Fapte bune

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 12 iulie 2011

Fapte bune

Igrasia politicului a început să mănânce faţada statuii încă neterminate a unui simbol al sportului autohton. Prins la mijloc, ca orice nevinovat, actualul campion nu înţelege de ce munca lui cinstită trebuie unsă cu noroiul patriei, mai ales că mulţi dintre cei care fac acest lucru îl apreciază sincer dar nu pot trece peste ordinele directe, trasate pe linie de partid sau de trust. Trăit prea mult în Canada, campionul nu mai este ancorat foarte solid la realitatea autohtonă şi tocmai de aceea are parte de mult mai multe surprize de la compatrioţi decât are de la adversarii din ring. Acolo regulile sunt clare, aici din contră.

S-a creat o dublă isterie, polarizarea societăţii se manifestă din plin şi în acest caz, privitorul neutru simţindu-se ruşinat că a beneficiat de o mică distracţie pe care, culmea, a finanţat-o şi el. E absurd să pui stavilă oricărei iniţiative, bătând la nesfârşit toba crizei, dar este necinstit să încerci să ieşi în faţă pentru mici reuşite, care în mod normal sunt trecute în fişa postului. Teoria spune că o femeie nu trebuie atinsă nici măcar cu floare. Este corect, în fond nişte huiduieli nu cred că ating foarte tare un obraz minis-terial, obişnuit cu lucruri mult mai corozive. Să spui însă că "nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită" este un pic prea mult în acest caz. Faptele bune se bazează în special pe eforturi personale, inclusiv financiare. Dacă un şofer de autobuz îşi duce pasagerii în siguranţă la destinaţie, muncă pentru care este şi retribuit, nu trebuie să se laude că a făcut o faptă bună. Organizatorii galei de box se pot lăuda, cel mult, că au folosit judicios resursele şi pârghiile puse la dispoziţie de actualele lor locuri de muncă. Să incluzi în această categorie, a faptelor bune, folosirea banului public (fie el şi un public european) e ca şi cum ai utiliza modelul de gândire al pensionarilor nos-talgici care încă susţin că "Ceauşescu ne-a făcut case, metrou, şosele". Ion Iliescu a livrat democraţie la tot poporul, Călin Popescu Tăriceanu a dat credite, Adrian Năs-tase a făcut săli de sport, Elena Udrea - gale de box, Sorin Oprescu- poduri şi recorduri şi, chiar în acest moment, Boc şi Băsescu ne dau salarii şi pensii. Se acreditează, încet dar sigur, ideea că EI fac tot şi noi doar aşteptăm să ne pice în gură perele mălăieţe ale pomenilor, cumpărate evident din banii noştri.

Obişnuiţi cu risipirea banilor comuni, ne minunăm de câte ori lucrurile stau şi un pic altfel, nu neapărat în cazul galei de box. Replica "e criză, nici alţii nu ar fi reuşit să facă mai mult" nu prea mai stă în picioare. Un simplu drum prin Capitală, făcut chiar astăzi, din Drumul Taberei până în Pantelimon, îţi poate zugrăvi o imagine a risipei. Şosele aflate în perfectă stare sunt curăţate de covorul asfaltic pentru ca în locul acestuia să fie turnat unul nou. Borduri care încă mai aveau "viaţă" în ele sunt smulse ca nişte măsele stricate şi înlocuite cu altele, care probabil nu vor avea nici ele viaţă lungă. Spaţii verzi redesenate într-o frenezie dubioasă. Chiar nu mai există şosele cu gropi în toată ţara de s-a ajuns la astfel de performanţe? Răspunsul este evident şi există şi o logică a unor astfel de acţiuni absurde. E mult prea mult însă să doreşti aplauze şi voturi pentru genul acesta de fapte bune.

NOTĂ

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bute e plecat de mult timp si din aceasta cauza nu intelege ce se intampla. Dar voi traiti in aceasta tara si ar trebui sa stiti ca orice ministru considera in momentul in care ajunge in functie ca tot bugetul ministerului ii apartine. Sa faca ceva pentru popor din aceste fonduri reprezinta un act de marinimie, efectiv isi rup de la gura.

    Populatia copiaza ce se intimpla pe sus(parlament,presedintie,guve rn).Daca vad minciuni si excrocherie la fel au facut si copii la bacalaureat.Dupa cum functioneaza votul in Parlament sunt suficient 50 de parlamentari.

    Felicitari pentru material. Bravo Dane!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb