Actualizare
Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat ieri de liderii europeni reuniţi la Bruxelles drept viitor preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, a anunţat preşedintele în exerciţiu al UE, Herman Van Rompuy, relatează agenţiile internaţionale de presă.
"Consiliul European l-a ales pe premierul (polonez) Donald Tusk drept viitor preşedinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy într-o postare pe Twitter.
"Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul (italian) de externe, drept următorul Înalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe şi politica de securitate, a adăugat el.
Preşedintele la final de mandat al Consiliului European a făcut acest anunţ la puţin timp după începutul summitul UE în cadrul căruia se vor lua în discuţie noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de o nouă escaladare în Ucraina.
Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, îi va succeda în decembrie în funcţie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul preşedinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a poziţiilor şefilor de stat şi de guvern şi de reprezentare a UE în străinătate alături de preşedintele Comisiei.
Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în condiţiile în care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susţinerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează AFP.
Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formaţiune membră a Partidului Socialiştilor Europeni (PSE).
După victoria Partidului democrat în alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stângii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.
Având relativ puţină experienţă, dar lăsând o impresie de stricteţe, tânăra şefă a diplomaţiei italiene şi-a înmulţit în ultima perioadă călătoriile în străinătate, inclusiv în Ucraina şi Rusia. Întâlnirea ei cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi prorusă.
-------
Liderii social-democraţi din mai multe ţări europene, reuniţi ieri la Paris înaintea summitului de la Bruxelles, susţin candidatura italiencei Federica Mogherini la şefia diplomaţiei europene, au anunţat vicecancelarul german social-democrat Sigmar Gabriel şi preşedintele francez Francois Hollande, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
În vârstă de 41 de ani, Federica Mogherini, actual ministru de externe al Italiei şi a cărei desemnare este aproape sigură potrivit unor surse europene, îi va succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.
Hollande a spus că are "mari speranţe" că Mogherini - pe care unele state din estul UE au acuzat-o că ar fi prea conciliantă cu Rusia - va fi confirmată la summitul UE de la Bruxelles.
Pentru Consiliul European, liderii social-democraţi vor ca "noul preşedinte să fie găsit prin consens, fără consideraţii partizane", a indicat Gabriel, fără a cita niciun nume ce ar urma să-i succeadă belgianului Herman Van Rompuy.
Premierul polonez Donald Tusk este considerat favorit, însă şi şefa guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, pare să fi revenit în cursă.
În afară de Gabriel, opt şefi de guvern europeni au participat, la invitaţia preşedintelui francez Francois Hollande, la această reuniune de la Palatul Elysee, printre care premierul italian Matteo Renzi sau premierul român Victor Ponta. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi premierul francez, Manuel Valls, au fost de asemenea prezenţi.