Anul 2024 a adus noi tendinţe în privinţa stilurilor de amenajare a sălilor de evenimente, fie că este vorba despre mediul urban sau rural, migrând de la clasicul-modern la neo-clasic, boem-chic sau art-deco, potrivit unei analize interne realizate de Fabrica de Profile (FDP), conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, solicitările tot mai complexe şi sofisticate au fost vizibile încă din anii trecuţi, când au început să apară aceste noi tendinţe care au deschis apetitul pentru stiluri mai îndrăzneţe. Majoritatea celor care au solicitat detalii decorative pentru evenimentele lor, în ultimii ani - fie ele de interior sau de exterior - au preferat elemente clasice, clasice-elegante, clasice-moderne, făcând loc treptat către alegeri din stilurile art-deco sau boem-chic.
"Dincolo de această desprindere de stilul clasic, se poate observa şi o ascensiune a serviciilor de design customizat, astfel că produsele decorative personalizate au devansat produsele de catalog. Acest lucru indică o încredere din ce în ce mai mare atât a organizatorilor de evenimente, cât şi a clienţilor finali în creativitatea şi pregătirea experţilor în design", spune Dan Panciu - CEO & Founder - FDP.
Un alt lucru interesant observat în analiza FDP este că tendinţa spre o anumită stil arhitectural nu a fost în niciun fel influenţată de factorii de mediu sau de zona geografică. Altfel spus, se regăsesc aceleaşi tendinţe în amenajarea spaţiilor de evenimente, fie că este vorba despre un sat din Transilvania sau un oraş mare din Muntenia sau Moldova.
"Preferinţele în design interior şi exterior evidenţiază, de fapt, evoluţia care caracterizează societatea într-un anumit moment - ea spune povestea schimbărilor estetice din viaţa noastră. Tranziţia încă timidă de la stilul clasic, modern, elegant, către forme geometrice, linii sofisticate, reflectă dorinţa din ce în ce mai mare de a îmbina rafinamentul cu elemente inovative şi moderne. Fabrica de Profile răspunde nevoilor estetice actuale, dar mai mult decât atât, reuşeşte să transforme în realitate orice element care poate fi imaginat de un designer sau client. Practic, orice ne imaginăm în materie de elemente decorative, FDP reuşeşte să îi dea contur prin intermediul tehnologiei şi al echipei sale", completează Panciu, se menţionează în comunicat.
Dacă multă vreme, stilul elegant-modern dicta în piaţa evenimentelor, astăzi specialiştii în amenajări vorbesc despre o tendinţă către un stil mai chic, mai boem şi mai adaptat către propriile gusturi ale clienţilor, fie client final sau arhitect de interior / exterior.
"Pandemia a tras un semnal de alarmă şi cred că a dus lucrurile într-o nouă direcţie, chiar dacă ritmul a fost unul timid sau lent, vedem astăzi că oamenii încep să înţeleagă spaţiile altfel, să se raporteze diferit la ele. Suntem din ce în ce mai pragmatici, am început cu stilul de locuire, dar treptat, această tendinţă a început să îşi facă simţită prezenţa şi în zona spaţiilor pentru evenimente. Ne preocupă din ce în ce mai mult confortul pe care-l oferă un spaţiu, dar avem şi grija faţă de modul în care îl folosim şi cum ne simţim în el. În zona spaţiilor de evenimente, există acum două direcţii: cea a clasicului, a amenajărilor de tip statement, ostentative, impunătoare, iar această direcţie încă domină piaţa, dar începe să apară şi o altă direcţie, cea a clasicului reinterpretat, a chicului, direcţie în care se ţine cont din ce în ce mai mult de identitatea şi de povestea locului", declară Vladimir Mîndru, arhitect partener al FDP.
Specialiştii în design interior spun că experienţa pe care o trăieşti într-un anumit spaţiu devine din ce în ce mai importantă inclusiv pentru piaţa evenimentelor.
"Oamenii şi-au dat seama că simţitul bine şi senzaţiile sunt mai importante decât să stai într-un spaţiu impunător care te copleşeşte. Accentul se pune acum pe individ, pe senzaţii, percepţii, nu pe dimensiuni, mărimi, extravaganţă vizuală, iar acesta este motivul pentru care spaţiile de evenimente sunt construite din ce în ce mai des cu ajutorul specialiştilor, nu după ureche, ele nu mai sunt lăsate la voia întâmplării sau a pozelor de catalog", completează arhitectul, se precizează în comunicat.