Fermierii încep să aibă speranţe pentru culturile însămânţate în toamnă

ANA FELEA
Miscellanea / 11 decembrie 2020

Fermierii încep să aibă speranţe pentru culturile însămânţate în toamnă

Seceta a produs pierderi uriaşe fermierilor români, însă precipitaţiile din ultima perioadă dau speranţe că anul agricol următor va aduce recolte mai bogate decât cele de anul acesta. A nins şi a plouat în aproape toaţă ţara aşa că agricultura pare să dea primele semne de îmbunătăţire. Cel puţin acestea sunt primele estimări făcute de fermierii buzoieni care spun că precipitaţiile căzute în această săptămână vor contribui la o răsărire uniformă a culturilor de toamnă, dar şi la pregătirea terenurilor pentru însămânţările din primăvară.

Deficitul de apă era enorm, grâul şi rapiţa deja însămânţate abia dacă au răsărit, iar suprafeţe însemnate de teren erau încă nelucrate tocmai pentru că, pe câmp, pământul era tare ca piatra, imposibil de a fi arat. Zăpada şi precipitaţiile din această săptămână au venit ca o salvare pentru culturile de toamnă, dar şi pentru pregătirea ogoarelor pentru însămânţările din primăvară . Fermierii din Buzău spun că dacă vremea va continua să se menţină caldă şi va continua şi să plouă în maximum zece zile, sunt mari speranţe pentru o bună recoltă de grâu dar şi de rapiţă.

Valeriu Alecu, fermier din zona Smeeni, judeţul Buzău, a spus: "După cum am văzut prognoza s-ar părea că toată săptămâna va fi bogată în precipitaţii, ceea ce este foarte bine având în vedere că tot ce s-a semănat în această toamnă va reuşi să încolţească şi să răsară. Mai mult de jumătate din cultura de grâu este răsărită în proporţie de 50%. Dacă se menţin temperaturile pozitive, atât ziua, cât şi noaptea, probabil cultura de grâu va răsări uniform în următoarele zece zile.

Precipitaţiile căzute au refăcut, într-o proporţie mulţimitoare, şi deficitul de apă din sol. S-au adunat circa 50-60 de litri de apă în ultimele zile.

Alecu Valeriu a mai adăugat: "De asemenea, apa aceasta este bună şi în contextul pregătiri terenurilor pentru că mai sunt foarte multe suprafeţe nearate. Deficitul de apă în sol era foarte mare, mai ales în stratul de suprafaţă de 30 de centimetri. Era atât de mare lipsa de apă încât nu se putea ara. Astfel că după aceste precipitaţii se vor putea pregăti terenurile. În aeastă perioadă s-ar aduna o cantitate de precipitaţii de 50-60 de litri pe metrul pătrat, cantitate care ar face posibile atât răsărirea uniformă a plantelor, cât şi pregătirea suprafeţelor nearate".

Meteorologii au anunţat precipitaţii şi pentru zilele următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb