Finanţele elimină impozitul pe bacşiş

E.D.
Macroeconomie / 16 mai 2015

Finanţele elimină impozitul pe bacşiş

Alina Gorghiu cere demisia lui Teodorovici

Avocatul Poporului a atacat legea taxării bacşişului la CCR

---------------

Actualizare 16:50 Ponta: "Îl aştept miercuri pe ministrul Teodorovici să vină cu o propunere mai eficace"

Premierul Victor Ponta a declarat, azi la Târgu-Jiu, că este dispus ca Guvernul să facă un pas înapoi în ceea ce priveşte ordonanţa privind impozitarea bacşişului, precizând că îl aşteaptă pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să vină cu o propunere concretă în acest sens în cursul săptămânii viitoare, potrivit surselor din presă.

"A avut ieri domnul Teodorovici o întâlnire cu tot mediul de afaceri, în special din industria serviciilor. Ei erau cei care ne-au propus să impozităm bacşişul, acum după prima lună s-au răzgândit şi ei, s-a răzgândit şi domnul Teodorovici, îl aştept miercuri cu o propunere concretă. Din 100 de măsuri pe care le luăm, nu cred că sunt bune toate, poate sunt 90. Dacă 10 sunt proaste nu perseverăm în ele, aşa că nu am nimic în ideea de a face un pas înapoi într-o chestiune dacă merge prost. N-am nicio problemă să facem un pas înapoi sau să găsim o soluţie mai deşteaptă şi îl aştept pe domnul Teodorovici miercuri la şedinţa de Guvern cu o propunere mai eficace decât cele de până acum", a afirmat Victor Ponta.

În context, primul-ministru a precizat că, în urma acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, în primul trimestru al anului au fost înregistrate încasări la buget de un miliard şi jumătate de euro.

"La ce nu fac un pas înapoi este faptul că efortul de combatere a evaziunii fiscale la nivel naţional este un lucru esenţial pentru România şi dacă am obţinut un miliard şi jumătate de euro în plus încasări la buget în primele luni, nici nu vreau să mă gândesc câtă evaziune fiscală este dacă cu un pic de sperietură am scos un miliard şi jumătate de euro în primul trimestru", a conchis Victor Ponta.

(Alexandru Costea)

-----------

Impozitul pe bacşiş va ieşi definitiv din prevederile legale de la 1 iunie, cel mai târziu, a declarat ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, care a menţionat că măsura se aplică numai după ce ordonanţa care reglementează acest aspect va fi modificată în Parlament.

Eugen Teodorovici a avut ieri consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului. La consultări au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie.

"Astăzi (vineri - n. r.) am avut o discuţie cu toţi cei care reprezintă piaţa serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis-a-vis de bacşiş. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piaţă încă din 2012, an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluţiona acea situaţie în care controlul venea şi identifica în casele de marcat sume suplimentare faţă de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacşişul. Azi am decis împreună, în urma unei discuţii foarte constructive, că acest lucru ar trebui scos din ordonanţa care reglementează bacşişul pentru a evita situaţiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poţi reglementa toate situaţiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânşilor de a scoate acest bacşiş din prevederea legală. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.

Ministrul a precizat că "mecanismul rămâne în vigoare aşa cum este prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă până ce el se va elimina. Eu am spus că până la 1 iunie cel mai târziu acesta va fi eliminat în Parlament. Însă, este important pentru agenţii economici să nu aibă diferenţe de sume în casele de marcat. Dacă se constată aceste diferenţe, se aplică legea aşa cum este ea, pe baza plafoanelor stabilite".

În urma declaraţiilor ministrului, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a solicitat, vineri, demisia acestuia şi restituirea sumelor cheltuite de firme în cazul impozitării bacşişului.

"Operaţiunea 'Bacşişul', pusă în practică de ministrul Finanţelor şi comandată de premierul Victor Ponta, este o nouă mostră de incompetenţă, rea-credinţă şi absurd a acestui Guvern, fără cap şi fără busolă. Nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel în economie pentru a înţelege că impozitarea bacşişului, în forma reglementată de premierul Victor Ponta, nu ar fi adus beneficii semnificative la bugetul de stat. Şi celelalte efecte reale ale ordonanţei 'Bacşişul' erau eminamente negative. Solicit demisia de urgenţă ministrului Eugen Teodorovici. S-ar impune, fireşte, şi demisia prim-ministrului, dar, după cum se ştie, domnia sa nu este vinovat pentru nimic din ceea ce se întâmplă în partidul său, la grupurile parlamentare ale PSD sau în Guvernul pe care îl conduce", a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă.

Ea a adăugat că societăţile comerciale ar fi fost supuse unui risc sporit de abuz din partea instituţiilor de control ale statului, iar beneficiarii direcţi ai bacşişului se vedeau lipsiţi de o parte din veniturile suplimentare pe care le realizau ca urmare a recompensei voluntare din partea consumatorilor.

"Incapacitatea Guvernului de a colecta veniturile din taxe şi impozite a fost suplinită de această măsură neaplicabilă. Ideea de a impozita bacşişul este o urmare firească a lipsei de curaj a premierului de a se apropia de marii evazionişti. Aceasta este filosofia acestui partid şi a liderului său: slab cu cei puternici, viteaz cu cei fără apărare. Aşa au ajuns, peste noapte, chelneriţele, frizerii, coafezele, băieţii de la livrări, taximetriştii şi alţi angajaţi în domeniul serviciilor publice duşmanii economiei naţionale. De la început, PNL a atras atenţia asupra nevalidităţii acestei măsuri. Atunci, liderii PSD ne-au acuzat că suntem anarhişti. Se pare că şi PSD este un partid anarhist, de vreme ce Guvernul său a decis, în final, să se răzgândească", se mai arată în comunicat.

Sursa citată mai spune că ordonanţa "Bacşişul" a fost o invenţie sută la sută românească, fără echivalent în Uniunea Europeană, în fapt, un experiment "stupid", pe banii şi nervii mediului de afaceri şi ai consumatorilor. "Drept consecinţă, Guvernul trebuie să restituie fondurile alocate de societăţile comerciale pentru a se conforma iniţiativelor fără sens pe care le-a adoptat", a susţinut Gorghiu.

Victor Ciorbea, avocatul poporului, a atacat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă numărul 8/2015, prin care este reglementată taxarea bacşişului, potrivit comunicatului de pe site-ul instituţiei resort.

Ciorbea îşi justifică acţiunea prin faptul că Ordonanţa aprobată de guvernul condus de Victor Ponta ar "încălca principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat", iar, totodată, susţine avocatul poporului că "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie", precizează comunicatul.

Avocatul Poporul este de părere că Ordonanţa de Urgenţă "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate".

În acelaşi timp, Ciorbea arată că Ordonanţa de urgenţă încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului de constatare a contravenţiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative. Prin acest act este definit bacşişul şi au fost stabilite situaţiile în care pot fi sancţionate, de către ANAF, firmele care sunt găsite că încalcă legea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca tot si-a recunoscut incompetenta, poate sa plece...dar nu o va face nici el

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb