Finanţele au atras un miliard de lei în prima licitaţie a anului

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2011

Finanţele au atras un miliard de lei în prima licitaţie a anului

Ministerul Finanţelor a vândut ieri, în prima licitaţie a anului, certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de un miliard de lei, potrivit BNR. Randamentul mediu a fost de 6,91%, cu puţin sub cel plătit la licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, de 6,96% pe an.

Finanţele vor să împrumute în primul trimestru al acestui an între 13 şi 15 miliarde lei de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat.

Anul trecut, statul a împrumutat de la bănci 41,08 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, cu 36,5% mai puţin faţă de 2009, când a vândut titluri de 64,731 miliarde lei, potrivit Mediafax.

Statul are de finanţat în 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei) şi va refinanţa titluri scadente în valoare de 34,4 miliarde de lei.

Totodată, Trezoreria a anunţat că intenţionează să finanţeze deficitul în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă. Asfel, rezultă că suma emisiunilor pe piaţa internă este estimată la aproximativ 47 miliarde lei.

Finanţele vor avea în vedere şi atragerea de bani de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile pieţelor financiare şi de oportunităţile oferite de acestea.

Pe piaţa internă urmează să fie emise certificate de trezorerie cu dis-count cu scadenţe de 6 şi 12 luni şi de un an, vor fi redeschise emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3,5 şi 10 ani şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni.

Pentru certificatele de trezorerie cu discount, licitaţiile vor fi organizate de patru ori pe lună, iar pentru obligaţiuni licitaţiile vor fi organizate în prima şi a treia săptămână a lunii.

Licitaţiile programate în 2010 au avut o valoare indicativă anunţată în sumă totală de 52,25 miliarde lei, însă Ministerul Finanţelor a reuşit să atragă doar 80% din programul anunţat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb