FBI va ajuta Rusia în ancheta accidentului aviatic din Egipt

Ioana Dogaru
Internaţional / 8 noiembrie 2015

Actualizare 12:25

FBI va ajuta autorităţile ruse cu ancheta în cazul avionului prăbuşit săptămâna trecută în peninsula Sinai, scrie cotidianul New York Times.

Potrivit sursei citate, implicarea Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite vine la cererea Moscovei.

Între timp, continuă să apară noi informaţii privind cauza tragediei aviatice, iar cele mai multe indicii duc către un atentat cu bombă. Accidentul ar fi avut loc la puţin timp după ce cutiile negre au înregistrat, în cabina piloţilor, un zgomot neobişnuit, similar unei explozii, relatează New York Times

Zgomotul neobişnuit despre care vorbesc anchetatorii a fost auzit în ultima secundă a înregistrării, adică la 23 de minute şi 14 secunde de la momentul în care avionul a decolat de pe aeroportul din Sharm El Sheikh.

O analiză spectrală urmează să fie făcută pentru a stabili originea acestui zgomot, însă tot mai multe surse apropiate anchetei, sub protecţia anonimatului, au declarat pentru agenţiile internaţionale de presă că studierea celor două cutii negre ale avionului, precum şi analiza fotografiior cu resturile aparatului duc tot mai mult spre ipoteza unui atac terorist, potrivit sursei citate.

Autorităţile egiptene spun însă că, pentru moment, nu au suficiente date care să indice explozia.

Ayman al-Muqaddam, şeful comisiei egiptene de anchetă: "Toate scenariile sunt pe masă. Ar putea fi bateriile de litiu sau unul dintre pasageri. Ar putea fi o explozie în rezervor, ar putea fi corodarea fuselajului avionului. Ar putea fi ceva ce a explodat."

-------

Actualizare 12:05 Rusia şi Marea Britanie continuă repatrierea turiştilor lor din staţiunea Sharm el-Cheikh

Rusia şi Marea Britanie continuă duminică repatrierea turiştilor lor din staţiunea Sharm el-Cheikh şi alte zone turistice din Egipt, la opt zile după ce un avion rusesc s-a prăbuşit în Peninsula Sinai în urma unui atentat cu bombă, potrivit occidentalilor, relatează AFP.

Autorităţile locale egiptene îşi menţin poziţia, reafirmând că aşteaptă rezultatele anchetei privind prăbuşirea avionului revendicată de gruparea jihadistă Statul Islamic, transmite sursa citată.

La Sharm el-Sheikh, mii de turişti ruşi şi britanici aşteaptă să fie repatriaţi. Moscova a trimis sâmbătă 44 de avioane pentru a-i prelua te turiştii ruşi din Sharm el-Sheikh, dar de asemenea din Hurghada. În prezent aproximativ 78.000 de turişti ruşi se află în Egipt.

Londra, care a suspendat zborurile spre şi dinspre Sharm el-Sheikh, a început vineri repatrierea a aproximativ 20.000 de cetăţeni ai săi. Aproximativ 3.500 de britanici au fost repatriaţi în 48 de ore la bordul a 17 avioane, transmite AFP.

-----

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că 140 de cetăţeni români, care se aflau în staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada din Egipt, în scop turistic, au fost repatriaţi în cursul zilei de sâmbătă, cu un zbor al unei companii de transport aerian, informează un comunicat de presă al MAE.

"Pe fondul situaţiei actuale din zonă, precum şi al măsurilor de securitate impuse de autorităţile egiptene la nivelul celor două aeroporturi, respectiv Sharm El Sheikh şi Hurghada, ulterior tragediei aviatice din 31 octombrie 2015, din Centrala MAE a fost trimisă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă în vederea efectuării demersurilor de asistenţă consulară la faţa locului. Aceasta a acordat asistenţă şi protecţie consulară în procesul de repatriere a turiştilor români, asistându-i pe toată durata călătoriei, inclusiv în ceea ce priveşte îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor specifice îmbarcării în aeronavă. Totodată, a monitorizat permanent situaţia, asigurându-se că deplasarea acestora s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă", precizează MAE în comunicat.

Potrivit sursei citate, echipa consulară mobilă face parte din Celula de criză a MAE, activată de către ministrul afacerilor externe pentru această situaţie.

Operaţiunea de transport al cetăţenilor români a fost organizată de Ministerul Transporturilor cu sprijinul MAE şi al altor instituţii cu competenţe în materie, iar aeronava a aterizat în deplină siguranţă pe aeroportul Bucureşti Otopeni, adaugă MAE în comunicatul de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb