica Fufezan, directorul fabricii, a spus: "Din păcate, nu am putut răspunde pozitiv acestei creşteri decât într-o mică măsură, deoarece suntem limitaţi din cauza lipsei de personal calificat. Judecând după comenzile pe care le avem, mâine am putea angaja 50 de oameni, care să ştie să coase la maşină. Dar, nu avem de unde să luăm aceşti oameni, deoarece nici actualii şomeri nu sunt interesaţi să devină confecţioneri şi nici şcolile arădene nu mai pregătesc elevii în acest domeniu".

Aceasta a mai susţinut că nu vede prea bine viitorul meseriei de confecţioner, în condiţiile în care tinerii din ziua de azi preferă să se orienteze spre alte meserii mai "moderne".

"Deşi se cheltuie sume imense din fonduri europene pe diverse proiecte privind corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii, practic acest lucru nu se realizează încă. Pentru exemplificare, în anunţurile din ziare cu oferte de locuri de muncă, în fiecare zi se găsesc 2-3 anunţuri care oferă locuri de muncă pentru confecţioneri, dar la ora actuală nicio şcoală din Arad nu pregăteşte elevi în meseria de confecţioner. Nu putem trăi într-o societate în care toată lumea să aibă studii superioare. Ne mai trebuie şi instalatori, zugravi, măcelari, bru-tari şi, de ce nu, confecţioneri. Când toată lumea va înţelege acest lucru, perspectivele noastre de viitor vor fi mai bune", a susţinuit Monica Fufezan.

Aceasta a mai adăugat că numărul mare al comenzilor se datorează şi deciziei de relocare a activităţii, care a fost una foarte grea, dar investiţia s-a dovedit a fi benefică. "A fost poa-te cea mai grea decizie din activitatea mea de conducător de peste 20 de ani al acestei societăţi, dar s-a dovedit a fi benefică pentru bunul mers al societăţii. Aş zice chiar o decizie hotărâtoare pentru supravieţuirea societăţii Moda. Investiţia în teren, clădire şi utilaje a costat circa 2 milioane euro dar această sumă a început să se recupereze prin reducerea costurilor cu utilităţile şi de administraţie care sunt mult mai mici decât cele de la vechiul sediu, unde suprafeţele de întreţinut, încălzit şi iluminat erau mult mai mari şi costisitoare", a mai spus Monica Fufezan.

Finalizarea noii investiţii a avut un impact deosebit asupra clienţilor. Toţi au fost impresionaţi de aspectul şi funcţionalitatea noului sediu, aces-ta fiind mult mai apropiat de concep-tul modern al unei întreprinderi de acest profil.

Odată cu mutarea în noul sediu, a fost achiziţionat utilaj tehnologic de ultimă generaţie, în special pentru sala de croit şi pentru pregătirea documentaţiei tehnice, care se face complet pe calculator, cu ajutorul unor programe specializate.

În prezent, "Moda" lucrează pentru firme renumite din Germania, Anglia şi Austria, care prin produsele lor ocupă segmentul superior al pieţei produselor de îmbrăcăminte din ţările lor. Cu ajutorul relaţiei de colaborare cu reţeaua Selgros şi prin intermediul ei, produsele "Moda" sunt desfăcute în toată ţara, inclusiv în Capitală. "Nu am reuşit să deschidem un magazin propriu în Bucureşti, din cauza, în primul rând, a cos-turilor prohibitive pe care le au spaţiile comerciale în Bucureşti şi apoi din cauza costurilor legate de aprovizionarea şi administrarea unui magazin aflat la peste 500 km distanţă. Oricum, numeroase doamne din Bucureşti aflate în trecere prin Arad au apreciat produsele noastre atât ca aspect cât şi din punctul de vedere al raportului preţ-calitate, lucru care ne încurajează să nu abandonăm lupta pentru a intra mai puternic în magazinele din Bucureşti", a mai spus Monica Fufezan.

"Moda" Arad este o companie cu capital privat, are circa 600 de acţionari, dintre actualii şi foştii angajaţi. Fiind o societate de tip închis, acţiunile nu se tranzacţionează la bursă.

A fost fondată în 1959, desprin-zîndu-se din cooperativa Artex, sub numele de Fabrica de Confecţii Arad. În 1974 şi-a schimbat numele în Întreprinderea de Confecţii Arad, ca apoi în 1990 să devină Societatea Comercială Moda SA Arad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb