La Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru au fost semnate noi contracte de finanţare nerambursabilă care ridică gradul de contractare la nivel regional la 124%, prin totalul de 489 proiecte fiind obţinute 582 milioane euro fonduri nerambursabile, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Banii au fost alocaţi către proiecte pentru dezvoltarea celor şase judeţe din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Peste 280 milioane euro din fondurile contractate au fost decontate beneficiarilor, gradul de absorbţie regional fiind de peste 60%.
Simion Creţu, director general ADR Centru: "Trebuie să precizez că acest grad de absorbţie este o medie a 12 domenii de finanţare. Pe unele domenii avem absorbţie mare, aproape de 100%, cum sunt domeniile accesate de microîntreprinderi sau cele prin care am finanţat dotarea cu echipamente a infrastructurii de intervenţie în situaţii de urgenţă sau reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care au fost lansate doar acum un an sau doi, gradul de absorbţie încă nu depăşeşte 20%. Nu cred că în aceşti 7 ani, autorităţile locale sau Guvernul României ar fi avut disponibilitatea de a concentra peste 500 de milioane de euro pentru investiţii în atât de multe domenii şi pentru atât de multe realizări, fără să fi beneficiat de fondurile Regio. Avem 300 de proiecte deja finalizate care au creat locuri de muncă, au înfrumuseţat oraşele şi au îmbunătăţit infrastructura rutieră. Luând în considerare faptul că 49 de contracte au fost reziliate, mai avem în jur de 140 de proiecte în implementare, care trebuie să se finalizeze până la sfârşitul acestui an. Însă, şi la aceste proiecte, gradul de realizare al acestora diferă, de la 20% la 90%. Sunt realist şi cred că există totuşi un risc ca unele din aceste proiecte să mai aibă ceva activităţi nefinalizate până în 31 decembrie 2015, dar ne concentrăm atenţia să încheiem această perioadă cu un grad de absorbţie apropiat de 80%".
Proiectele contractate în aceste zile alocă fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termică a 82 de apartamente din Târgu Mureş, modernizarea a peste 5 km de străzi din municipiul Reghin, modernizarea şcolii din comuna Păuca judeţul Sibiu, dotarea şi reabilitarea ambulatoriului din oraşul Luduş. Ultimul proiect care a fost trimis spre contractare la MDRAP, Autoritatea de Management a programului Regio, solicită fonduri pentru reabilitarea ambulatoriului din oraşul Rupea.
"Din 2007 până în prezent, prin derularea fondurilor Regio prin ADR Centru, cele 300 de proiecte finalizate la nivelul Regiunii Centru, au reuşit să modernizeze peste 200 km de drum şi străzi urbane din cele şase judeţe ale Regiunii, iar un număr de 8 ambulatorii de spital au fost dotate şi modernizate şi sunt deja folosite pentru tratarea pacienţilor. Un număr de 26 de centre sociale pentru tineri, copii şi vârstnici oferă un loc mai bun pentru mai mult de 3.000 de persoane. SMURD-ul beneficiază de peste 70 de unităţi mobile noi pentru intervenţii. Peste 5.500 de elevi din 27 de şcoli deja reabilitate învaţă şi sunt educaţi în săli de clasă moderne, cu echipamente şcolare noi. Aproape 200 firme, microîntreprinderi şi firme mari, au primit fonduri nerambursabile pentru modernizare, dotare şi pentru construire centre de afaceri. Cetatea din Alba Iulia, dar şi cea din Rupea s-au restaurat cu fonduri Regio, alături de alte 18 biserici din patrimoniul cultural. La aceste proiecte se mai adaugă şi modernizarea a 5 structuri hoteliere şi dezvoltarea a două structuri de agrement din regiune. Peste 2.000 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, prin realizarea acestor proiecte", arată sursa.