FAO: Unsprezece luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Macroeconomie / 3 martie 2023

Unsprezece luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere şi în februarie 2023, de 0,6%, după un declin de 0,9% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 8,1%, de la 3,7%, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 129,8 puncte (2014 - 2016 = 100), cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, de la 130,6 puncte în luna anterioară.

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 3,2%, după o scădere de 2,9% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 32,6%, de la 24,5% în ianuarie 2023. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 2,8%.

Preţul uleiului de palmier a înregistrat a treia scădere lunară consecutivă, pe fondul temperării cererii globale, în ciuda unei producţii mai scăzute în regiunile din Asia de Sud-Est. Preţurile uleiului de floarea soarelui şi rapiţă au scăzut pe fondul "cantităţilor abundente disponibile pentru export", după cum se arată în comunicatul de presă de la FAO.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,4%, de la 4,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%, după o creştere de 0,2% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 0,3%.

După trei luni consecutive de scădere, preţurile grâului au crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă, iar preţul porumbului a crescut cu 0,1%.

Preţul orezului a înregistrat o scădere lunară de 1%, pe fondul reducerii activităţii exportatorilor majori din Asia.

Preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală în februarie 2023, până la 13%, de la 3,7%, pe fondul unei creşteri lunare puternice, de 6,9%, după un declin de 0,3% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o creştere medie lunară de 1,1%.

Principalul factor al creşterii preţului a fost revizuirea în scădere a producţiei din India pentru sezonul 2022/23, iar avansul a fost limitat de îmbunătăţirea perspectivelor pentru producţia din Brazilia şi Thailanda.

Preţurile produselor lactate au scăzut cu o rată anuală de 7,2%, primul declin anual din iunie 2020, după o creştere de 1,7% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,7%, după o scădere de 2,3%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 0,6%.

Preţul cărnii a înregistrat a opta scădere consecutivă, cu o rată lunară de 0,1%, după un declin de 0,3% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 1,7%, de la 0,1%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,1%.

Preţul cărnii de porc au crescut faţă de luna precedentă, pe fondul creşterii cererii interne din Europa, iar preţurile cărnii de bovine au fost stabile, după scăderi neîntrerupte din iunie 2022.

Preţul cărnii de pasăre a înregistrat a opta scădere lunară consecutivă, în condiţiile unei cereri relativ scăzute pentru importuri, pe fondul unei oferte globale abundente.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2022/2023 a fost majorată cu 9 milioane de tone, până la 2,774 miliarde de tone, nivel cu 1,3% sub cel înregistrat în sezonul anterior.

Revizuirea pozitivă a fost determinată de îmbunătăţirea perspectivelor pentru producţia de grâu, care a condus la o estimare de circa 794,6 milioane de tone a producţiei globale de grâu, cu aproape un milion de tone peste nivelul din sezonul precedent.

Şi estimările pentru producţia de porumb, orz, ovăz, sorg au fost revizuite în creştere, cu circa 3 milioane de tone faţă de estimarea de la începutul lunii trecute, până la 1,462 miliarde de tone, cu 3,1% sub producţia din sezonul anterior.

Prognoza producţiei de orez din sezonul 2022/2023 a fost, de asemenea, revizuită în creştere, cu 4,9 milioane de tone, până la 516,6 milioane de tone. Noua estimare este cu 1,5% sub nivelul record înregistrat în sezonul 2021/2022, de 524,4 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 1,8% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 473 milioane de tone.

Pentru comerţul cu grâu se estimează o creştere cu 2,1 milioane de tone în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 197,8 milioane de tone, în timp ce comerţul internaţional cu orez va scădea cu 3,1% faţă de sezonul precedent, până la 52,7 milioane de tone, de la maximul istoric de 55,8 milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. La raft?

    000000 

    1. Pe ce planeta?

    este o vrajeala totala

    pe langa faputl ca preturile sunt catapultate dar se adevereste si cele de mine spuse: se trag de la raft artificial ca sa se genereze panica inutila. 

    un halele pline cu alimente in unele magazine dar nu se grabesc sa le puna la rast. 

    nu sunt prosti, fac profit ca tampitii in anticipati de lovire costuri reale cv mai in fata. 

    plus ca si astia cu terenuri ce au contracte de achizitie si furnizare curent pot sa nu lucreze terenurile si sa vanda contractele pe bani multi guvernului sai altora din piata. deci e clar ca sa genereaza lipsa artificiala de multe lucruri in timp ce lenea reala sporeste in piata. 

    oare asta a si dorit govul sa faca? 

    da ! 

    se pregateste in 2-3-4 5 ani maxim sa scoata in juturi majoritatea generatiei ce a fost productiva pana acuma; majoritate ce a devenit real si scumpa pe moment; dar o sa devina in fata veniturile iar deflate sau stagnate in raport cu nivelarea superioara a costurilor totale din piata. 

    e cata mai inflatia de nesimtita la buzunarul final... 

    din ce vad eu e 100% in multe sectoare in 2 ani! 

    s c cret 

    Eu ce am văzut că sa ieftinit la raft era la "promoție cu stoc limitat", a fost uleiul (7.99) și orezul (in jur de 4 Ron),dar după ora 9 deja nu se mai găsea la raft. Și multe alte alimente s-au scumpit in schimb.

    adica au crescut cu 50% in ultimul an....asta i scaderea declarata de institutiile publice

    Păi dacă au crescut cu 80%, ele pot integistra scăderi mici procentuale si 12 luni pa rsnd si tot nu se vede.

    Iar asta se constată in magazin unde majoritatea prețurilor, deși au dat un pic inapoi, tot mari sunt. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb