Federal Reserve este depăşită de criza care ameninţă sistemul bancar

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2020

Federal Reserve este depăşită de criza care ameninţă sistemul bancar
Călin Rechea

Actualizare - Sub impulsul panicii, Federal Reserve a anunţat a treia modificare a programului repo din această săptămână

Haosul de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale americane, care arată o criză acută de lichiditate, a determinat Federal Reserve să anunţe a treia modificare a programului operaţiunilor repo din ultimele patru zile.

Pe lângă operaţiunile existente, banca centrală americană va oferi finanţări cu o valoare de până la 500 de miliarde de dolari şi maturităţi la 3 luni şi o lună.

Prima operaţiune repo din noul program a fost derulată ieri, însă cererea de lichiditate a fost de numai 78,4 miliarde, fiind acoperite integral de Federal Reserve.

Banca centrală americană va oferi astăzi lichiditate în cadrul a două operaţiuni repo de 500 de miliarde de dolari, cu maturitatea la 3 luni şi o lună, în paralel cu operaţiunea repo overnight programată anterior.

În comunicatul de presă de la FRBNY se mai arată că operaţiunile repo de 500 de miliarde cu maturitatea la 3 luni şi o lună vor fi derulate săptămânal până în 13 aprilie 2020, în condiţiile în care "s-au înregistrat dislocări neobişnuite pe piaţa titlurilor de stat americane".

În această perioadă, Fed-ul va derula şi operaţiunile repo overnight, cu oferte minime de lichiditate de 175 de miliarde de dolari, precum şi operaţiuni cu maturitatea la 14 zile şi o valoare minimă de 45 de miliarde.

Bursele americane au înregistrat doar o redresare temporară în urma anunţului de la Federal Reserve. Indicele Dow Jones a închis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de peste 2.300 de puncte (-9,99%), iar S&P 500 a scăzut cu 260 de puncte faţă de ziua precedentă (-9,51%).

---

De două ori a anunţat banca centrală americană majorarea pragurilor pentru operaţiunile repo în această săptămână.

În prima zi, când indicele Dow Jones s-a prăbuşit cu peste 2.000 de puncte, limita pentru operaţiunile overnight a fost crescut până la 150 de miliarde de dolari, de la 100 de miliarde anterior, iar limita pentru operaţiunile cu maturitatea la 14 zile a fost majorată până la 45 de miliarde, de la 20 de miliarde.

Modificarea ar fi trebuit să fie valabilă doar pentru săptămâna curentă, însă panica generalizată de pe bursele internaţionale a determinat revizuirea programului de lichiditate, care acum include două operaţiuni săptămânale cu maturitatea la 14 zile până în 9 aprilie 2020, fiecare cu o limită de cel puţin 45 de miliarde de dolari şi trei operaţiuni cu maturitatea la 28 de zile, cu o valoare minimă de 50 de miliarde.

Alături de operaţiunile la termen, programul include, desigur, şi operaţiunile repo overnight, care se vor derula până în 13 aprilie 2020, dar cu o limită majorată până la 175 de miliarde de dolari.

Prima operaţiune din cadrul noului program a înregistrat o cerere de lichiditate overnight de 132,5 miliarde de dolari, care a fost acoperită integral de oferta băncii centrale (vezi graficul).

În ziua următoare, 12 martie 2020, calendarul repo arăta o ofertă de lichiditate din partea Federal Reserve de 270 de miliarde de dolari. Cererea băncilor a fost de 272,8 miliarde, iar oferta de 198,1 miliarde, care a condus la un deficit de 74,7 miliarde de dolari, cel mai mare din ultimele 6 luni, conform datelor de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY). Deficitul a fost înregistrat la nivelul operaţiunilor la termen, în condiţiile în care cererea pentru finanţări overnight a fost egală cu oferta, la 103,1 miliarde de dolari.

După cum se observă, raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţa repo din SUA arată că banca centrală americană nu prea ştie ce instrumente să mai folosească pentru rezolvarea crizei de lichiditate şi crearea condiţiilor pentru eliminarea deficitelor prin operaţiuni de piaţă între băncile comerciale.

Analistul american Martin Armstrong continuă să susţină că "ne vom confrunta cu o criză incredibilă, iar Trump nu înţelege dinamica internaţională din spatele cortinei". În opinia sa, "Federal Reserve a fost nevoită să injecteze lichiditate pe piaţa repo, cu toate că a redus şi dobânda, deoarece problema principală o reprezintă acum riscul de credit".

Problema creşterii explozive a riscului de credit nu este specifică pieţei americane, ci este prezentă la nivel global, iar din acest motiv acţiunile de relaxare monetară ale băncilor centrale sunt inutile. De fapt, sunt contraproductive din punct de vedere al încrederii investitorilor.

După cum scrie Bloomberg, companiile de investiţii Blackstone Group şi Carlyle Group au trimis firmelor pe care le controlează instrucţiuni privind tragerea integrală a sumelor din liniile de credit de care dispun, astfel încât "să prevină deficitele de lichiditate".

"Creditorii oferii linii de credit pentru a-şi întări relaţiile cu firmele, însă nu se aşteaptă la retrageri în masă", mai scrie agenţia de ştiri, care subliniază că "utilizarea integrală a unei linii de credit este privită ca semnal al unor probleme".

De această dată, posibila relaţie de cauzalitate dintre tragerea integrală a unei linii de credit şi problemele unei companii este mult mai "nuanţată".

Dacă firmele recurg la această soluţie pentru că dificultăţile sunt la nivelul creditorilor? "De ce ar dori o companie de talia Boeing să atragă atenţia asupra problemelor de finanţare, în condiţiile în care ştie că are acces oricând la banii din linia de credit?", întreabă autorul unei analize preluate de Zerohedge.

Compania Boeing este utilizată drept exemplu atât pe fondul unui rating de credit ridicat, cel puţin deocamdată, dar mai ales ca urmare a deciziei recente de a trage integral linia de credit de 13,8 miliarde de dolari, conform unei ştiri din Financial Times. Contractul pentru noua linie de credit a fost semnat de companie şi un consorţiu de bănci doar în urmă cu circa o lună.

Conform unui articol Bloomberg, liniile de credit neutilizate din sistemul bancar american se ridicau la circa 2,5 trilioane de dolari la sfârşitul anului trecut, din care două treimi erau linii de credit deschise la JP Morgan, Bank of America, Citigroup şi Wells Fargo. Primele trei instituţii financiare aveau fiecare linii de credit de peste 400 de miliarde de dolari, din care 7%, 5%, respectiv 8% o reprezentau expunerile faţă de sectorul energetic.

Tot Zerohedge mai scrie că este iminentă şi reducerea ratingului până la nivel speculativ pentru un număr foarte mare de companii din sectorul energetic, puternic afectate de recentul război al preţurilor de pe piaţa petrolului. Efectele se vor transmite în lanţ pe piaţa obligaţiunilor, în sectorul bancar şi sectorul financiar nebancar.

"Tragerea neaşteptată şi rapidă a liniilor de credit de către companii poate conduce la creşterea dificultăţilor pentru bănci, iar băncile ar putea să fie incapabile să-şi onoreze obligaţiile", mai scrie Bloomberg.

Acest context arată că adevărata problemă o reprezintă, de fapt, "pierderea încrederii în sistemul bancar", după cum mai arată Zerohedge, iar articolul subliniază şi ironia situaţiei: "tragerea în masă a liniilor de credit poate amorsa tocmai criza de lichiditate împotriva căreia încearcă să se protejeze companiile".

Pe fondul ridicării epidemiei de coronavirus la "rang" de pandemie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ruperea celei mai slabe verigi din lanţul creditării nesustenabile este doar o chestiune de timp.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai vor fi naționalizari. Pierderile se naționalizeaza.

    Acuma si daca scade sp 500 cu 50 la suta , de la așa zisul maxim (artificial creat, când deja se știa de beleaua ce o să vina) multi băieți deștepți vor lua sume mari , reale, de la stat, pentru zombi lor.

    Iar statul va spune maselor ca uite am luat la preturi..modice (de fapt încă umflate) companii strategice etc. 

    fed, boj,ecb - toti greii pierd controlul (aparent!) al ratelor ... imparatul se dovedeste a fi gol si bancile centrale NU au capacitatea de a modela pietele reale!

    sa urmariti perioada 16 Martie - 10 Aprilie 2020. 

    Distractie totala.  

    La energia care este acum adunata ... nu m-as mira sa vedem un credit crunch

    Toate bancile centrale s-au vorbit ele ca c * rvele sa actioneze concertat ... si Piata Reala le va dovedi CA NU AU PUTERE! :))))))))))))))))))))))) 

    1. Vali,până acum ai văzut bine! Multumesc! Unde vezi Djia peste o lună?

      Dar,la noi, TLV si BRD?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb