Fed-ul american ia în calcul reducerea achiziţiilor de obligaţiuni pentru a limita inflaţia şi o posibilă bulă imobiliară

Bogdan Maioreanu, analist eToro
Comunicate de presă / 30 august 2021

Fed-ul american ia în calcul reducerea achiziţiilor de obligaţiuni pentru a limita inflaţia şi o posibilă bulă imobiliară

17 trilioane de dolari. Aceasta este uluitoarea estimare a sumei totale a economiilor în numerar pe care gospodăriile şi întreprinderile mici din Statele Unite ale Americii le-au făcut în timpul pandemiei. Iar această sumă este deja mai mare decât cele 16 trilioane de dolari pe care FMI a estimat că guvernele din întreaga lume le vor aloca pentru stimulente fiscale. "Este un semn al unei economii neobişnuite, în care foarte mulţi oameni fac bani sau au bani, dar nu îi cheltuiesc", a declarat Jim Vogel de la firma FHN Financial, care cercetează fluxurile de bani. Aceste 17 trilioane de dolari nu au ajuns încă pe piaţa bursieră, care e deja la maxime istorice. În acest an, indicele S&P 500(SPX) a crescut cu19% ajungând la valori record.

Un efect al acestei cantităţi spectaculoase de numerar a fost creşterea abruptă a preţurilor pe piaţa imobiliară din Statele Unite. Potrivit unui studiu recent publicat de Equipment Radar, preţurile locuinţelor din SUA au depăşit bula imobiliară din 2005-2006, care a fost urmată de infama criză a creditelor ipotecare subprime din 2007-2010. "Preţurile locuinţelor din SUA au crescut rapid în ultimele 12 luni datorită unei varietăţi de factori, inclusiv ratele scăzute ale dobânzilor, lipsa de locuinţe disponibile şi o economie robustă în urma stimulentelor fiscale legate de pandemie", explică studiul. "Indicele Case-Shiller al preţurilor locuinţelor a crescut cu 17% de la an la an în mai 2021, depăşind vârful anterior de 15% al boom-ului pieţei imobiliare înregistrat în septembrie 2005. Preţurile locuinţelor la nivel naţional sunt acum cu 38% peste vârful anterior", se menţionează în raport.

Deşi la mare distanţă de cele 17 trilioane de dolari economisiţi de americani, românii şi-au majorat şi ei economiile depuse în bănci la peste 270 de miliarde de lei de la sfârşitul anului 2019 până în iulie 2021, o creştere de 48 miliarde de lei. Existenţa banilor economisiţi şi teama de inflaţie au făcut ca piaţa imobiliară să crească în toată Europa după lockdown. Indicele UE HPI (indicele preţurilor caselor) a crescut cu 6,1% în T1 2021 faţă de acelaşi trimestru din 2020, iar acest nivel de creştere anuală nu a mai fost înregistrat din 2007. Există însă o mare discrepanţă între evoluţia lină a preţurilor chiriilor şi cea abruptă a preţurilor locuinţelor care ar putea declanşa o creştere accelerată a chiriilor care să se adauge la inflaţie.

Fed - presată să acţioneze

Inflaţia din SUA a crescut în iulie la 5,4%, cu mult peste aşteptările iniţiale de 1,8%, iar pieţele financiare se uită spre Fed pentru măsuri de limitare a acesteia. Situaţia de pe piaţa imobiliară americană i-a determinat pe unii membri ai Fed să se manifeste în mod clar în favoarea reducerii achiziţiei de obligaţiuni de trezorerie şi active garantate cu ipoteci. Preşedintele Fed-ului din St. Louis, James Bullard, a susţinut că programul de achiziţie de active al băncii centrale americane ar putea contribui la o "bulă imobiliară incipientă în Statele Unite" şi ca îşi doreşte ca programul să se încheie până în primul trimestru al anului 2022.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a indicat că Fed ia în considerare reducerea achiziţiilor de obligaţiuni de trezorerie şi de titluri garantate cu ipoteci, deoarece "economia americană face progrese în direcţia atingerii obiectivului dublu al Rezervei Federale, respectiv ocuparea deplină a forţei de muncă şi stabilitatea preţurilor". Powell a fost foarte atent să nu discute calendarul real, menţionând "anul acesta" ca o posibilitate, adăugând însă că varianta Delta face ca momentul exact al reducerii să fie mai dificil de estimat în timpul redresării economice.

Chiar şi fără intervenţia Fed, în SUA există semnale că piaţa imobiliară începe să se calmeze pe măsură ce pandemia se agravează din nou. Vânzările de locuinţe existente în SUA au crescut cu doar 2% în iulie, preţurile continuandu-si însă creşterea. Comparativ, vânzările din iunie au urcat cu aproximativ 23% faţă de anul precedent când Statele Unite erau încă în lockdown. "Pe termen lung, nu există niciun semn care să amintească de bula imobiliară pe care am cunoscut-o în trecut, aşa că mă aştept ca situaţia să se normalizeze", a declarat Kelly Hudick, agent imobiliar la Marathon Realty. " Cred că încă ne aflăm pe o piaţă a vânzătorilor. Şi vom fi în continuare într-o piaţă a vânzătorilor, probabil cel puţin până anul viitor." Piaţa imobiliară dă un alt posibil semnal de relaxare. Procentul celor care cumpără pentru prima dată locuinţe a ajuns la 31%, cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei decenii, ceea ce arată că preţurile actuale ar putea fi prea mari pentru familiile cu vârsta sub 35 de ani.

_

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb