Ministerul Finanţelor Publice propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investiţiilor cu impact major în economie de la 100 de milioane de euro, la 145 de milioane de euro anual, având în vedere interesul mare dar şi faptul că pentru întreprinderile mari care intenţionează realizarea unor astfel de investiţii nu mai există un alt mecanism de finanţare la nivel naţional, se arată într-un comunicat al Ministerului.
În plus, Ministerul propune şi modificarea mecanismului de înregistrare a proiectelor şi selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile şi transparente, stabilite pe bază de punctaj. "Scopul este acela de a asigura un tratament egal întreprinderilor şi eficientizarea procesului de evaluare cu încadrarea, totodată, în bugetele alocate schemei. De asemenea, este luată în calcul introducerea şi clarificarea anumitor definiţii şi reglementări specifice în vederea corelării cu prevederile legislaţiei europene în materie", se mai arată în comunicat.
În acest context, reprezentanţii Finanţelor menţionează că mecanisme similare de stimulare a atragerii de investiţii sunt practicate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia comunitară în domeniul ajutorului de stat, şi reprezintă un criteriu determinant în procesul de alegere a locaţiilor pentru amplasarea viitoarelor investiţii.
Ministerul Finanţelor Publice implementează, începând cu luna noiembrie 2014, schema de ajutor de stat aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 care are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
Pot beneficia de ajutor de stat întreprinderile care realizează proiecte de investiţii cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 10 milioane de euro.