Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 406,6 milioane de lei prin obligaţiuni scadente în iulie 2014, sub valoarea indicativă, la un randament de 6,42%, mai ridicat decât cel plătit la începutul lunii noiembrie pentru aceeaşi scadenţă, de 6,34%.
Subscrierile au însumat 736,6 milioane de lei, iar valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, potrivit Mediafax.
La precedenta operaţiune de vânzare de obligaţiuni cu aceeaşi scadenţă, Trezoreria a împrumutat 500 milioane lei, la un randament de 6,34%.
Ministerul a programat pentru luna noiembrie licitaţii de 3,55 miliarde lei prin plasarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe operaţiuni fiind planificate pentru vânzarea de obligaţiuni.
Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, administratorii datoriei publice vor să vândă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 49,4 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiuni în valută de 3 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.
Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni un număr de 17 bănci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operaţiuni, de 30,19 miliarde lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.