Faleza Dunării, modernizată cu bani europeni. Se vor accesa 15 milioane de euro

ANA FELEA
Miscellanea #Construcţii / 10 august 2020

Faleza Dunării, modernizată cu bani europeni. Se vor accesa 15 milioane de euro

Revitalizarea turismului local reprezintă o prioritate pentru autorităţile gălăţene care astăzi un făcut un prim pas concret în amenajarea Falezei Dunării.

Mai exact, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, au semnat miercuri acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului "Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării". Astfel, urmează să fie elaborată documentaţia tehnico-economică necesară proiectului de investiţii în domeniul infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potenţial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanţare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Municipalitatea doreşte să obţină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja, graţie căruia această zonă emblematică a oraşului se va schimba complet, devenind mult mai atractivă atât pentru locuitori, cât şi pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare şi petrecere a timpului liber.

"Cea mai îndrăgită zonă a oraşului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată şi pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene şi am încheiat astăzi parteneriatul cu Consiliul Judeţean Galaţi, fapt pentru care îi mulţumesc şi pe această cale domnului preşedinte Costel Fotea pentru deschidere şi sprijin. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, zone de cafenea, două parcări subterane, spaţii verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural şi turistic. Faleza Dunării se va schimba şi va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălăţeni, dar şi pentru cei care ne vizitează," a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a declarat: "Niciodată nu a existat o mai bună colaborare între Consiliul Judeţean şi Primăria Galaţi. Iar acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălăţeni. Astăzi ne-am unit din nou forţele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Falezei. Aici se află singura expoziţie de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galaţi, am gândit un circuit cultural prin care să punem în valoare această colecţie impresionantă de artă modernă, bineînţeles şi cu ajutorul specialiştilor de la Muzeul de Artă Vizuală."

Sculpturile în metal, elementul central al proiectului

Unică în sud-estul Europei şi spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galaţi va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural. Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galaţi, proprietar al terenului şi al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătăţirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Judeţean Galaţi, prin instituţia subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, va asigura asistenţa calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public şi informarea turiştilor cu privire la patrimoniul cultural existent. Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 şi 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialişti în arhitectură şi urbanism, vor fi puse la dispoziţia ofertantului câştigător.

"Proiectul are în vedere dezvoltarea şi promovarea infrastructurii publice de turism şi a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea şi promovarea patrimoniului cultural şi a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea şi promovarea patrimoniului natural şi a eco-turismului; regenerarea fizică şi creşterea securităţii spaţiilor publice. Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete şi circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida şi extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber şi semiacoperite, piste pentru alergători şi biciclişti, piaţete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc. În plus, se doreşte relocarea portului de ambarcaţiuni în altă zonă de agrement a oraşului şi se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului şi Bdul Marii Uniri, cu finanţare din alte surse", se arată în comunicatul trimis de Primăria Galaţi.

Proiectul "Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării" va fi depus în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014 - 2020, pe Axa Prioritară 1 - Acţiunea 1.1.1. "Asistenţă orizontală pentru beneficiarii fondurilor ESI şi specifică pentru beneficiarii POAT, POIM şi POC, inclusiv instruire pentru aceştia şi pentru potenţialii beneficiari FESI".

Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galaţi şi principalul loc de promenadă pentru locuitorii oraşului, având o lungime de aproximativ trei kilometri şi o suprafaţă totală de aproximativ 200.000 mp.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Faleza galatiului este foarte ok si asa cum e acum.

    Ceea ce strica tot, este "vaporul"-restaurant din beton de pe malul Dunarii (ar trebui demolat ca oricum este interzisa constructia pe malul apelor), aflat in dreptul pontonului unde a fost acorat celebrul vas Libertatea, precum si puzderia de pontoane-restaurant chicioase, cu aspect de balci turcesc, care te impiedeca sa admiri peisajul superb cu Muntii Macin, in departare. 

    Oricum, toate sunt constructii ale politicienilor si nu cred ca vor mai fi deranjate prea curand. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb