România prezintă, la standul organizat în cadrul târgului "Săptămâna Verde", o serie de produse tradiţionale, cum ar fi brânzeturi, mezeluri sau vinuri, acest eveniment reprezentând o oportunitate pentru atragerea investitorilor străini, a declarat, vineri, ministrul agriculturii Dacian Cioloş. "La ediţia din acest an, am încercat să punem accentul pe produsele tradiţionale româneşti. Participanţii la târg prezintă o serie de produse, de la miere, brânzeturi, la vin sau mezeluri. De asemenea, la standul României participă şi un grup folcloric", a declarat ministrul agriculturii Dacian Cioloş, prezent la "Săptămâna Verde" de la Berlin. Acesta a subliniat că participarea la târg reprezintă o oportunitate pentru atragerea investitorilor străini în România.
"Există un interes din ce în ce mai mare pentru investitori în privinţa agriculturii din România, probabil şi datorită fondurilor europene de care vom beneficia în perioada următoare", a spus Cioloş, citat de NewsIn. Expoziţia Intenaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde", considerat cel mai mare eveniment din domeniul alimentar şi agricol din Europa, se desfăşoară la Berlin, în perioada 18-27 ianuarie. La eveniment participă 1.601 expozanţi din 55 de ţări, standurile fiind organizate pe o suprafaţă de 115.000 mp.
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) firmele româneşti expun, pe o suprafaţă de 165 mp, o gamă diversificată de produse, cum ar fi miere şi produse apicole, preparate din carne de vită şi oaie, vinuri, conserve de fructe şi legume, produse de panificaţie, precum şi produse specifice satului românesc.
Produse specifice din partea băncilor pentru agricultorii români
Agricultorii români vor putea beneficia de produse specifice din partea băncilor pentru finanţarea proiectelor de investiţii pe măsurile de dezvoltare rurală, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş. "La sfârşitul lunii februarie vom putea face publice aceste produse specifice pe care la ora actuală le negociem cu cele mai importante bănci prezente pe piaţa românească", a precizat Cioloş. Unul dintre produse ar putea fi primirea unui avans de către agricultori pentru demararea proiectelor, fără a fi nevoiţi să dovedească că deţin suma de co-finanţare a proiectelor. Aceste produse vor fi popularizate ulterior, printr-un program de informare comună derulat cu Agenţiile de Plăţi şi cu băncile implicate. Ministrul Agriculturii a precizat că, în perioada 2003-2005, au existat puţine fonduri pentru proiectele de investiţii private din cauza accesului limitat la credite bancare, dar după implicarea cu fonduri a MADR, băncile au început să fie interesate şi de agricultură.