Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis o scrisoare către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în care cere acestuia "să nu şteargă de pe hartă peste 50 de localităţi din toată ţara", arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.
"Nu ştergeţi de pe harta peste 50 de localităţi din toata tara! Ieşiţi din ilegalitate, respectaţi Constituţia României!", arată scrisoarea deschisă în vederea ministrului Bode.
Potrivit FACIAS, funcţia de primar al Sectorului 5 din Bucureşti a fost vacantată la data de 09.06.2022, prin ordinul nr. 358 emis de instituţia Prefectului Bucureşti. Încetarea înainte de termen a mandatului a rămas definitivă în 12.07.2022, prin consfinţirea sentinţei din dosarul civil nr. 15826/3/2022.
Ca o consecinţă a documentelor de mai sus, potrivit art. 120 alin. 2 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ "alegerile prevăzute la alin. 1 se organizează în termen de 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului prevăzut la alin. 118 alin. 4, în condiţiile legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale"
"Domnule ministru Lucian Bode, nu aţi făcut ce spune legea! Alegerile locale din Sectorul 5 al Capitalei ar fi trebuit să aibă loc până pe cel târziu 10 octombrie şi Guvernul trebuia să adopte cel târziu în 5 septembrie H.G. privind organizarea alegerilor, pentru a fi respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Codul Administrativ. Aţi ales să ignoraţi drepturile cetăţenilor de a fi reprezentaţi de un primar ales de ei, aţi comis un abuz şi o ilegalitate şi vă solicităm să îndreptaţi de urgenţă situaţia", transmite FACIAS în scrisoarea deschisă pentru ministrul Afacerilor interne.
Sursa citată notează că unele localităţi nu au primar ales direct de cetăţeni, din 2021. De exemplu, în:
- Jibert (Braşov) - primarul a fost omorât în bătaie de un consilier local
- Sărăţeni (Mureş) - primarul a murit asfixiat într-o fosă septică
- Şimian (Bihor) - primarul a murit după ce a căzut dintr-un copac
- Sângeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud) - primarul a fost condamnat a doua oară într-o cauză penală, pentru că a condus beat
- Valea Salciei (Buzău) - primaul s-a angajat la Curtea de Conturi
- Blândeşti (Botoşani) - primarul şi viceprimarul găsiţi în conflict de interese
- Lopătari (Buzău) - primarul a demisionat
Cu toate acestea, deşi termenele sunt clar prevăzute de Codul Administrativ(maxim 100 de zile de la comunicarea ordinului prefectului dacă acesta nu a fost contestat, respectiv circa 130 de zile de la comunicarea ordinului prefectului dacă acesta a fost contestat) Ministerul Afacerilor Interne nu se grăbeşte cu organizarea alegerilor locale parţiale, încălcând prevederile Art. 160 alin. 11 din Codul Administrativ, notează FACIAS în scrisoare.
"FACIAS, în calitate de organizaţie care luptă pentru respectarea drepturilor cetăţenilor, vă reaminteşte, domnule ministru Lucian Bode, că obligaţiile care cad în sarcina guvernului de a stabili data organizării alegerilor locale parţiale şi emiterea unei hotărâri în acest sens sunt stipulate prin norme imperative, şi nu opţionale. Astfel, orice încălcare a acestor norme reprezintă un abuz din partea Ministerului Afacerilor Interne care are responsabilitatea directă în redactarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localităţile care nu mai au primar", adaugă sursa citată.
"Vă întrebăm, aşadar, domnule ministru Lucian Bode:
- Sunteţi conştient că în acest moment încălcaţi dreptul cetăţenilor de a alege şi de a fi aleşi, dar si dreptul de a avea o localitate bine administrată?
- Când aveţi de gând să trimiteţi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localităţile care nu mai au primar?", conchide FACIAS.