Federaţia Sindicală Hermes atrage atenţia asupra distrugerii Institutului de Ştiinţe Spaţiale de pe Platforma Măgurele

G.F.
Miscellanea / 29 decembrie 2017

Federaţia Sindicală Hermes atrage atenţia asupra distrugerii Institutului de Ştiinţe Spaţiale de pe Platforma Măgurele

Federaţia Sindicală Hermes din învţământ superior şi cercetare ştiinţifică atrage atenţia opiniei publice asupra distrugerii Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) de pe Platforma Măgurele, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

"Acest institut, organizat iniţial ca filială a Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei - INFLPR Măgurele a fost desfiinţat şi înlocuit cu o entitate fantomă ce foloseşte în numele său acronimul INFLPR, pentru a induce în eroare finanţatorii şi a accesa fonduri publice în mod nelegal. Pentru acoperirea urmelor, grupuri de interese ilegitime, aflate sub protecţia Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI), au realizat transferarea salariaţilor de la INFLPR la această entitate înregistrată la Registrul comerţului sub încadrarea de "alţi comercianţi" sau "alţi profesionişti" cu numele "Institutul de Ştiinţe Spaţiale-filiala INFLPR". Această înregistrare nu respectă nici Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al INFLPR aprobat prin HG 1581/2004, nici legea 31/1990 privind societăţile comerciale şi nici OG 57/2002 - legea cercetării. Pentru a atrage fonduri publice la care nu are dreptul, atât conducerea INFLPR cât şi cea a ISS declară ba că ISS este filiala legală, ba că ISS este entitate independentă, după interes. Astfel, prin intermediul INFLPR, când se declară filiala legală a acestuia, ISS primeşte o finanţare din fonduri publice prin Programul NUCLEU, care este destinat exclusiv Institutelor Naţionale de Cercetare-Dezvoltare. Acest statut nu aparţine însa şi ISS", se precizează în documentul citat.

Potrivit federaţiei cercetătorii Institutului de Ştiinţe Spaţiale nu mai sunt salariaţi ai INFLPR!! Toţi au fost transferaţi prin înşelăciune la filiala fantomă înregistrată la Registrul Comerţului cu capital social "2 lei".

"Această schemă de fraudare a fondurilor publice este pusă în aplicare şi la adăpostul unor nume cunoscute care figurează ca angajaţi fictivi ai Institutului de Ştiinţe Spaţiale. Cel mai cunoscut exemplu fiind Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman. Directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) Marius-Ioan Piso este în acelaşi timp sef de laborator în cadrul ISS, între ISS şi ROSA existând multiple contracte de finanţare. Agenţia Naţională de Integritate tergiversează sesizarea privind conflictul de interese de doi ani şi jumătate. Directorul filialei fantomă, dl Sorin Zgură, a încasat salariu timp de mai multe luni în 2012-2013 pentru funcţia sa atât de la filiala legală a INFLPR, cât şi de la filiala fantomă. Faptele de mai sus au fost semnalate prin plangeri către DNA, dar ignorante până în prezent. Facem cunoscut opiniei publice că aceste ilegalităţi au fost aduse la cunoştinta DNA din noiembrie 2017 - ianuarie 2017", potrivit Federaţiei sindicale.

Organizaţia precizează că INFLPR a radiat filiala legală Institutul de Ştiinte Spaţiale de la Registrul Comerţului şi a rămas în funcţiune numai fantomatica entitate.

"Singurele reactii inregistrate până în prezent au fost mesajele de ameninţare transmise liderul Sindicatului din INFLPR, ca urmare a sesizarii organelor în drept şi a instanţei de judecată. Întrucat prin noul Program Nucleu se urmăreşte alocarea unor fonduri publice către entităţi ce nu sunt eligibile considerăm că sunt puse în pericol activitatea si cercetatorii din Institutul de Ştiinţe Spaţiale. Este de datoria noastră să protejăm aceşti salariaţi, să înştiinţăm opinia publică asupra modului în care Ministerul Cercetarii şi Inovarii alocă fonduri publice către grupuri de interese ocrotite chiar de mai marii ministerului şi procurori din DNA. ROSA este o structură în subordinea MCI", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Institutul de ascultare spatiala

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb