Festivalul Olimpic al Tineretului - Braşov 2013: competiţie majoră, interes minim

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 17 ianuarie 2013

Martin (ursul carpatin) este mascota Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013

Martin (ursul carpatin) este mascota Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013

Luna viitoare, în ţara noastră, va avea loc ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Este cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret găzduit de ţara noastră în ultimii ani, dar cu toate acestea puţini sunt compatrioţii noştri care au aflat de existenţa aces-tuia. Festivalul va avea loc în Braşov, Râşnov, Fundata, Poiana Braşov şi Predeal, între 17 şi 22 februarie , iar participanţii se vor întrece la opt probe sportive: schi alpin, schi fond, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sărituri cu schiurile şi snowboarding. O astfel de competiţie ar fi trebuit să fie însoţită de o întreagă campanie, care să impulsioneze turismul în zonă, dar autorităţile au fost mult prea ocupate după instalarea noului Guvern ca să găsească timp şi pentru acest lucru. În ceasul al doisprezecelea, la începutul aces-tei săptămâmi, premierul Victor Ponta a decis că este necesară constituirea Comitetului interministerial pentru monitorizarea organizării Festivalului Olimpic al Tineretului, care va fi condus de viceprim-minis-trul Gabriel Oprea, astfel încât în următoarele săptămâni Guvernul să fie la curent cu toate activităţile legate de acest eveniment.

Pe de altă parte, este dificil ca o ştire despre un festival sportiv să concureze cu ultimele declaraţii ale lui Gigi Becali sau cu informaţii despre relaţia dintre un fotbalist obscur şi o prezentatoare TV. Fără informaţiile în care sunt criticate sumele alocate pentru construirea patinoarului din Braşov sau a pârtiilor de schi, ediţia din acest an ar fi avut parte de o reflectare minimă în media. Dincolo de aceste probleme, un lucru este cert, competiţia este una de anvergură, la ediţia din acest an vor participa peste 1500 de sportivi din 46 de ţări, care vor fi însoţiţi de aproximativ 1000 de persoane (staff-uri tehnice şi jurnalişti), aşa că de reuşita organizării depind viitoare competiţii care ar mai putea fi găzduite în ţara noastră.

FOTE este o competiţie destinată sportivilor cu vârste cuprinse între 14 şi18 ani din cele 49 de ţări europene, aparţine Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi se află sub egida Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). În această săptămână au loc repetiţiile generale, astfel încât eventualele probleme să fie corectate în următoarele 30 de zile.În acest week-end se vor desfăşura întreceri pe toate bazele sportive, cel mai important concurs va avea loc la Râşnov, "Cupa FIS" la sărituri cu schiurile, la care vor fi prezenţi sportivi din România, Rusia, Kazahstan, Belarus, Polonia, Ucraina, Bulgaria, China şi care programează întreceri pe trambulinele K 64 şi K90.

La ediţiilor de iarnă ale FOTE, de până acum, desfăşurate în Italia Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Spania, Polonia şi Cehia, ţara noastră a obţinut doar 4 medalii, toate de bronz. La finele anului trecut toate amănuntele organizatorice, transport, cazare, securitate au fost prezentate, acestea întrunind nivelul tehnic impus de Asociaţia Europeană a Comitetelor Olimpice. Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, speră ca reuşita acestei competiţie să reprezinte o bună carte de vizită pentru ţara noastră şi să impulsioneze dezvoltarea sporturilor de iarnă: "Nu mă entuziasmez prea uşor, dar prezentarea a fost peste aşteptări la toate capitolele. Sunt extrem de încrezător în potenţialul echipei care coordonează buna des-făşurare a FOTE şi sunt optimist că această mare manifestare sportivă va fi un succes de răsunet".

A existat posibilitatea ca ţara noastră să nu mai organizeze această competiţie chiar şi după ce în noiembrie 2011 Comitetul Olimpic European a decis să acorde acceptul final. În mai anul trecut, fos-tul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, atunci în opoziţie, anunţa că în cazul în care patinoarul artificial de la Braşov nu va fi inaugurat la timp din cauza prioritizării bugetului de investiţii, Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013 va fi organizat de către Norvegia. Din fericire lucrurile nu au evoluat în acest sens, chiar dacă la patinoarul din Poiana Braşov încă se mai lucrează. Primarul Braşovului, George Scripcaru, care este şi preşedintele comitetului de organizare este convins că până pe 5 februarie toate lucrările vor fi încheiate: "Pregătirile sunt în grafic aşa că am intrat în linie dreaptă. Infrastructura a fost evaluată şi am primit asigurări că şi patinoarul olimpic din Poiana Braşov va fi gata până în 5 februarie. Noi menţinem în permanenţă legătura cu comitetele sportive din toate ţările participante şi până acum nu sunt probleme. Vrem ca totul să fie pus la punct pe toate planurile, începând de la transport, cazare şi finalizând cu securitatea şi echipamentele sportivilor".

Pentru realizarea lucrărilor de infrastructură strict necesare desfăşurării probelor s-au cheltuit peste 85 de milioane de euro, jumătate din bani fiind suportaţi de autorităţile locale iar cealaltă jumătate venind de la guvern.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Felicitari, Bursa ! Sunteti singurul ziar in care am citit ceva despre acest eveniment care este, de departe, cea mai importanta competitie gazduita de Romania in ultimii ani.

    Competitia politica tembela la care suntem martori, zi de zi, precum si partizanatul orb al televiziunilor ne lipseste de informarea cotidiana fireasca, si, iata, chiar si de cunoasterea unor mari actiuni pentru care ar trebui, cu totii, sa fim mandri. 

    1. Multumim pentru aprecieri. Asa cum am facut-o pana acum, pe viitor cand vom aborda un subiect din acest domeniu, vom avea grija să fie unul strict legat de fenomenul sportiv adevarat sau de problemele lui reale.

    Interesul minim e al guvernului, nu al cetatenilor judetului Brasov, deoarece Domnul Scripcaru e al doilea "Bandit" al acestei tari, dupa primarul Boc de la Cluj, iar cetatenii care mai voteaza cu pedelistii trebuiesc "pedepsiti", "sa se invete minte" data viitoare...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb