FAO: Scădere uşoară a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Macroeconomie / 6 mai 2022

FAO: Scădere uşoară a preţurilor alimentelor la nivel global
Călin Rechea

Creşterea fără precedent a preţurilor produselor alimentare din luna martie 2022 a fost urmată de o scădere uşoară în aprilie, de 0,8%, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut de la maximul istoric de 159,7 puncte (2014 - 2016 = 100), revizuit de la 159,3 puncte, până la 158,5 puncte (vezi graficul).

FAO: Scădere uşoară a preţurilor alimentelor la nivel global

Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global s-a temperat până la 29,8%, de la 33,9%, pe fondul unei scăderi lunare semnificative a preţului uleiului şi a unei scăderi uşoare a preţului cerealelor.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 5,7%, după o creştere de 24,8% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 46,5%, de la 58,1%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 3,6%.

Scăderi au înregistrat preţul uleiului de floarea soarelui, palmier şi soia, în special pe fondul declinului cererii, iar preţul uleiului de rapiţă a crescut.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 34,3%, de la 37,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%, după o creştere de 17,1% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 2,6%.

Preţul grâului a crescut cu o rată lunară de 0,2%, după un avans de 19,7% în luna precedentă, pe fondul creşterii exportului din India şi a unor exporturi peste aşteptări din Rusia.

Preţul porumbului a scăzut cu 3% faţă de luna precedentă, pe fondul livrărilor din Argentina şi Brazilia, iar preţul orezului a crescut cu o rată lunară de 2,3%, în condiţiile creşterii cererii din Asia.

Preţul zahărului a înregistrat o nouă creştere lunară semnificativă în aprilie, de 3,3%, după un avans de 6,7% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 21,8%, de la 22,6. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 1,7%.

O creştere mai mare a preţului a fost prevenită de evoluţia bună a producţiei din India, unul dintre principalii exportatori la nivel global, în timp ce presiunile de creştere au fost susţinute de estimările referitoare la creşterea cererii de trestie de zahăr pentru producţia de etanol în Brazilia.

Preţul produselor lactate a înregistrat a opta creştere lunară consecutivă, de 0,9%, după un avans de 3% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a temperat până la 23,5%, de la 24,2%.

Dinamica a fost determinată de "producţia inadecvată de lapte din Europa de Vest şi Oceania", conform raportului FAO. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,8%.

Preţul cărnii şi-a temperat creşterea anuală până la 16,8%, de la 18,4%, şi a atins un nou record, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%, după un avans de 5,1% în luna anterioară.

Preţul cărnii de porc a înregistrat o nouă creştere lunară, pe fondul creşterii consumului intern la nivelul celor mai mari ţări producătoare. Creşteri s-au înregistrat şi pentru preţurile cărnii de vită şi de pasăre, în condiţiile reducerii ofertei şi a menţinerii unei cereri solide. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 1,3%.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a rămas la 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% peste producţia din sezonul anterior.

Prognoza pentru producţia de grâu a fost menţinută la 777 milioane de tone, nivel similar cu cel înregistrat în sezonul anterior.

Producţia de orez a fost revizuită în creştere cu 0,4 milioane de tone, până la 520,8 milioane de tone, un nou nivel record, cu 0,7% peste producţia din sezonul precedent.

Prognoza privind comerţul mondial cu cereale a fost revizuită în creştere cu 3,7 milioane de tone, până la 473 de milioane de tone. Faţă de sezonul 2020/21, comerţul mondial cu cereale va înregistra un declin de 1,2%.

Comerţul cu grâu va creşte cu 1% în sezonul 2021/22 faţă de sezonul precedent, până la 191 de milioane tone, conform estimărilor FAO, în urma revizuirii în creştere cu 1,2 milioane de tone a prognozei de luna trecută.

Estimările privind comerţul internaţional cu orez au fost menţinute la nivelul lunii precedente, care arată o creştere cu 3,8% în 2022 faţă de anul anterior, până la 53,4 milioane de tone.

Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se poate accelera masiv în perioada următoare, în condiţiile deteriorării grave a situaţiei geopolitice şi a creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S-a intins firul pana unde se putea. Nu stiu daca se poate intinde mai mult!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb