Februarie financiar: Creşteri uşoare pentru indici, în luna în care companiile şi-au prezentat realizările anului trecut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie

Februarie financiar: Creşteri uşoare pentru indici, în luna în care companiile şi-au prezentat realizările anului trecut

English Version

Dividend cu randament de 10% pentru Hidroelectrica, la o alocare de 90% din profit

Subscrieri de 1,8 miliarde lei în ultima ofertă Fidelis, sub cele din operaţiunea anterioară încheiată în decembrie anul trecut

Nebuloasă în jurul solicitării Finanţelor privind "conservarea portofoliului FP"

Discountul de tranzacţionare al fostei SIF Oltenia a depăşit nivelul de 70%; toate fondurile Pilon II au fugit din acţionariatul societăţii

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri uşoare, în luna februarie, perioadă în care companiile şi-au anunţat rezultatele preliminare ale anului trecut şi, în unele cazuri, intenţiile privind dividendele.

Indicele BET, al celor mai lichde douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 2,4%, la 15.891 de puncte, după ce pe parcursul lunii coşul de acţiuni a atins un maxim de 16.013 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,44%, până la 2.960 de puncte.

Capitalizarea Nvidia a depăşit pragul de două trilioane de dolari, devenind a treia cea mai mare companie de pe Wall Street

În Statele Unite indicii au bifat noi recorduri istorice, creşterile fiind alimentate, în esenţă, de rezultatele publicate de companii şi de entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale. Indicele S&P 500 a urcat cu 5,1%, în februarie, a patra lună consecutivă de creştere, în vreme ce Dow Jones s-a apreciat cu 2,2%. Nasdaq Composite, al companiilor din sectoare ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a crescut cu 6,1%.

"Profiturile companiilor din trimestrul al patrulea au fost solide, sugerând o reaccelerare (n.r. a dinamicii profitabilităţii), ceea ce a susţinut noi maxime ale acţiunilor", a scris Angelo Kourkafas, CFA, strateg senior de investiţii la Edward Jones Investments, în ultimul său editorial.

Producătorul de procesoare grafice utilizate în aplicaţii de inteligenţă artificială Nvidia a raportat un profit net de 12,29 miliarde de dolari, de aproape nouă ori mai mare decât cel din trimestrul al patrulea 2022, compania atingând o capitalizare de două trilioane de dolari, a treia cea mai mare corporaţie de pe Wall Street, după Apple şi Microsoft.

De partea noastră a Atlanticului, unde de asemenea companiile şi-au publicat rezultatele financiare, indicele pan-european Stoxx 600 a avut o apreciere de 1,8%. Datele preliminare au arătat o anumită îmbunătăţire a unor activităţi economice în februarie, serviciile revenind pe creştere, în vreme ce inflaţia a fost în scădere dar peste aşteptări.

Creşteri pentru acţiunile bancare, ce au raportat majorări de profitabilitate

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de acţiuni, a avut un avans de 1,9%, în luna februarie, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 1%. În bună parte, principalele companii au avut raportat venituri şi profituri în creştere în dinamică anuală, iar propunerile de dividende sunt în general în linie cu aşteptările, după cum se poate deduce din evoluţia preţurilor acţiunilor.

Februarie financiar: Creşteri uşoare pentru indici, în luna în care companiile şi-au prezentat realizările anului trecut

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 10,7%, în vreme ce acţiunile Banca Transilvania au urcat cu 4,6%, luna trecută. Ambele instituţii de credit au raportat profituri în creştere faţă de anul trecut, iar BRD a anunţat că vrea să propună ca 60% din rezultat să fie alocat către dividende. Banca Transilvania încă nu şi-a anunţat intenţiile privind repartizarea profitului, dar istoric instituţia de credit din Cluj a propus o combinţie între dividende şi acţiuni gratuite.

Banca Transilvania a anunţat achiziţia OTP Bank Romania plus alte companii din grupul OTP iar conform unor surse Economica.net este pe cale să cumpere BRD Pensii. În schimb legat de BRD a apărut în presă ştirea că Societe Generale a angajat JP Morgan care să găsească un cumpărător pentru instituţia de credit din ţara noastră, fapt care nu a fost comentat de oficialii băncii.

Perspective de dividende consistente pentru OMV Petrom

Într-o perioadă în care preţul petrolului a avut o creştere uşoară, acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 6,38%. Compania a anunţat că intenţioneză să propună un dividend cu randament brut de 6,7% faţă de preţul acţiunii din data de 29 februarie, plus posibiliatea acordării unor dividende suplimentare. În plus, producătorul de petrol şi gaze a anunţat că intră în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, dar că în acelaşi timp va plăti un dividend progresiv.

Titlurile Romgaz, companie parteneră cu OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, au avut o scădere de 2,34%, luna trecută, chair dacă emitentul a raportat o profitabilitate în creştere cu 10%. Producătorul de gaze nu şi-a anunţat propunerea de dividende, dar brokerii estimează o alocare de 50%, sub ratele obişnuite în ultimii ani de 90% şi uneori din rezerve, pe care compania le-a acordat la solicitarea statului.

Acţiunile Hidroelectrica au avut o scădere uşoară, de 0,6%, ceea ce arată că profitul istoric raportat de companie, de 6,3 miliarde lei, era cuprins în cotaţia emitentului la bursă. Producătorul de energie este controlat de stat, care în ultimii ani a solicitat ca 90% din profit să meargă către dividende, ceea ce acum ar reprezenta un dividend 12,7 lei unitate, echivalentul unui randament brut de 10,2% faţă de ultimul preţ al acţiunilor companiei din februarie.

Titlurile Nuclearelectrica s-au depreciat cu 4,3%, în condiţiile în care societatea se aşteaptă la reducerea profitabilităţii în acest an, iar pentru anul trecut a raportat un rezultat net în scădere cu 10%. Acţiunile Electrica, care vor face parte începând din această lună din indicii FTSE Russell, s-au apreciat cu 2,6%, în vreme ce titlurile Transelectrica au scăzut cu 2,3%, compania raportând o scădere a profitului cu 57%, în 2023, faţă de anul anterior.

Aquila, Digi şi Sphera - printre cele mai mari randamente din BET

Acţiunile companiei de logistică şi distribuţie a bunurilor de larg consum Aquila au urcat cu 7,7%, în februarie, perioadă pe parcursul căreia titlurile au atins un nou maxim istoric. La finele lunii ianuarie, Alin Dociu, unul dintre fondatorii companiei, a vândut prin plasament accelerat 8,33% din capitalul Aquila, la un preţ cu 9,4% sub cel din piaţa "regular". Cea mai mare parte a acţiunilor a fost achiziţionată de fondurile de pensii Pilon II administrate de BCR, Metropolitan şi NN, după cum se poate deduce din datele disponibile pe site-ul Despre Pensii Private. Creşterile semnificative pe volume puternice din primele zile ale lunii februarie sugerează că fondurile au mai cumpărat acţiuni Aquila şi după plasament.

Pentru anul trecut, compania a raportat un profit de 97 milioane lei, cu 14% peste din 2022, cel mai mare de la înfiinţare, potrivit unui comunicat al Aquila.

Titlurile Digi s-au apreciat cu 7%, în luna februarie, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent demarat în ultimele două luni ale anului trecut. Compania a raportat venituri şi profit operaţional în creştere, iar pentru acest an estimează extinderea activităţilor din Portugalia şi Belgia.

Sphera Franchise Group a avut cel mai bun an din istoria sa, conform unui comunicat al companiei, în 2023 profitul operatorului lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell ridicânduse la 79,8 milioane lei, în creştere cu 80% faţă de cel din anul anterior. În februarie titlurile Sphera au urcat cu 6,2%, până la un maxim al ultimilor mai bine de cinci ani.

La polul opus, acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries din Republica Moldova s-au deprciat cu 6,6%, cea mai mare scădere din BET. Scăderea apare în contextul tensiunilor din Transnistria, teritoriul separatist prorus din estul Moldovei.

Minus de 2,6% pentru BET-FI, singurul coş de acţiuni de la BVB ce a scăzut, luna trecută

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un recul de 2,6%, până la 56.704 puncte, singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a depreciat, luna trecută.

Acţionarii FP au aprobat vânzarea participaţiei FP în Enegie Romania precum şi un nou program de răscumpărăre, dar au respins propunerea înstrăinării altor deţineri ale fondului, foarte probabil la presiunile Ministerului Finanţelor. În plus, Finanţele solicită reducerea comisionului de administrare al Franklin Templeton şi conservarea patrimoniului actual al FP. Modul în care este formulată solicitarea poate însemna că, pe lângă deţinerile în companii, conservarea implică şi numerarul din conturile fondului sau pe care urmează să-l primească. Or, în această situaţie, dacă solicitarea va primi votul acţionarilor, FP nu ar mai putea să realizeze programul de răscumpărare abia votat sau să distribuie dividende.

Ziarul BURSA a cerut clarificări în acest sens Ministerului Finanţelor, dar nu a primit un răspuns până în acest moment.

Lion Capital a vândut deţinerea de 98,9% din societatea Azuga Turism către Electric Planners SRL, pentru preţul minim de 8,99 milioane de euro, cumpărătorul achitând, la data semnării contractului, un avans de 1,5 milioane de euro. Modul în care Azuga Turism a ajuns în portofoliul fostului SIF Banat-Criaşana a făcut obiectul unei anchete penale ce s-a lăsat cu condamnări cu suspendare pentru Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, foşti conducători ai societăţii.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 71% pentru Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului net de 52%. În cazul FP, discountul era de 24%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Ecartul mare dintre activul net şi preţul din piaţă poate să reflecte multe lucuri, între care prezenţa în portofolii a unor deţineri în companii nelistate, absenţa dividendelor, dar în primul rând este o oglindă a lipsei totale de încredere în conducerile unor SIF-uri. Simptomatic este cazul fostei SIF Oltenia, în acţionariatul cărei se găseau cinci fonduri de pensii Pilon II în urmă cu câţiva ani, ce ţineau 12% din capital. Astăzi fondurile de pensii obligatorii au ieşit complet din acţionariatul societăţii, iar discount-ul de tranzacţionare a ajuns la peste 70%.

Ministerul Finanţelor a lansat o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis, în februarie, subscrierile totale ridicându-se la circa 1,8 miliarde lei (843 milioane lei şi 191 milioane euro), sub suma strânsă în decembrie anul trecut, de 2,5 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu adresa nr 769350 din 08.03, MF raspunde solicitarii facute de FP privind lamurirea aspectelor legate de cererea facuta de MF privind conservarea patrimoniului aflat in administrarea FP, in sensul ca se refera la detinerile de ACTIUNI IN SOCIETATI la ora sedintei, adica actiunile la sosietatile din patrimoniul FP nevandute, sa ramana asa pana anul viitor, cand se preconizeaza schimbarea administratorului FP. Asta nu prejudiciaza cu nimic lichiditatile actuale ale FP, inclusiv banii obtinuti recent din vanzarea actiunilor detinute de FP la ENGIE, bani cu care se poate face rascumpararea celor 1 mld de actiuni, aprobata pe 13.02. Eu am mari dubii ca actionarii vor vota asta, avand in vedere ca MF are doar 10 % aprox...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb