FAŢĂ DE LUNA AUGUST A ANULUI TRECUT, Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,13%

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 5 octombrie 2009

Preţurile producţiei industriale erau în august cu 1,13% mai mici decât în urmă cu un an, ca urmare a ieftinirilor din industria extractivă şi cea de prelucrare, relevă cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile producţiei industriale au înregistrat prima scădere, în termeni anuali, în iunie 2009, cu 0,03% faţă de iunie 2008, iar în iulie au coborât cu 1,38% faţă de nivelul din perioada similară din 2008. În mai, ritmul anual de creştere a preţurilor producţiei industriale a fost de 1,4%.

În august, pe sectoare de activitate, au fost raportate creşteri de preţuri de 12,85% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor şi activităţi de decontaminare şi de 4% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Pe de altă parte, preţurile din industria extractivă s-au diminuat cu 11,9%, iar cele din industria prelucrătoare au fost cu 1,43% mai mici.

Pe mari grupe industriale, preţurile au crescut cu 12,69% la produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 8,93% în industria bunurilor de uz curent şi cu 8,26% în industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetică şi industria bunurilor intermediare, preţurile acestora micşorându-se cu 8,02%, respectiv cu 6,81%.

Faţă de luna anterioară, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,7%, potrivit datelor INS. După destinaţie, atât preţurile producţiei indus­triale pe piaţa internă, cât şi cele de pe piaţa externă au crescut cu 0,6%, respectiv cu 1%.

Pe secţiuni, preţurile au fost mai mari decât în iulie cu 0,93% la produsele din industria prelucrătoare, cu 0,8% la cele din industria extractivă şi cu 0,12% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare. În schimb, la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat preţurile au scăzut în august cu 0,53% faţă de luna anterioară.

Pe marile grupe industriale, numai produsele din industria bunurilor intermediare au înregistrat scăderi, de 0,01%. Faţă de iulie, produsele din industria energetică au fost în august mai scumpe cu 1,92%, cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 1,19%, cele din industria bunurilor de uz curent cu 0,37%, iar cele din industria bunurilor de capital, cu 0,12%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb