Scena politică autohtonă a intrat în febra excluderilor. Vechiul slogan "cine nu e cu noi, e împotriva noastră" a fost scos de la naftalină şi este la mare preţ în PNL şi PDL. Fostul partid de guvernământ se pregăteşte să excludă câtiva membri de marcă, mult prea vocali şi prea critici la adresa actualei conduceri. Excluderile vor avea loc doar dacă până la momentul întrunirii Biroului Permanent Naţional toţi cei vizaţi nu vor decide să demisioneze singuri, urmând exemplul fostului ministru al învăţământului, Daniel Funeriu. Pe acest fond, previziunea consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu se poa-te împlini mai repede decât se aştepta: "S-ar putea nici să nu mai existe PDL-ul până în 2016, la alegeri, aşa că vorbim ipotetic". Cei vizaţi sunt acuzaţi mai ales pentru luările de poziţie de pe o reţea de socializare, care ulterior sunt răspândite în toată presa.
Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu a anunţat că va propune în şedinţa de luni a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu şi Daniel Funeriu pe motiv că toţi cei mai sus menţionaţi atacă zilnic PDL. La acest anunţ a reacţionat imediat Daniel Funeriu, care şi-a prezentat demisia în direct pe Facebook: "Stimate domnule preşedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa. Neavând vocaţia privitului în urmă cu mânie voi încerca să păstrez în memorie amintirea luptelor duse împreună cu colegii din PDL, inclusiv Dumneavoastră, şi solidaritatea care ne-a caracterizat în trecut. Toate cele bune, cu respect. Nu îi încurajez pe cei care împărtăşesc direcţia actuală a PDL să-mi urmeze exemplul".
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a reacţionat şi el, evident pe Facebook, afirmând că PNL şi PDL se transformă din organizaţii politice democratice în plutoane de execuţie: "PNL şi PDL se transformă din organizaţii politice democratice în plutoane de execuţie. În ce îl priveşte pe Funeriu, el a stat de multe ori cu securea deasupra capului când era ministru. Şi securea era în mâna unor oameni din PDL. Noroc ca îl susţinea Emil Boc. Nu vreau să-mi amintesc de unii şefi democrat-liberali care au sărit în sus după episodul < camere la bac >. Funeriu a demisionat din PDL. Acum Croitoru, fugit între timp la PSD, se poate întoarce în partid. Oricum, el fusese propus ministru al educaţiei în 2008 de PDL (...) Alin Popoviciu zice ca Funeriu umbla prin organizaţiile PDL să racoleze membri pentru un nou partid. Alin, nu te iluziona. Vin singuri, crede-mă.".
Un alt apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, Adrian Papahagi, şi-a manifestat susţinerea pentru Funeriu pe Facebook, şi a arătat că este dispus şi el să demisioneze dacă se va ajunge la excluderi: "Inevitabil, mulţi l-au detestat în propriul partid şi l-ar fi preferat în locul lui pe traseis-tul Cătălin Croitoru, care ar fi menajat interesele... tuturor mafiilor din învăţământ: sindicate, plagiatori, impostori, fabrici de diplome, bacalaureat pe copiate, afacerişti, rectori pe viaţă, cumularzi, gerontocraţi. Funeriu a lucrat pentru binele Româ-niei, în timp ce multora din partid le păsa doar de voturi. Funeriu a făcut politică de valori, nu de cârdăşie. Iată de ce e imposibilă alegerea între reformistul Funeriu şi un Alin Popoviciu. Nu am reacţionat la declaraţiile ultimelor zile, dar dacă sunt excluşi din PDL tocmai oamenii care credibilizează partidul în ochii electoratului de dreapta, nu voi aştepta nici 5 minute să-mi dau demisia în semn de solidaritate. Mă întreb ce om normal la cap ar putea sta pe gânduri când vine vorba să aleagă între Alin Popoviciu şi Cristian Preda + Teodor Baconschi + Toader Paleologu + Daniel P. Funeriu. Am aderat la PDL pentru a fi coleg cu aceşti oameni, nu cu Popoviciu, şi voi părăsi partidul alături de ei dacă se ajunge până acolo". Este evident că reţeaua de socializare este folosită mult mai eficient de contestatarii actualei conduceri a PDL decât de oamenii fideli preşedintelui Vasile Blaga. La sfârşitul săptămânii e posibil să plouă cu demisii pe... Facebook.