Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a redresat în ianuarie şi rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a raportat astăzi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
În ianuarie 2022, Indicele FAO al preţurilor la alimente a avut, în medie, 135,7 puncte, cu 1,5 puncte (1,1%) mai mare decât în decembrie 2021. Indicele urmăreşte modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare.
Indicele FAO al preţurilor uleiurilor vegetale a condus ascensiunea Indicelui FAO al preţurilor în ianuarie, crescând cu 4,2% faţă de nivelul său lunar, marcând o maximă istorică. Cotaţiile pentru toate tipurile de uleiuri importante au crescut, susţinute şi de creşterea preţurilor la ţiţei. Preţurile internaţionale ale uleiului de palmier au crescut brusc, fiind determinate de îngrijorările legate de o posibilă reducere a disponibilităţilor de export din Indonezia, cea mai mare exportatoare mondială, în timp ce preţurile mondiale ale uleiului de soia s-au redresat fiind susţinute de achiziţii robuste de import, în special din India. În acelaşi timp, preţurile uleiurilor de rapiţă şi de floarea-soarelui au fost determinate de limitarea persistentă a ofertei şi creşterea cererii globale de import.
De asemenea, indicele FAO al preţurilor la produsele lactate a înregistrat o creştere cu 2,4% faţă de decembrie 2021, marcând a cincea creştere lunară consecutivă, cotaţiile de preţ crescând, în special, pentru laptele praf degresat şi unt. Reducerea disponibilităţilor de export din Europa de Vest şi estimările ca producţia de lapte din Oceania să rămână sub nivelurile sale medii în următoarele luni, a impulsionat înăsprirea situaţiei pe pieţele globale de lactate. La fel, pieţele au fost afectate şi de întârzierile în procesarea şi transportarea laptelui, din cauza deficitului forţei de lucru, cauzate de COVID-19.
Potrivit FAO, preţurile la cereale au înregistrat o creştere marginală de 0,1%. Preţurile de export la porumb au crescut cu 3,8% faţă de luna precedentă, determinate de îngrijorările legate de seceta persistentă în emisfera sudică, şi anume în Argentina şi Brazilia. Preţurile mondiale la grâu au scăzut cu 3,1%, odată cu creşterea aprovizionării sezoniere din recoltele mari din Australia şi Argentina. Recoltele mai joase şi achiziţiile constante efectuate de importatorii din Asia au dus la majorarea preţurilor internaţionale la orez cu 3,1%.
Indicele FAO al preţurilor la carne a înregistrat, în ianuarie, o uşoară creştere. Preţurile cărnii de vită au atins o nouă maximă, determinate de cererea globală puternică de import. În acelaşi timp, preţurile cărnii de ovine şi de pasăre au scăzut, întrucât livrările exportabile globale au depăşit cererea de import. Cotaţiile cărnii de porc au crescut uşor, deoarece costurile ridicate ale inputurilor au redus oferta globală.
Indicele FAO al preţurilor la zahăr a fost singurul sub-indice care a marcat o scădere faţă de decembrie, marcând al doilea declin lunar consecutiv, de 3,1 la sută. Scăderea cotaţiilor internaţionale a fost legată de perspectivele favorabile de producţie şi de progresul bun al recoltei în ţările mari exportatoare, India şi Thailanda, dar şi de ploile căzute în zonele cheie din Brazilia, unde este crescută trestia de zahăr. În plus, preţurile mai scăzute ale etanolului în Brazilia au exercitat o presiune suplimentară asupra scăderii preţurilor mondiale la zahăr în ianuarie.
• Noi prognoze pentru cereale
Conform prognozelor actualizate ale FAO, producţia mondială de cereale în 2021 a fost estimată la 2 793 milioane de tone, o creştere cu 0,8% faţă de anul anterior.
Producţia globală de grâu în 2021 este de aşteptat să fie la egalitate cu cea din 2020, în timp ce producţia de cereale grosiere este estimată să fie cu 1,3% mai mare, iar cea de orez va creşte cu 0,7%, potrivit ultimului Rezumat al FAO privind cererea şi oferta de cereale, de asemenea publicat astăzi.
Pentru 2022, se aşteaptă ca plantaţiile globale de grâu să se extindă, susţinute în mare parte de condiţiile meteorologice favorabile din emisfera nordică, deşi costurile ridicate ale inputurilor ar putea descuraja o expansiune mai mare. Perspectivele pentru porumb sunt bune, preţurile ridicate indicând plantaţii record în Argentina şi Brazilia.
De asemenea, se estimează ca utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2021 - 2022 să crească cu 1,6 la sută, indicând o probabilă scădere a raportului dintre stocurile de cereale şi consumul acestora la nivel mondial cu 28,7 la sută, fiind puţin mai mic decât cel din anul precedent, dar indicând încă un nivel confortabil din punct de vedere istoric.
Cele mai recente prognoze ale FAO pentru comerţul mondial cu cereale în 2021 - 2022 se ridică la 481 de milioane de tone, în creştere cu 0,4% faţă de anul de comercializare precedent şi atingând un nivel record. Acest lucru reflectă aşteptările privind o creştere cu 2% a comerţului global cu grâu şi o creştere de aproape 4% a volumului de orez comercializat la nivel global, compensând o scădere anticipate, de 1,5 la sută, pentru cerealele grosiere.