Farsa euro-alegerilor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 21 august 2007

Cătălin Avramescu

Imaginaţi-vă un parlament unde parlamentarii nu au drept de iniţiativă legislativă. Unul care are trei sedii, în trei ţări diferite, şi peste 20 de limbi oficiale. Unde parlamentarii sunt aleşi după un sistem, apoi grupaţi după altul. Unul care are 120 de uşieri, dar nu poate aproba singur nici o lege a Bugetului. Nu, nu îmi bat joc de dvs. Această instituţie există de-adevăratelea. Ea se numeşte Parlamentul European.

Legile normale ale politicului par suspendate în vecinătatea acestei entităţi. Are două sedii principale (la Bruxelles şi la Strasbourg), dar secretariatul e în Luxemburg. Doar deplasarea parlamentarilor între cele două locaţii aruncă în atmosferă peste 20.000 de tone de bioxid de carbon anual, contribuţia la încălzirea globală a unui stat mic. Ca Parlament, este unicameral, dar e parte a unui "Legislativ" bicameral, a doua "cameră" fiind Consiliul de Miniştri, o entitate alcătuită din membri ai Executivului. Operează după proceduri bizare, una dintre ele fiind a "cooperării". Nu e nimic cooperativ aici, în realitate: Consiliul de Miniştri poate ignora orice decizie a acestui "parlament", dacă are unanimitate. Are peste 700 de membri, dar dezbaterile sunt de obicei ireal de calme, în special datorită nevoii de a traduce, uneori folosind câte doi traducători, în lanţ, dintr-o limbă minoră în alta, cum ar fi din bulgară în letonă. Întreprindere atât de complicată încât traducătorii nici măcar nu sunt obligaţi să redea tot discursul unui parlamentar, ci doar "sensul politic". Care e clar, oricum, de vreme ce Parlamentul e dominat de grupurile de stânga, adică de socialişti, de "liberali" şi de "verzi".

Nu cunosc niciun argument raţional pentru care România ar trebui să trimită membri în acest pseudo-parlament. Niciun politician nu ne-a explicat de ce contribuabilul ar trebui să plătească sute de milioa­ne de Euro cu întreţinerea celor 35 de "euro-parlamentari" români, cu cheltuielile administrative ce ne revin sau cu organizarea unor "euro-alegeri". Nevoia de a fi reprezentaţi internaţional? Dar România e membră OSCE, ONU, la Consiliul Europei (care are şi el o Adunare Parlamentară!), în UEFA, Uniunea Poştală Internaţională, Comitetul Olimpic Internaţional, NATO, Interpol etc. Nu are ziarul Bursa atâta hârtie să tipărească lista organizaţiilor la care suntem parte. Şi atunci?

La aşa Parlament, aşa alegeri. România e acum singurul stat membru care nu are parlamentari aleşi, ci numiţi. După ce guvernul Popescu-Tăriceanu a amânat, unilateral, data iniţială (13 mai) stabilită pentru alegerile europene, acum mai face o încercare. Una dintre problemele viitorului scrutin e însă tipul de vot. Conform normelor UE, noi trebuie să organizăm un scrutin proporţional, într-o sigură circumscripţie, naţională. Motivul e simplu: Parlamentul European nu e interesat în primul rând de reprezentativitatea la nivel local, ci de constituirea unor grupuri politice transnaţionale. Cu alte cuvinte, alegătorul român va vota pentru cineva care apoi se va alipi unui grup ce va conţine deputaţi portughezi sau olandezi, care abia ştiu pe unde este România, necum să ia în calcul, la modul serios, interesele locale.

Este exact acelaşi sistem blestemat de care ne străduim să scăpăm la nivelul alegerilor naţionale. Faptul că este aprobat de UE nu înseamnă că e bun. Sistemul pur proporţional duce, aşa cum se vede, la dominaţia unor grupuri de la vârful partidelor, grupuri care se transformă astfel în oligarhii. E o lege inflexibilă, cu consecinţe sumbre. Iar Parlamentul European nu a fost scutit nici el de acestea. Recent, un scandal de presă dezvăluia implicarea mafiei italiene în afaceri dubioase în jurul renovării sediului de la Bruxelles.

Dincolo de detalii, iată ce mă miră: cum se face că aceiaşi politicieni care ne vorbesc des­pre "descentralizare" acceptă să transfere puteri unui mamut supranaţional? E o ches­tiune de aritmetică elementară: un parlament al unei uniuni cu aproape 500 de milioane de locuitori nu are cum să fie mai aproape de cetăţeni decât o sumă de parlamente naţionale.

Noi mergem însă înainte. Dacă guvernarea Popescu-Tăriceanu nu mai descoperă un nou motiv, vom fi chemaţi la urne să ne votăm euro-parlamentarii. Pentru un mandat de numai un an, pentru că în 2009 sunt convocate alegeri noi, pan-europene. Dar chiar şi acel mandat scurt va fi cu cântec, în buna tradiţie româ­nească. E clar că toate partidele privesc acest scrutin doar ca un sondaj la scară naţională. Deja unii lideri de partid şi-au anunţat posibila retragere din Parlamentul European, în beneficiul unei funcţii mai influente prin Guvernul României. Rezultă că în Parlamentul European vor ajunge următorii pe listă, oameni pe care cetăţenii nu i-au ales. Metoda e simplă: pui nişte "iepuri" care să alerge în fruntea plutonului electoral pentru a strânge voturi, după care ei se dau la o parte în beneficiul clienţilor camarilei şefului de partid. Iar ei vor să participăm la aşa ceva. Pe banii noştri, evident.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. domnule avramescu

    daca sinteti corect si tot criticati PNL de ce nu spuneti cititorilor ziarului Bursa cum ati mers la guvern sa cereti de la un colaborator al primului ministru un sprijin politic iar apoi ati inceput sa atacati guvernul si PNL. astept reactia dumneavoastra dupa care va voi da amanunte pentru a vedea ca nu bluffez. la revedere 

    1. Daca sunteti corect, vedeti ca eu am criticat PNL si (mai ales) gruparea care e pe cale sa ingroape acest partid de circa doi ani incoace.

    2. Discutia cu Stejarel Olaru, de acum citeva luni, nu a vizat nici un "sprijin politic". Mai interesati-va, fie la Olaru, fie la Oprea, care era acolo in birou (nu era nimeni altcineva). Ocazie cu care le-am spus ca indiferent ce voi face, administrativ vorbind, opiniile mele publice despre camarila vor ramane aceleasi. Acuma, daca ei au pus in circulatie altceva, ii priveste. Eu spun cititorilor mei tot ce e de spus. 

    3. Constat ca deranjez (cei doi v-au spus ca discutia a fost, in buna parte, despre asta?), ceea ce inseamna ca e ceva panica acolo, la Victoria. Cam greu cu euro-alegerile la deal, nu-i asa? mai ales cind te-ai facut de ris jumatate de an dupa aminarea lor...

    Altfel, o zi buna tuturor. 

    1. Donule Avramescu, nu stiu daca veti mai citi acest mail dar ideea este ca nu ati raspuns la intrebare. Ati cerut sau nu sprijin politic pentru un post si care era acesta ? Sa nu imi spuneti ca deodata v-ati intilnit cu domnii amintiti si ati inceput sa plingeti de mila PNL ca nu va cred. In plus am sa va dezamagesc si cu altceva . In ce priveste discutia cu un apropiat al primului ministru a fost un bluff din partea mea . Fiind un cititor al ziarului Cotidianul si observator al vietii politice am observat cum si dumneavoastra ca si alti analisti "obiectivi" ati virat-o la un moment dat. Cunoscind citeva cazuri de schimbari de macaz si cauzele lor am presupus ca si in cazul dumneavoastra s-a intimplat la fel. Nu ati facut decit sa confirmati o presupunere facuta de mine. Ne spuneti pina la urma care a fost motivul intilnirii ? Nu va mai victimizati domnule Avramescu subiectivismul dumeavoastra este evident in toate analizele pe care le faceti. Va doresc multa sanatate.

    Felicitari pentru articol. De fapt ce este parlamentul european, ce este Uniunea Europeana, decat o piata comuna ceva mai complexa?! Chestia cu alegerile europene va fi un simulacru in adevaratul sens al cuvantului, iar eu nu voi participa la asa ceva, nici acum nici pe viitor.

    @killer

    Nu inteleg cind "am virat-o" in ce priveste PNL-ul. Daca luati articolele mele din ultimii ani vedeti ca am avut exact aceeasi linie ca si acum in ce-i priveste. 

    In ce priveste "sprijinul politic", v-am raspuns. Nu am cerut niciodata nici un "sprijin politic" de la nici un "apropiat al primului-ministru" Am avut o singura discutie cu Stejarel Olaru, pe care il cunosc de circa 6 ani, despre o chestiune administrativa legata de cu totul altceva decit un "sprijin politic" (dimpotriva, tonul discutiei era cu totul opus aceluia al unei "cereri de sprijin"). Am crezut ca va referiti la asta.

    Daca va referiti la articolele din "Cotidianul", as fi foarte curios sa imi aratati si mie unde s-a produs "virajul" de care vorbiti. Nu de alta, dar eu nu mai scriu la "Cotidianul" tocmai pentru ca nu am vrut sa o "virez" in nici un fel. Probabil ca cititi ceva si apoi va amintiti concluziile pe care le aveati deja inaintea lecturii. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb