FINANŢAREA DIN PIAŢĂ, TOT MAI DIFICILĂ Ungaria, dispusă la un compromis cu FMI

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2012

Ungaria, dispusă la un compromis cu FMI

Forintul scade la record minim, CDS-urile urcă la record maxim

Ungaria a obţinut, ieri, mai puţin decât plănuise în cadrul unei emisiuni de titluri de trezorerie, randamentele acestora crescând mult pe fondul îngrijorărilor conform cărora Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE nu vor relua discuţiile privind ajutorul financiar destinat Budapestei.

Guvernul ungar a reuşit să vândă titluri cu maturitatea la un an de numai 35 de miliarde de forinţi (140 de milioa-ne de dolari), cu 10 miliarde mai puţin decât suma ţintită. Randamentul mediu la care au fost plasate titlurile a crescut la 9,96% - cel mai înalt nivel din aprilie 2009 -, de la 7,91% în cadrul licitaţiei din 22 decembrie.

Tamas Fellegi, ministrul desemnat să conducă discuţiile cu UE -FMI, a afirmat că Ungaria are nevoie de un acord cât mai curând, fiind pregătită pentru negocieri.

În opinia analiştilor, comentariile lui Fellegi sunt menite să reasigure pieţele, însă acestea dau dovadă de scepticism.

Timothy Ash, economist la "Royal Bank of Scotland", a declarat, citat de Bloomberg: "Încrederea pieţei în actuala administraţie maghiară este, în acest moment, la cel mai scăzut nivel posibil".

Dată fiind situaţia economică deplorabilă a Ungariei, autorităţile de la Budapesta trebuie să fie pregătite să accepte anumite condiţii în discuţiile cu FMI şi UE, privind ajutorul financiar, a afirmat, pentru agenţia de presă MTI, Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz. Declaraţiile sale vin după ce forintul, moneda Ungariei, şi-a continuat ieri declinul, ajungând la un nou minim record, pe fondul încăpăţânării Budapestei în privinţa ajungerii la un compromis în privinţa politicilor controversate. UE doreşte modificarea proiectului de lege referitor la banca centrală a Ungariei, care a intrat în vigoare odată cu noua Constituţie. Prin aceste modificări se doreşte păstrarea independenţei băncii centrale, care s-ar pierde odată cu fuziunea acesteia cu autoritatea de supraveghere a instituţiilor financiare. De asemenea, Comisia Europeană vrea să evalueze conformitatea controversatei Constituţii cu legislaţia europeană.

Janos Lazar este de părere că între Ungaria şi UE "va fi un acord în unele cazuri, iar în alte cazuri nu va fi", în privinţa modifcărilor amintite. Lazar a mai menţionat că Ungaria are nevoie de garanţiile acordului cu UE-FMI pentru a-şi finanţa datoria, însă ţara e dispusă să accepte compromisuri şi soluţii atât timp cât acestea servesc propriul său interes.

Forintul a scăzut cu 0,6% ieri, cursul ajungând la 322,25 unităţi/euro, după recordul minim atins în aceeaşi zi, de 324,24 unităţi/euro.

De asemenea, costurile de asigurare a creditului ungar (CDS) a urcat la un nivel maxim record, de 751,6 puncte de bază, de la 650 de puncte înregistrate marţi.

Ungaria este dispusă acum la un compromis, după ce, luna trecută,

preşedintele Comisiei Economice din Parlamentul de la Budapesta, Antal Rogan, a afirmat că, dacă ţara sa ar ceda la presiunile externe (ale UE), precum ţara noastră, atunci ar fi într-o situaţie economică mult mai proastă decât cea în care se află.

"Dacă Ungaria ar fi făcut cum i s-a cerut în aceste scrisori, aşa cum a procedat România, ţara ar fi fost într-o situaţie mult mai proastă decât cea în care se află acum. Creditarea a scăzut în România, la fel ca în Ungaria, în timp ce guvernul român a redus salariile cu 25% şi pensiile cu 15% (n.r. intenţia Guvernului de a reduce pensiile cu 15% a fost respinsă de Curtea Constituţională)", a declarat Rogan, în decembrie.

Comisia Europeană (CE) afirmă că atât Uniunea, cât şi FMI nu au în plan să reia discuţiile cu îndatorata Ungarie pentru un ajutor de mai multe miliarde de euro, din cauza îngrijorărilor că noile legi adoptate de Budapesta vor duce la o preluare guvernamentală a băncii centrale, precum şi a altor instituţii independente, conform Voice of America.

Anunţul făcut de către CE a venit după ce zeci de mii de maghiari au protestat în Budapesta, marţi, faţă de noua Constituţie şi legile asociate, care, potrivit manifestanţilor, sunt folosite de guvernul de centru-dreapta pentru a instaura o dictatură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb