Fără patimă, despre BVB şi al său CEO polonez

DORU NICOLAESCU, (un foarte mic acţionar al BVB)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2013

Fără patimă, despre BVB şi al său CEO polonez

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti l-a numit ca director general pe un fost şef executiv al Bursei din Varşovia. Autoritatea de Supraveghere Financiară se zice că şi-ar fi dat acordul pentru această numire şi urmează să apară în curând comunicatul aferent. Este aceasta o veste bună pentru piaţa noastră de capital? Este domnul Sobolewsky cel care va reuşi să revigoreze o bursă a cărei proiectare a început cu peste 20 de ani în urmă?

În afară de faptul că domnul Sobolewsky a fost şeful executiv al Bursei din Varşovia şi că s-a retras din această funcţie ca urmare a unor discuţii în legătură cu o relativă abatere de la integritatea cerută de funcţia sa, nu ştim mare lucru despre calităţile domniei sale de manager.

Domnul Lucian Anghel, preşedintele CA al BVB, ne mai spune că o bancă de investiţii de prim rang a considerat această recrutare drept o veste bună. Cei mai mulţi dintre participanţii la piaţă par a fi favorabili managerului polonez (cel puţin asta se deduce din intervenţiile postate pe forumuri sau din alte comentarii online).

Performanţele Bursei din Varşovia din perioada în care a fost condusă de domnul Sobolewsky sunt cunoscute în România şi privite cu o admiraţie amestecată cu invidie. E drept că şi performanţele Poloniei din aceeaşi perioadă sunt incomparabile cu "contraperformanţele" României. Structura de proprietate a Bursei din Varşovia este diferită de aceea a Bursei de Valori Bucureşti, modul de funcţionare al pieţei financiare din Polonia este diferit, piaţa monetară este diferită, tradiţiile, cultura, limba şi multe altele sunt diferite. Sunt oare calităţile domnului Sobolewsky suficiente pentru a depăşi toate obstacolele ridicate de mediul total diferit în care va trebui să acţioneze? Cum va reuşi să "coabiteze" cu staff-ul românesc şi cu un CA a cărei reprezentativitate este pusă în discuţie şi care nu a reuşit să adune o majoritate necesară pentru adoptarea unor decizii în Adunarea generală Extraordinară (3 convocări nereuşite în acest an)?

Sunt multe întrebări şi poate că cea mai importantă este aceea dacă domnul Sobolewsky a primit avizul ASF, respectiv dacă ceea ce a fost considerată o problemă de integritate în Polonia este considerat drept acceptabil în România, ceea ce ar fi o nouă dovadă că în România există standarde diferite pentru români şi pentru străini ("expaţi"). O problemă de integritate şi un scandal de presă ar fi făcut, pentru un român, imposibilă obţinerea unui astfel de aviz, dar pentru fostul CEO al Bursei din Varşovia nu par să fie probleme.

Există şi o serie de întrebări în legătură cu selectarea respectivului domn, care a fost făcută de către o parte a CA-ului Bursei de Valori Bucureşti în timp ce era în derulare o procedură de selecţie (plătită consistent de altfel) a unei firme specializate de recruitment. Ce fel de contract i s-a propus noului manager şi la ce costuri? I se va asigura interpret? Sunt prevăzute condiţii de şedere şi transport? Oare eforturile financiare pe care le va face BVB vor putea fi compensate de creşterea generală a afacerilor care este aşteptată ca urmare a acestei numiri? Ce criterii de evaluare vor fi aplicate acestui nou director general, aceleaşi cu cele aplicate lui Victor Cionga după şase luni? Este prevăzut un pachet de compensaţii pentru situaţia în care o adunare generală modifică actuala majoritate din CA?

Toate aceste aspecte sunt pentru mine destul de puţin relevante. Trecând peste lipsa de capacitate a CA-ului BVB de a găsi o soluţie la problema conducerii executive a bursei, eu cred că problemele principale ale pieţei de capital din România sunt localizate în afara cercului strâmt al BVB, SIBEX şi ce alte rămăşiţe de pieţe s-or mai găsi pe aici.

Cred că BVB este un proiect învechit, amplasat într-o economie care nu este nici planificată centralizat şi nici de piaţă, într-un mediu ostil şi care, în forma actuală, nu are nici un fel de perspective.

Recenta dezbatere generată ca urmare a declaraţiilor unui funcţionar guvernamental precum că piaţa românească de capital ar fi "prea mică" pentru o listare de succes a Romgaz şi că este necesară o listare "dublă" a scos în evidenţă încă odată multitudinea de probleme ale pieţei româneşti de capital, între care un loc de frunte îl ocupă lipsa sprijinului guvernamental. Utilizarea BVB în procesul de privatizare a fost doar episodică, nu s-a încercat nici o ofertă care să capteze interesul larg, cele mai interesante companii au fost vândute către investitori "strategici", iar desconsiderarea mecanismelor bursiere şi propagarea unor concepte improprii au constituit mai degrabă regula decât excepţia. Lipsa unei conectări reale cu piaţa bancară, cu asigurările şi fondurile de pensii, a făcut ca BVB să fie percepută drept o mică "şuşanea" financiară unde o mână de oameni, români şi străini, pierd sau câştigă bani, departe de interesul public. Divergenţele dintre protagoniştii pieţei, slăbiciunea şi/sau lipsa de interes a reglementatorilor, veleitarismul, lipsa de cunoştinţe şi mulţi alţi factori şi-au spus cuvântul într-un proces care, la capătul a aproape 20 de ani a redus BVB la un rol derizoriu şi marginal în economia românească. Faptul că, din punct de vedere tehnic şi al reglementărilor, ba chiar şi al profesionalismului angajaţilor, BVB se află la acelaşi nivel cu oricare bursă avansată din lume, este aproape nerelevant: volumul tranzacţiilor nu justifică denumirea de "bursă".

Dorinţa de a atrage investitori străini (pentru că "aici nu sunt bani") a dominat gândirea majorităţii celor care au activat în piaţa financiară în ultimii 20 de ani şi astfel am pierdut competiţia cu cei care au venit aici după banii românilor (care nu sunt): bănci, firme de asigurări, firme de brokeraj, case de pariuri etc. Se pierd din vedere câteva aspecte: o piaţă care nu are o bază în sistemul economic local nu este viabilă şi întreprinderile care nu sunt atractive la Bucureşti nu pot fi atractive în alte părţi ale lumii.

Numirea unui CEO străin este doar punctul final din procesul de pierdere a respectului de sine prin care a trecut comunitatea de afaceri din piaţa financiară în ultimii 6-7 ani. Interesele firmelor care nu-şi au sediul principal pe meleaguri dâmboviţene sunt preponderente pe BVB şi este normal să se ajungă şi la stadiul în care conducerea este atribuită cuiva de dincolo de graniţele ţării româneşti. Nu este nici tragic, nici grav nici motiv de fericire, se cheamă "globalizare" şi este o consecinţă, nu o cauză.

Piaţa de capital "românească" a dispărut : BVB devine o piaţă provincială care poate doar să spere la integrarea în piaţa globală.

În rest, ca acţionar al BVB, îi doresc tot succesul domnului Ludwig Sobolewski pentru care, iată, banii noştri sunt suficienţi.

-------------------------

P.S.

În ceea ce priveşte "consultările formalizate" anunţate de către CA al BVB uimirea mea este foarte mare: se aşteaptă ca membrii CA să obţină o majoritate de opinii în sensul convocării AGA sau în sens contrar. Oricum, "consultările" nu au sens, convocarea AGA fiind, după câte ştiu eu, o cerinţă legală, atâta vreme cât unii acţionari au solicitat formal acest lucru. Pe de altă parte, aş dori să atrag atenţia "petenţilor" că actuala structură de conducere a BVB este dualistă, cu o separare clară de atribuţii între CA şi conducerea executivă, asigurată de către directorul general şi aparatul tehnic existent. BVB a avut de la început o structură dualistă, fiind una dintre primele entităţi economice cu o astfel de structură. Prin cumularea funcţiilor de director general şi preşedinte CA, pentru o perioadă, s-a renunţat la acest sistem, dar demisia lui Stere Farmache a readus vechiul sistem la locul său.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Neata Dorule,

    Te felicit ca ai iesit de la "naftalina", probabil pescuitul in Delta te-a facut sa vezi lucrurile mai clar decat noi cei bagati "pana in gat" in ele.  

    In primul rand numirea lui Sobo este facuta in disperare de actualul Presedinte (nu tot CA-ul si-a dorit asta), el si inca cativa membri CA, fiind in cadere accelerata datorita contraperformantelor reusite. Comunicare si promovare la bvb nu exista de 1an si jumatate. Lidership inexistent, fiecare face ce vrea in grupul ala ( vezi Depozitarul si executivii din bvb). 

    Pe mine ma uimeste cum un om ca Pogonaru sau Treichel, tolereaza situatia asta, ca doar toti stim ca ei sunt factorii decidenti. 

    Va fi greu pentru Polonez sa se inteleaga cu angajatii bvb atat din punct de vedere al limbii engleze cat si ca organizare si reguli de conduita. Deja il vad pe D-nul actual, si vesnic interimar, cum ii duce "geanta" si cum face plecaciuni bombanind ceva in romgleza. 

    Intradevar daca se convoaca AGA legal, asa cum ar trebuii, Polonezul va fi surprins ca, de fapt, a fost folosit sa le opreasca lor caderea. Va fi greu pentru el, cu o asa echipa in spate sa se redreseze. 

    .  

    1. nerva traian daca imi spui data nasteri promit sa fiu de acord cu tine.

    Noi stim ca esti prieten cu Faraonul. Dar hai sa fim onesti si sa spunem lucrurilor pe nume, voi ce ati facut pentru piata pana acum? Nici macar un sediu. Numai vorbe si plimbari in delegatie cu familia sau mai stiu eu cu cine. Faraonul a pierdut timpul degeaba si a tinut pe loc Bursa 15 ani. Iar cand a vazut ca nu se mai poate si si-a gasit un loc cald a plecat.Eu cred ca polonezul va face treaba si va duce Bursa unde altii nu au fost in stare. La noi inca se poate relatiile, contractele date numai pe relatii. Legat de salariati, noi toti cunoastem engleza si va fi floare la ureche. Doar suntem cetateni europeni. Stii ce este important? Sa nu-i faca sicane Faraonul si Interimarul. Asa au scapat si de Valentin si de Cionga. In sfarsit a venit un om competent. Sa-l lasam sa-si faca treaba Dorulet draga. Pentru ca acum avem traba.

    1. ce am facut pentru piata? am facut ce am putut ca aceasta sa existe, am participat la proiectarea acesteia, m-am straduit sa aiba o structura moderna, sa fie bine administrata, sa fie bagata in seama de autoritati, am lasat-o cu ceva "zestre"...ma rog, cred ca am facut cite ceva... prietenia mea cu farmache nu are nimic de a face cu analiza corecta a situatiei prezente...e bine ca stii engleza dar nu pare a fi suficient ca sa intelegi ce am spus...

    Doru Nicolaescu este o minte ascutita a specialistilor nostri de pe piata. A facut si el compromisurile necesare pentru a avea un trai mai mult decat decent, a sarit calul, s-a fript, a avut incredere care i-a fost tradata, a crezut ca anumite persoane il pot salva atunci cand devine infractor, a fost tap ispasitor pentru altii si din pacate, se pare ca s-a impacat cu ideea asta.

    Dar ce a scris a scris bine si cred ca va face de multe ori la fel. Experienta il face sa se exprime corect si eficient. Asteptam de la el si pareri obiective, solutii la probleme, chiar propuneri de urmat de catre dl.Sobolewski. 

    In ce priveste conducerea BVB, are doua mari obiective: 1. Sa asigure loby-ul necesar pentru a determina o mai mare siguranta a investitorilor minoritari, pentru ca acestia sa nu se mai trezeasca cu pierderi datorate de insolvente aparute din senin, sau delistari aprobate de aga-uri manevrate si o justitie iresponsabila si corupta, si 2. Micsorarea impozitului pe venitul de capital, cu cel putin 30%, pentru a incuraja investitia autohtona in titluri de valoare tranzactionate la bursele romanesti.

    Cu siguranta ca cele 2 obiective de mai sus trebuie completate fiecare cu alte obiective intermediare, insa daca va reusi asta, antreprenoriatul activ al romanilor se va trezi imediat. Strainii vor da buzna cu siguranta atunci cand activitatea zilnica a BVB va cresti de 3-4 ori. Si cel mai important lucru este de a determina lumea in general, sa vada piata de capital ca pe adevarata alternativa de atragere de resurse pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Si chiar a unor proiecte nationale publice, de ce nu? Atentie: oamenii politici sunt acum in vacante, pot fi abordati neoficial, pot fi convinsi, pot fi chiar si educati. Acum e momentul oportun pentru un lider de opinie sa umble la decidenti si sa-i convinga de diverse aspecte. Sa nu ne batem joc de Franklin Templeton sau de catre alti investitori care inca spera sa faca bani din Romania. Ei atrag de obicei si pe altii. Daca vom fi invadati de alti brokeri straini, foarte bine, concurenta este benefica. Comisioanele mai mici pe volume mai mari sunt bune. Agentii de brokeraj vor fi obligati sa faca eforturi mai mari, sa-si asume raspunderi mai mari, pentru a atrage clienti mai multi sau a determina o majorare a sumelor investitie in titluri de valoare. Piata autohtona este doar in conservare. Imboldul fiscal si siguranta investitiei va face clar diferenta vizavi de jocurile de noroc, cazinoul, poker-ul sau pariurile sportive. Daca 100.000 de oameni vor specula doar 1.000 euro pe burse, inseamna ca 100.000.000 euro vor putea mari rulajul pe bursa la triplu decat este acum. Si suma se va dubla cu participarea imediata a investitorilor straini. Polonezii, ungurii, slovenii, cehii, de-abia asteapta sa aibe un nou "camp de batalie"... Succes si d-lui Sobolewski si d-lui Nicolaescu. Fiti activi. 

    este cel mai bun moment pentru schimbare, pentru o noua mentalitate

    Sobolewky vine intr-un moment extrem de important, marile listari care trebuie gestionate corect de BVB si societatile de brokeraj, e un moment in care este nevoie de reforma in grupul BVB 

    toata lumea doreste acest lucru, era nevoie de cineva care sa traseze calea 

    E foarte simplu pentru BVB sa creasca, pentru ca e foarte jos in acest moment 

    cred ca la BVB sunt si oameni competenti, polonezul nu venea daca stia ca nu are cu cine sa lucreze si sa faca performanta 

    problema e de promovare si de incredere

    doua chestiuni esentiale pe care Sobolewsky stie cum sa le rezolve 

    am facut unele mici corecturi

    este cel mai bun moment pentru schimbare, pentru o noua mentalitate 

    Sobolewsky vine intr-un moment extrem de important, marile listari care trebuie gestionate corect de BVB si societatile de brokeraj, e un moment in care este nevoie de reforma in grupul BVB 

    toata lumea doreste acest lucru, era nevoie de cineva care sa traseze calea 

    E foarte simplu pentru BVB sa creasca, pentru ca e foarte jos in acest moment 

    cred ca la BVB sunt si oameni competenti, polonezul nu venea daca stia ca nu are cu cine sa lucreze si sa faca performanta 

    problema e de promovare si de incredere 

    doua chestiuni esentiale pe care Sobolewsky stie cum sa le rezolve si sa le puna in practica

    De multe ori, un om poate sa schimbe un angrenaj intreg, aducand o noua gandire si imprimand o mentalitate de luptator pentru cei care muncesc la BVB 

    1. nevoia de schimbare este clara dar cred ca ne trebuie mai mult decit un om, ne trebuie analize pertinente ale conjuncturii, ale structurilor existente, ne trebuie cooperare (ceea ce nu prea se intelege pe la noi). gestionarea corecta a marilor listari nu este suficienta, ne mai trebuie si negustori (brokeri, bancheri) si investitori si un mediu economic prietenos si educatie specifica la nivel de masa si multe altele...

      chiar daca sobolewski ar putea fi "omul providential" pe care il astepta unii o piata de capital se dezvolta doar intr-un anumit context si functie de anumite conditii...

      pe de alta parte, cred ca in Romania, in prezent, exista conditiile macroeconomice minime necesare pentru a amorsa o dezvoltare a bursei (inflatie in scadere, curs de schim relativ stabil, crestere economica) dar nu si suficiente, dar despre acestea, cu alta ocazie... 

      cred ca se vede luminita de la capatul tunelului, ulrimele doua emisiuni de obligatiuni corporatiste au avut succes si sunt listate la BVB

      urmeaza si altele, deci se observa ca potential de finantare prin bursa exista 

      eu cred ca brokerii romani nu stiu sa se promoveze si din acest motiv bursa e la acest nivel 

      comparati firmele noastre de brokeraj cu cele care promoveaza forex-ul, vedeti diferente enorme la capitolul agresivitate

      pe piatele financiare ai nevoie de agresivitate iar cei are alcatuiesc piata de capital din Romania inca dorm in papuci si asteapta, ei nu inteleg ca s-a terminat cuponiada si castigurile din comisioane, care veneau singure 

    Nu stiu ce sperati.

    Sobolewsky nu conteaza, Farmache nu conteaza, Anghel... ar fi pleonastic sa spun ca nu conteaza. 

    "Marile listari" nu conteaza, brokerii straini nu conteaza si nici sprijinul statului nu conteaza. 

    Voi nu contati si o spun in dublu sens, intre care unul este ca piata BVB nu joaca nici un rol in viata tarii.

    Nu stiu ce sperati. 

    1. De ASF am spus ca nu conteaza, sau am uitat?

      n-ai spus dar...nu conteaza

      Daca ei nu conteaza nu contezi nici tu. Si nici ziarul Bursa. Nici nu stiu de ce l-am deschis....

      sunt cateva mii de oameni din Romania care fac bani pe bursa, pentru ei conteaza ca vine polonezul

      se vor trezii si altii, cand vor vedea ca nu se mai castiga nimic cu dobanzile bancare 

      o sa explodeze si mamaliga romaneasca 

      cine este de vina pentru ca nici o televiziune nu mai ofera cotatii bursiere sau emisiuni de analiza si educatie financiara ?

      Citeste altceva, care-ti scrie ce iti place.

      Adevarul nu conteaza pentru tine. 

      OK

      Ma bucur ca polonezul conteaza pentru citeva mii de oameni.

      Cit conteaza ei in cazul unui Referendum? 

      Daca ziarul Bursa spune ca bursa nu conteaza in Romania incep sa cred ca citesc Kafka. De ce nu inchideti ? La ce sperati ? Ca sa va citez....

      este prea putin important cine este de vina ca nu avem cotatii vizibile la tv sau analiza si educatie, conteaza doar ce se poate face si mai ales, ce se va face efectiv. televiziunile, presa, in general, sunt entitati de afaceri, nu doar de informare si educare si trebuie inteles ca exista doar doua posibilitati de a face sa avem ceea ce ne dorim : actiunea publica (guvern si/sau autoritati locale) si finantare privata din partea celor care au interes. BVB in primul rind ar trebui sa faca eforturi sa se faca cunoscuta, sa disemineze informatii si cunoastere specifica , sa-si creeze si dezvolte mediul de afaceri, sa plateasca emisiuni gen "telescoala" si altele, sa cheltuiasca cu folos banii pe care i-a strins in decursul anilor pe spinarea emitentilor, a investitorilor si a brokerilor...

      Speram sa se apuce de lucru. Speram sa faca loby la politicieni si la conducatorii de la ASF. Speram sa capete sprijinul acestora. Speram sa micsoreze impozitul pe venitul de capital la 10%. Speram sa vina dupa el si alti brokeri polonezi, sa faca o oarecare concurenta brokerilor romani automultumiti si autosatisfacuti. Speram sa vedem 100.000 de investitori la BVB. Speram sa vedem din nou anii 2000-2007. Speram ca decidentii politici sa hotarasca obtinerea de bani publici pentru proiecte de infrasctructura prin bursele romanesti. Speram ca dl.Sobolewski sa nu abandoneze repede lupta. Speram ca toate societatile profitabile din Romania sa inteleaga ca pot obtine dublul capitalului propriu utilizand piata de capital, folosindu-l pentru dezvoltare economica. Speram ca aceste lucruri sa fie afirmate mai des in mass-media romaneasca, dar de catre niste jurnalisti economici, fara sa faca bascalie.

      Ziarul BURSA are de cel putin douazeci de ori mai multi cititori decit are BVB conturi active.

      Cum iti explici asta?

      Pricepi ratiunea pentru care BURSA functioneaza, iar Bursa nu? 

      sa citesti ziarul Bursa nu costa nimic, sa investesti la Bursa ai nevoie de bani si de un impuls

      Nu ma refeream la o speranta mica -daca anii 2000-2007 stirnesc nostalgia, atunci sint de acord cu dumneavoastra, performantele de atunci pot fi reproduse, in viitorul imediat.

      Am crezut ca sperati sa avem o bursa, nu o jucarie. 

      Daca ar fi nefolositor, atunci ziarul nu ar fi citit nici gratis (atentie!, ai bagat de seama ca - spre deosebire de defunctele publicatii financiare, atit de sforaitoare, in trecut cu jurnalistii lor "natural business born" - BURSA nu este un ziar on-line?; pina si numarul abonatilor intrece de citeva ori numarul conturilor active BVB).

      Bursa la ce foloseste? 

      Pai voi cantati prohodul bursei. Alaiul la inmormantare e format din multi iar mortu e doar unu

    care a compromis piata de capital pe vremurile cand conducea Gelsorul si FNI-ul, si care a compromis piata bancara pe vremurile cand conducea Banca de "scos" banii din ea, si care inca mai da tarcoale pe ici pe colo, poate doar sa bage fitile, ca de facut ceva bun e clar ce-a facut pana acum

    1. adevarul doare indiferent din gura cui iese. Vad atata micime in piata noastra de capital incat nu am sperante ca se va gasi cineva sa se aseze la masa si sa o dezvolte asa cum merita. Orgoliile sunt atat de mari incat nici nu mai exista intelepciunea de a asculta alte pareri sau de a analiza macar solutii de dezvoltare oferite de altii.....Va meritati soarta fratilor!

      gogule, esti dezinformat... FNI-ul nu l-am condus niciodata, Gelsorul partial (apropo, cred ca Gelsorul a fost un element pozitiv pentru piata noastra de capital) iar pietele financiare-bancare nu le-am compromis eu. se compromit singure de mai multi ani prin aroganta, lacomie, inselarea investitorilor etc...nu mai dau tircoale pe nicaieri si nu bag fitile : indiferent de ce cred unii sau altii ca am facut, bine sau rau, eu imi spun opiniile si le semnez...fitile sunt diversele emanatii "semnate" cu curaj "gogu"...

      Dorulet,gresesti.

      Gogu nu se ascunde; "gogulismul" este acea miscare absolut publica si fara ascunzisuri, care fiind incapabila sa evalueze ideile unui text, ii ataca autorul. 

      In general, universul ideilor excede "gogulismul" in asemenea masura, in cit "gogulismul" nu poate asimila nici macar ideea suprapunerii sale peste clasa prostilor.

      Avind aceleasi elemente, dobindim un caz de sinonimie. 

    important e cati bani poate produce Sobolewski prin dezvoltarea BVB si mai putin conteaza acum salariul sau alte compensatii financiare

    Bursa odata dezvoltata si dusa la un anumit nivel ramane mostenire generatiilor urmatoare si va fi un bun al tuturor romanilor care doresc sa faca investitii financiare profitabile 

    exemplu de mentalitate romaneasca, cam asa gandesc in acest moment oamenii care trebuie sa puna umarul la dezvoltarea bursei locale.

    Dumitrascu de la OSPI despre listarea Nuclearelectrica: "nu are rost să porneşti o listare în august, care e lună moartă" 

    Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, a declarat: "Statistic vorbind, luna iulie este o lună cam moartă din punctul de vedere al tranzacţiilor. Luna aceasta este una de pauză pentru investitor" 

    de fapt, cate luni moarte sunt pentru bursa din Romania ?i 

    1. cat de ipocrit esti! vrei sa spui ca daca listarea Nuclearelectrica se face in august va fi una de succes? Sunt Dumitrascu sau Murgoci responsabil de lunile moarte de pe BVB? Brokerii stau pe coada sa le pice listarile de stat in cap si nu muncesc sa atraga capital sau emitenti noi pe BVB. Si cum vrei sa nu fie luni moarte la BVB? In curand totul va fi mort la BVB daca brokerii si conducerea Bursei vor iesi din inertia care-i caractyerizeaza de ani de zile.

    Dorulet tu esti un om cinstit si corect. Mereu l-ai ajutat pe Faraon, tu ii scriai totul, dar ia spune tu, cand ai fost inchis, ce membru din familia ta a fost angajat ca traducatoare la noi? Si sincer nu cred ca aveam nevoie de traducator. Vezi tu, asta este diferenta de la noi si de la polonezi. Ei..nu ar face angajari pe baza de relatii, pile, stele. Iar legat de engleza, Dorulet, cand Faraonula angajat la receptie pe celebra " blonda" care nu stie o boaba engleza nu si-a pus problema ca va suna vreun investitor strain. De alfel biata fata are fobie la straini, cand suna unul, i-a si inchis telefonul. Deci?

    1. nu stiu cine esti si poate ca nu ar trebui sa dialoghez cu un anonim dar mi se pare ciudat ca nu ai sesizat ca la polonez tocmai "relatiile" au fost cele mai daunatoare...cit despre familia mea, as putea sa-ti amintesc un lucru : atunci cind am fost tinut abuziv in arest timp de 18 luni, fara a fi judecat altfel decit de "anonimi" ca tine prietenul meu "faraonul" tocmai a incetat colaborarea cu membrul din familia mea care, atentie, nu a fost niciodata angajat ci a colaborat punctual si doar la lucruri necesare pentru bursa, ca si mine de altfel consider ca nu am scris pentru f ci pentru bursa si, da , am si fost platit uneori deoarece munca trebuie in general platita

      si , evident, va spun ce stiu si ce vreau! 

      In mare ai dreptate. Esti Mare! Oricum te respect.

      Stimabililor ! Chiar nu vedeti avantajul unui eventual insucces al nou-venitului ? Daca nici el nu reuseste, atunci numai si numai SF ul (cel din 2007) e solutia ! Retro, carevasazica. Ori, dc vreti, cineva de prin apropiere.. Dar cel mai important lucru este: din mom. ce statul nu a dat 2b pe privatizarile prin bursa, ce sursa de curatenie (si implicit imagine) mai ramane ? Onestitatea intermediarilor, increderea publicului larg in ac. institutie. O sa spuneti: care bursa are intermediari cinstiti ? Si totusi, zic sa reflectam oleaca. Oare Gelsorezii pot gandi vreodata asa ? Nu, pt simplul fapt ca au fost verificati operational in prealabil.. zic si eu... Iar ref. Na zdrowie, ce o sa poate face ? sa spele picioarele cuponarilor ca sa vina din Spania sa investeasca ? E olecuta cam tarliu, cred.. sper insa sa spun prostii, si din pamant sa rasara ceva verde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb