Beneficiarii unui cont bancar de plăţi cu servicii de bază nu vor mai plăti comisioane pentru deschiderea şi închiderea respectivului cont şi nici pentru retragerea de numerar de la ghişee şi bancomate. Măsura, prevăzută în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, este valabilă atât pentru retragerile de numerar făcute pe teritoriul ţării noastre, cât şi pentru cele efectuate de beneficiarii respectivelor conturi în statele din UE.
Noua lege, publicată deja în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare la finalul acestei luni, arată că accesul la un cont de plăţi cu servicii de bază nu este condiţionat de achiziţionarea unor servicii suplimentare sau a unor acţiuni ale instituţiei de credit, cu excepţia cazului în care achiziţionarea acestora din urmă reprezintă o condiţie care trebuie îndeplinită de toţi clienţii instituţiei de credit.
Un cont de plăţi cu servicii de bază cuprinde următoarele servicii:
a) servicii care permit toate operaţiunile necesare pentru deschiderea, administrarea şi închiderea unui cont de plăţi;
b) servicii care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăţi;
c) servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăţi la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit;
d) efectuarea următoarelor operaţiuni de plată pe teritoriul Uniunii Europene:
(i) debitări directe;
(ii) operaţiuni de plată printr-un card de plată, inclusiv plăţi online;
(iii) transferuri de credit, inclusiv ordine de plată programată, după caz, la terminale bancare, la ghişee şi prin intermediul facilităţilor online ale instituţiei de credit.
În cazul consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar, instituţiile de credit oferă gratuit serviciile care permit toate operaţiunile necesare pentru deschiderea, administrarea şi închiderea unui cont de plăţi şi pe cele ce permit depunerea de fonduri într-un cont de plăţi, dar şi serviciile care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăţi la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit, în cazul în care sunt furnizate la ghişeele sau bancomatele de pe teritoriul naţional.
Totodată, această categorie de consumatori mai are acces gratuit pentru efectuarea următoarelor operaţiuni de plată pe teritoriul Uniunii Europene: debitări directe; operaţiuni de plată printr-un card de plată, inclusiv plăţi online; transferuri de credit, inclusiv ordine de plată programată, după caz, la terminale bancare, la ghişee şi prin intermediul facilităţilor online ale instituţiei de credit.
Comisioanele percepute pentru operaţiunile care depăşesc numărul minim de operaţiuni nu sunt mai ridicate decât cele practicate în conformitate cu politica tarifară obişnuită a instituţiei de credit.
În cazul în care instituţia de credit decide încetarea contractului privind un cont de plăţi cu servicii de bază, aceasta informează consumatorul, în scris şi gratuit, cu privire la motivele şi justificarea acestei încetări, cu cel puţin două luni înainte de data la care încetarea îşi produce efectele, cu excepţia cazului în care această informare contravine obiectivelor de securitate naţională şi de ordine publică.
Prezenta lege se aplică în cazul conturilor de plăţi prin care consumatorii pot să efectueze cel puţin următoarele operaţiuni: să depună fonduri într-un cont de plăţi; să retragă numerar dintr-un cont de plăţi; să execute şi să primească operaţiuni de plată, inclusiv transferuri de credit, către şi de la terţi.
Noile prevederi nu se aplică Trezoreriei Statului şi serviciilor puse la dispoziţie de aceasta prin intermediul altor entităţi potrivit actelor normative în vigoare.