Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat Guvernul în judecată şi solicită instanţei să oblige reprezentanţii statului la elaborarea normelor de aplicare a prevederilor art. 17 alin. (1) - (5) din Legea tinerilor, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, deşi cuprinde forme de sprijin material ce poate fi acordat tinerilor, Guvernul încearcă prin orice mijloace să împiedice acţiunea FACIAS.
O lege din 2007, care prevede susţinere pentru tinerii din România, nu poate fi aplicată nici astăzi din cauză că Guvernul nu elaborează normele de aplicare.
De ce e importantă o astfel de lege şi ce prevede?
(1) Statul stimulează iniţiativele antreprenoriale ale tinerilor, susţinând prin alocaţii financiare nerambursabile accesul acestora la servicii de consultanţă specifice demarării unei afaceri.
(2) Statul acordă sprijin tinerilor pentru înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru realizarea de investiţii, prin programe de creditare preferenţială, cu prioritate în mediul rural şi în zonele geografice cu nivel economic scăzut, conform legii.
(3) Statul acordă facilităţi sub formă de reduceri de taxe şi impozite, pentru o perioadă de cel puţin un an calendaristic, pentru societăţi comerciale înfiinţate de tinerii absolvenţi, indiferent de nivelul studiilor acestora.
(4) Statul sprijină formarea tinerilor ca viitori întreprinzători şi manageri prin organizarea de cursuri de iniţiere gratuite în domeniul managementului şi în cel al administrării afacerilor.
Pentru că de 14 ani Guvernul a nu elaborat aceste norme, FACIAS i-a dat în judecată şi a cerut elaborarea de urgenţă a acestor norme. Ce a făcut Guvernul în această situaţie? V-aţi aştepta probabil să elaboreze de urgenţă actul normativ şi să sprijine tinerii? Greşit! Încearcă prin tot felul de tertipuri să oprească acţiunea din justiţie.
Cum se apără Guvernul?
Concret, Guvernul cere anularea acţiunii FACIAS pentru motive ca neachitarea taxei de timbru, sau din cauza lipsei de interes a fundaţiei în promovarea acestei acţiuni. Deci nu e important ca tinerii din România să fie sprijiniţi şi că o organizaţie ca FACIAS luptă pentru asta, e important dacă e plătită sau nu taxa de timbru. Mai mult, în instanţă, Guvernul invocă nişte acţiuni birocratice suplimentare din cauza cărora nu pot emite normele de aplicare şi dă vina pe alte instituţii care ar fi trebuit să facă nişte paşi premergători pentru ca normele să poată fi emise. În opinia FACIAS, Guvernul, care la rândul lui este obligat să emită acele norme şi să transpună în mod real ajutorul material ce trebuie acordat tinerilor, trebuia să solicite iniţierea de proiecte organelor subordonate.
FACIAS cere Guvernului României să îşi asume responsabilitatea şi să ia măsurile necesare pentru implementarea efectivă a Legii Tinerilor. Acest act normativ trebuie să depăşească stadiul de promisiune neîndeplinită şi să devină un instrument real de sprijin pentru tinerii din România.