FAO: Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut în septembrie

G.B
Macroeconomie / 7 octombrie 2021

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut în septembrie

Preţurile globale ale mărfurilor alimentare au crescut în septembrie, determinate de înăsprirea condiţiilor de aprovizionare şi a cererii pronunţate pentru produsele de bază, cum ar fi grâul şi uleiul de palmier, a anunţat astăzi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în septembrie, Indicele FAO al preţurilor la alimente a avut în medie 130,0 puncte, în creştere cu 1,2% faţă de august şi cu 32,8% mai mare decât în septembrie 2020. Indicele urmăreşte modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale celor mai tranzacţionate produse alimentare.

Indicele FAO al preţurilor la cereale este mai mare în septembrie cu 2,0% faţă de luna precedentă. Preţul mondial la grâu s-a ridicat cu aproape 4% - fiind cu 41% mai mare decât cel de acum un an - din cauza înăspririi disponibilităţilor la export pe fondul unei cereri puternice. A crescut şi preţul mondial al orezului, în timp ce preţul porumbului a avansat cu 0,3 la sută moderat - în medie cu 38 la sută mai mare de la an la an - întrucât perspectivele mondiale îmbunătăţite ale culturilor şi demararea sezonului de recoltă în Statele Unite ale Americii şi Ucraina au contracarat, în mare măsură, impactul provocat de închiderea porturilor afectate de uraganul Ida, care a lovit SUA.

"Dintre cerealele cele mai importante, grâul va fi monitorizat constant în următoarele săptămâni, prin analiza cererii în raport cu creşterea rapidă a preţurilor", susţine Abdolreza Abbassian, economist superior la FAO.

Indicele FAO al preţului uleiului vegetal s-a mărit cu 1,7 la sută în luna respectivă - şi cu aproximativ 60 la sută faţă de septembrie 2020. Preţurile internaţionale ale uleiului de palmier au atins cotele maxime din ultimul deceniu, din cauza cererii solide la import, la nivel mondial şi a preocupărilor legate de lipsa forţei de muncă a migranţilor, care afectează producţia din Malaezia. Preţurile mondiale ale uleiului de rapiţă s-au apreciat în mod semnificativ, în timp ce cotaţiile de ulei de soia şi floarea soarelui au scăzut.

Indicele FAO al preţurilor la lactate a crescut cu 1,5% faţă de luna august, deoarece cererea globală semnificativă de import şi factorii sezonieri din Europa şi Oceania au favorizat creşterea cotaţiilor internaţionale pentru toate produsele lactate, în special pentru unt.

Indicele FAO al preţului la zahăr este cu 0,5% mai mare faţă de luna precedentă - şi cu 53,5% faţă de anul ce a trecut - augmentarea fiind determinată de condiţiile meteorologice nefavorabile şi de preţurile mai mari ale etanolului în Brazilia - cea mai mare exportatoare de zahăr din lume. Pe de altă parte, încetinirea cererii globale de import şi perspectivele bune de producţie din India şi Thailanda au limitat presiunea ascendentă asupra preţurilor.

Indicele FAO al preţurilor la carne a fost, practic, neschimbat în septembrie faţă de luna anterioară şi a crescut cu 26,3 la sută în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cotaţiile de carne de ovine şi bovine au crescut din cauza condiţiilor de aprovizionare stricte, în timp ce cotaţiile pentru carnea de pasăre şi cea de porc au scăzut pe fondul volumelor ample de aprovizionare globale ale primei şi ale cererii mai mici pentru celei din urmă, în China şi Europa.

Producţia record de cereale înregistrată în 2021 rămâne sub nivelul nevoilor de consum

Conform noilor previziuni ale celui mai recent Rezumat FAO privind Cererea şi Oferta de cereale, lansat tot astăzi, producţia mondială de cereale, în acest an, se preconizează să atingă un record istoric de 2 800 de milioane de tone, însă aceasta este mai mică decât cerinţele de consum anticipate în sezonul de comercializare 2021 -2022.

FAO anticipează ca, în 2021, să fie recoltate 776,7 milioane de tone de grâu, cu volume mai mari preconizate în Europa de Est şi Australia, ceea ce va compensa diminuările producţiei preconizate în Canada şi Federaţia Rusă fiind afectate de vremea nefavorabilă şi pierderile din sezonul de plantare. Prognoza pentru producţia mondială de cereale grosiere este acum fixată la 1 504 milioane de tone, recoltele globale de sorg şi orz crescând mai repede decât cele pentru porumb. Producţia mondială de orez este prevăzută la 50 de milioane de tone, un nou record, reflectând, în primul rând, aşteptări mai semnificative din partea Indiei, pentru care orezul este cultura principală.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021 - 2022 este prognozată, în acest moment, la 2 811 milioane de tone, în creştere cu 1,8% faţă de sezonul precedent, condusă de o creştere semnificativă anticipată a utilizării grâului pentru hrana animalelor, tendinţă determinată, parţial, de preţurile ridicate ale cerealelor grosiere.

În consecinţă, se preconizează ca raportul global dintre stocurile de cereale şi consumul acestora la nivel mondial, în 2021 - 2022, să se situeze la 28,4 la sută, în scădere cu 29,2 la sută faţă de anul precedent, dar indicând, totuşi, un nivel general confortabil.

Rezumatul cererii şi ofertei include, de asemenea, cea mai recentă prognoză a FAO pentru comerţul mondial cu cereale în 2021 - 2022, care indică o contracţie de 0,3 la sută de la an, la 473,2 milioane de tone, determinată, în principal, de volumele mai mici prevăzute pentru comerţul cu orz şi porumb, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb