FĂRĂ SĂ RETRAGĂ SUA DIN ACORDUL CARE PREVEDE ÎNGHEŢAREA PROGRAMULUI NUCLEAR MILITAR Donald Trump nu certifică respectarea de către Iran a acordului nuclear din 2015

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 octombrie 2017

Donald Trump nu certifică respectarea de către Iran a acordului nuclear din 2015

Liderul SUA: "Iranul nu va obţine niciodată - chiar niciodată - arma nucleară"

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat, vineri, că nu certifică respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi a anunţat o strategie americană mai dură faţă de Teheran. Liderul americanilor nu a retras SUA din acordul care prevede îngheţarea programului nuclear militar al Iranului, în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale, dar a susţinut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate. Preşedintele american a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancţiunilor respective, precizând: "Anunţ strategia noastră, precum şi câţiva paşi importanţi pe care îi facem pentru a ne opune acţiunilor ostile ale regimului iranian şi pentru a ne asigura că Iranul nu va obţine niciodată - chiar niciodată - arma nucleară".

Şeful Casei Albe a acuzat Teheranul că încalcă spiritul acordului, care reprezintă doar o soluţie pe termen scurt, şi a susţinut că predecesorul său, Barack Obama, "s-a concentrat ca un miop asupra programului nuclear al Iranului". Trump a afirmat că Iranul exportă violenţă, destabilizează ţările vecine şi susţine terorismul.

Noua strategie americană prevede ca SUA să neutralizeze influenţa iraniană şi să împiedice finanţarea guvernului de la Teheran şi a Gărzii Republicane iraniene, care sprijină teroriştii.

"Dacă nu reuşim să găsim o soluţie (...) va fi pus punct acordului", a spus preşedintele SUA în discursul său la adresa regimului iranian, pe care l-a calificat ca fiind "dictatorial", precizând: "Cu acest acord, am obţinut inspecţii slabe în schimbul a nimic în plus decât să amânăm, pe termen scurt şi temporar, avansul Iranului spre arma nucleară. Care este sensul unui acord care nu face decât să întârzie capacitatea nucleară pentru o scurtă perioadă de timp? Asta e inacceptabil pentru preşedintele Statelor Unite".

Preşedintele iranian ameninţă cu retragerea din acordul nuclear

În replică la anunţul făcut vineri de Trump, preşedintele Iranului Hassan Rouhani a declarat că ţara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înţelegere nu este în interesul naţional, informează Reuters.

"Naţiunea iraniană nu a cedat niciodată unei presiuni din afară şi nu o va face niciodată (...) Declaraţiile lui Trump includ insulte şi acuzaţii nefondate", a spus Rohani. El a mai afirmat că Trump "nu a citit dreptul international" şi se pare că nu ştie "că acordul nu a fost bilateral, între Iran şi SUA".

Poziţia preşedintelui iranian a fost reluată şi de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, citată de DPA. Diplomatul acuză SUA că "au încălcat atât spiritul, cât şi litera" acordului denumit oficial Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) şi de Germania. Iranul "nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile şi interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor şi îşi va relua programul nuclear paşnic fără nicio restricţie", a scris Khosroo.

Ambasadorul Republicii Iran în România: "Acest acord este istoric şi foarte bun"

Atat Iranul, cât şi celelalte părţi din contract avertizaseră că o anulare a acordului nuclear poate avea consecinţe imprevizibile.

Excelenţa Sa Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Iran în România, ne-a spus, săptămâna trecută, în cadrul unui interviu, că "o greşeală foarte mică a SUA, a Rusiei, a Coreei de Nord poate determina izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial".

Domnia sa ne-a precizat: "De la victoria Revoluţiei Islamice în 1979 (n.r. moment în care a fost îndepărtat un monarh pro-occidental, fiind instaurată Republica Islamică), date fiind antecedentele colonialiste ale Statelor Unite ale Americii în această regiune, conducerea de la Washington a avut o abordare agresivă cu privire la noul guvern instalat în Iran. În consecinţă, Statele Unite au întrerupt relaţiile cu Republica Islamică Iran şi ne-au impus sancţiuni care sunt încă în vigoare de peste 40 de ani. În 2015, un acord privind limitarea programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancţiunilor economice, a fost agreat la Viena, după 16 zile de negocieri. Discuţiile dintre Iran şi grupul G5+1 (Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au fost prelungite în mai multe rânduri, dar, în final, a fost semnat acordul, fiind eliminate anumite sancţiuni, însă administraţia americană a susţinut că cele impuse acum 40 de ani nu au legătură cu acordul nuclear şi au fost menţinute. Din punctul nostru de vedere, acest acord este istoric şi foarte bun. Dar Statele Unite ale Americii şi Republica Islamică Iran au multe neînţelegeri care nu pot fi evitate şi nu pot fi rezolvate. În urma semnării acordului nuclear din 2015, s-a ajuns la concluzia acceptată că Republica Islamică Iran şi cele şase mari puteri occidentale nu trebuie să fie de aceeaşi părere în toate domeniile, dar nici nu trebuie să pună în pericol securitatea lumii. Din păcate, o dată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă, politica externă a Statelor Unite s-a schimbat complet. Nu doar Iranul este îngrijorat acum cu privire la poziţia SUA faţă de acest acord, ci şi ţările UE care sprijină, în continuare, documentul semnat în 2015, întrucât, în urma denunţării lui, ar suferi mult din punct de vedere economic. Eu cred că ţările din UE, inclusiv Germania, aşa cum au şi făcut-o până acum, deja, iau poziţie împotriva discursului lui Donald Trump, spunând că nu îl susţin.

După semnarea acordului, toate ţările europene au semnat înţelegeri de colaborare cu Republica Islamică Iran, deosebit de favorabile ambelor părţi, la care, cu siguranţă, că nu doresc să renunţe. Aceste legături sunt menţinute şi se doreşte dezvoltarea lor. Chiar recent am văzut o declaraţie a ministrului german de externe care i-a solicitat lui Donald Trump ca, prin anularea acordului, să nu instaureze legea junglei în lume. Aşadar, este foarte evidentă poziţia statelor UE faţă de acordul nuclear cu Republica Islamică Iran şi este clar că acestea sunt împotriva poziţiei lui Donald Trump. Nici Rusia, China şi nici alte ţări nu sunt de acord cu opiniile lui Donald Trump.

S-a depus foarte mult efort pentru încheierea acestui acord, care a avut drept scop instaurarea securităţii în lume, în condiţiile în care Iran are activităţi nucleare exclusiv paşnice".

Ambasadorul susţine că "Donald Trump este o persoană dezechilibrată care ţine ca toată lumea să spună că este noapte atunci când este zi", precizând: "Când toată lumea, inclusiv Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, susţine că nu încălcăm acordul, Donald Trump se încăpăţânează să spună că Republica Islamică Iran vrea să fabrice bomba atomică. Se pare că actualul preşedinte american nu ascultă şi nu sesizează ceea ce se întâmplă în lume, el vrea doar ca Benjamin Netanyahu (n.r. premierul Israelului) să-l aplaude.

Eu sper ca Donald Trump să înţeleagă, în final, faptul că opiniile sale sunt greşite şi să-şi dea seama că acţiunile sale pot pune în pericol toată lumea, în condiţiile în care Statele Unite al Americii nu sunt o ţară mică, din lumea a treia".

Excelanţa sa ne-a mai spus: "Recent, am citit declaraţia unui republican, membru al partidului care l-a susţinut pe Donald Trump şi care este şi Preşedintele Comisiei de politică externă din Congresul american, potrivit căreia, discursul lui Donald Trump despre Iran poate fi cauza izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Declanşarea unui asemenea conflict nu ar avea nici câştigători, nici înfrânţi, ci toată lumea ar avea de suferit pentru că ar fi vorba de un război nuclear. Eu sper ca poziţia lui Donald Trump să se schimbe în ceea ce priveşte acordul nuclear cu Republica Islamică Iran sau ca americanii să-l înlocuiască de la preşedinţie, iar persoana care va veni în locul lui să se conformeze politicilor internaţionale, să le înţeleagă şi să acţioneze în conformitate cu acestea pentru securitatea mondială".

Marile puteri din UE nu sunt de acord cu Donald Trump

Marile puteri din Uniunea Europeană nu sunt de acord cu decizia preşedintelui american Donald Trump.

După anunţul făcut de liderul de la Casa Albă, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat pe şeful iranian Hassan Rouhani de angajamentul Franţei faţă de Acordul nuclear încheiat în 2015, potrivit unor surse guvernamentale din Franţa, citate de presa străină.

Macron i-a spus lui Rouhani că decizia Statelor Unite de a nu certifica acordul nu se va termina aşa şi că Franţa, împreună cu partenerii săi europeni, vor continua să îşi îndeplinească angajamentele în ceea ce priveşte acordul. Macron a subliniat, de asemenea, într-o convorbire cu Hassan Rouhani, condiţiile pe care trebuie să le respecte Iranul.

În acelaşi timp, premierul Marii Britanii Theresa May îl îndeamnă pe preşedintele SUA Donald Trump să menţină acordul nuclear cu Iranul, pentru că este "vital pentru securitatea regională". Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Trump, Theresa May a subliniat importanţa ca acordul să fie "monitorizat cu atenţie şi aplicat în mod corespunzător", potrivit BBC.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a afirmat că Donald Trump nu are puterea de a încheia acordul nuclear iranian.

Paris, Londra şi Berlin au anunţat că rămân angajate în acord, într-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, care s-au declarat îngrijoraţi de posibilele implicaţii ale hotărârii luate de Trump.

Decizia preşedintelui SUA este periculoasă şi creează o criză internaţională, ce pune în pericol interesele americane de securitate naţională şi cele ale celor mai apropiaţi aliaţi, a declarat fostul şef al diplomaţiei americane John Kerry pe pagina sa de Facebook, adăugând: "Este o abandonare nesăbuită a faptelor în favoarea egoului şi a ideologiei de la un preşedinte care ar prefera să joace un joc de pui cu mize mari cu Congresul şi cu Iranul decât să recunoască faptul că acordul nuclear funcţionează. Sper cu fermitate că ceilalţi şase semnatari vor demonstra lumii care este comportamentul responsabil şi să adere la acest acord - indiferent care sunt acuzaţiile false şi provocările făcute de preşedintele Trump".

Şi senatorul democrat de Massachusetts, Elizabeth Warren a sugerat că Statele Unite trebuie să respecte acordurile internaţionale încheiate şi că preşedintele Trump afectează, prin abordarea sa, securitatea SUA. Elizabeth Warren a precizat pe contul său de Twitter: "Statele responsabile îşi respectă acordurile. Preşedinţii responsabili pun pe primul loc securitatea Americii. Dacă preşedintele Trump nu face asta, atunci Congresul trebuie să o facă".

Şi Moscova a criticat strategia lui Trump cu privire la Iran, Ministerul Afacerilor Externe calificând-o, potrivit Le Monde, drept "retorică agresivă şi ameninţătoare" şi subliniind că acordul cu Teheran rămâne intact. Ministerul de resort consideră că decizia lui Trump de a nu certifica acordul nu va avea un impact direct asupra punerii în aplicare a textului şi este doar "un element de dezbatere internă" în SUA.

Benjamin Netanyahu: "Îl felicit pe preşedintele Trump pentru decizia sa curajoasă de a înfrunta regimul terorist iranian"

Dacă, pe de o parte, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Franţa dezaprobă hotărârea luată de preşedintele SUA, pe de altă parte, Israel şi Arabia Saudită salută "decizia curajoasă" a liderului de la Casa Albă, potrivit presei internaţională.

"Îl felicit pe preşedintele Trump pentru decizia sa curajoasă de a înfrunta regimul terorist iranian", a declarat, fără întârziere, premierul israelian Benjamin Netanyahu. Arabia Saudită a precizat, într-un comunicat, că susţine şi salută "strategia fermă a preşedintelui Trump cu privire la Iran".

Până acum, Donald Trump a "certificat" acordul nuclear. Necertificarea acestuia trimite mingea în terenul Congresului şi ar provoca o puternică incertitudine cu privire la viitorul acestui text. Legea îi dă Congresului, în cazul unei "necertificări", un termen de 60 de zile, în care trebuie să decidă dacă să reimpună sau nu sancţiunile ridicate. Documentul încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri vizează garantarea caracterului paşnic şi civil al programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor impuse Iranului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb