Federaţia Sindicatelor Silva şi Confederaţia Sindicală Meridian au depus solicitări oficiale la Preşedintele României

F.D.
Miscellanea / 16 mai 2023

Federaţia Sindicatelor Silva şi Confederaţia Sindicală Meridian au depus solicitări oficiale la Preşedintele României

Urmare adoptării de către Parlamentul României, în regim de urgenţă, în data de 10.05.2023, a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (Pl-x nr. 143/2023), fără niciun fel de dezbatere în trei din cele patru comisii parlamentare de raport, Federaţia Sindicatelor Silva şi Confederaţia Sindicală Meridian au depus solicitări oficiale la Preşedintele României şi la Avocatul Poporului, sesizând mai multe încălcări ale prevederilor constituţionale pe parcursul procedurilor de elaborare şi adoptare a actului normativ care deja a fost transmis spre promulgare, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Prin demersurile noastre a fost solicitată, intervenţia Preşedintelui României şi a Avocatului Poporului, conform prerogativelor legale de care aceştia dispun pentru a sesiza Curtea Constituţională, până la promulgarea legii, cu privire la încălcarea mai multor prevederi din Legea fundamentală, prin adoptarea Pl-x 143/2023, având în vedere, în principal, următoarele aspecte:

u Proiectul de lege PL-x 143/2023, act normativ de importanţă strategică, a fost adoptat fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, fără a fi solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic şi Social şi fără niciun fel de evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar şi a impactului juridic (pentru a se analiza care sunt implicaţiile pe care noua reglementare le va avea asupra economiei naţionale şi asupra legislaţiei în vigoare);

u Prin modificările propuse în PL-x nr. 143/2023 se deturnează sensul calităţii de administrator al bunurilor proprietate publică a statului, cu impact negativ garantat asupra pădurilor proprietate publică şi economiei naţionale, ştirbindu-se interesul naţional raportat la actul de administrare al fondului forestier sub toate componentele acestuia, inclusiv valorificarea/comercializarea productelor proprietăţii publice de interes national;

Numărul total de întreprinderi publice care urmează a fi afectate de prevederile PL-x nr. 143/2023, dacă acest proiect legislativ va fi promulgat ca lege, este de peste 200 de regii autonome existente la nivel naţional şi peste 1500 de regii publice de interes local.

Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de multe alte regii ale statului, Autoritatea Rutieră Română, Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, etc, este Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, regie autonomă de interes naţional.

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 mil. ha păduri proprietate publică a statului (48% din fondul forestier naţional), la care se adaugă 1,1 mil. ha păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice. Romsilva funcţionează încă de la înfiinţarea sa, din anul 1991, pe bază de autogestiune, în condiţii de eficienţă economică, înregistrând în fiecare an profit şi fiind un contribuabil major la bugetul de stat.

În cazul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietăţii publice a statului prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare, transport şi prelucrare a lemnului, generând un impact socio-economic semnificativ, majorarea cheltuielilor statului şi diminuarea veniturilor la bugetul naţional.

Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare existente la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva şi va continua demersurile pentru ca prevederile Proiectului de Lege privind guvernanţa corporativă (Pl-x nr. 143/2023) să fie analizate de Curtea Constituţională a României.

Fixarea unor obiective de ţară ambiţioase, cum ar fi aderarea la OECD, fără însuşirea valorilor şi principiilor etice asumate de statele membre ale acestei organizaţii internaţionale şi fără respectarea standardelor de calitate înalte ale UE privind buna guvernanţă, transparenţa decizională, dialogul social, consultarea şi informarea lucrătorilor - poate conduce la un proces eşuat în raport cu partenerii internaţionali ai României care ne vor evalua după evidenţele clare privind modernizarea ţării şi nu doar pe baza unor modificări legislative realizate pe fugă şi sub presiune pentru a salva aparenţele.

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN va informa organizaţiile europene şi internaţionale relevante cu privire la situaţia îngrijorătoare a instituţiilor publice democratice din România şi referitor la erodarea continuă a calităţii proceselor de dialog social şi civic prin evitarea consultării cu societatea civilă organizată şi prin nerespectarea practicilor din UE privind transparenţa decizională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb