Firma luxemburgheză Tonescu Finance, deţinută de o fundaţie olandeză, între cesionarii creditelor BCR

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2017

Firma luxemburgheză Tonescu Finance, deţinută de o fundaţie olandeză, între cesionarii creditelor BCR

Florin Tonescu, vărul lui Florin Pogonaru, spune că nu are legătură cu Tonescu Finance

O firmă înregistrată în Luxemburg - Tonescu Finance SARL - apare ca cesionar al mai multor credite de la Banca Comercială Română (BCR), conform informaţiilor publicate în dosarele de insolvenţă şi în procesele din instanţă.

În contextul în care ziarul "BURSA" a scris, luni, că ANAF a impus BCR obligaţii de plată suplimentare de peste 100 de milioane de lei, după ce a controlat banca, găsind probleme la cesiunile de credite neperformante, un cititor ne-a semnalat că o parte dintre aceste împrumuturi au fost vândute către Finance Tonescu Luxembourg, cititorul legând această firmă de Florin Tonescu, verişorul primar al omului de afaceri Florin Pogonaru, fost membru în Consiliul de Supraveghere al BCR.

Contactat de ziarul BURSA, domnul Florin Tonescu a negat legătura cu Tonescu Finance, dar a confirmat relaţia de rudenie cu Florin Pogonaru (vezi, în insert, conversaţia integrală cu domnul Tonescu).

În decembrie 2014, omul de afaceri Florin Pogonaru a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR) şi din toate comitetele băncii, în care era prezent. Domnia sa declara la data respectivă: "Decizia mea vine în contextul în care CEFS (Central European Financial Services, unde Pogonaru este partener) urmează să realizeze un joint venture cu un mare fond internaţional. Acest joint venture va urmări cumpărarea de credite neperformante de la toate băncile româneşti, inclusiv BCR. Astfel, pentru a evita conflictul de interse, am decis să demisionez din poziţia mea în cadrul BCR".

Acţionariatul "Tonescu Finance" nu poate fi decelat, însă, din date publice, astfel că este neclar cine recuperează acum creditele neperformante preluate de la BCR, cu discounturi semnificative.

Pe Internet şi la Registrul Comerţului din Luxemburg, se găsesc aceleaşi date afişate şi în Decizia Consiliului Concurenţei nr. 20/18.04.2016 cu privire la operaţiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza ca urmare a achiziţiei unui portofoliu de credite şi a unor bunuri imobile accesorii ale BCR şi Suport Colect SRL de către Deutsche Bank AG - Sucursala Londra şi International Finance Corporation, prin Tonescu Finance SARL şi Asset Leasing IFN SA.

Conform documentului respectiv, "Tonescu Finance este deţinută în proporţie de 100% de Delta Stichting Finance, entitate constituită sub formă de fundaţie ([...]) în conformitate cu normele aplicabile în Olanda, cu sediul în Kingsfordweg nr. 151, NL-1043GR Amsterdam şi înregistrată la Camera de Comerţ sub nr. 64719022".

Consiliul Concurenţei mai arată: "Tonescu Finance este societatea care achiziţionează creditele din portofoliu ce se încadrează în categoria «pierdere» şi bunurile imobile accesorii de la BCR.

Tonescu Finance a fost constituită special pentru tranzacţia analizată ca o entitate tip vehicul investiţional, în scopul de a permite consorţiului de Investitori să ia parte la tranzacţie prin asigurarea unei finanţări proporţionale către această entitate".

Autoritatea nu mai precizează cine este în spatele fundaţiei olandeze Delta Stichting Finance.

Conform informaţiilor existente, Tonescu Finance are ca mandatar în ţara noastră societatea Asset Portfolio Servicing România SRL, parte a unui grup din Cehia. Asociatul unic al Asset Portfolio Servicing SRL este APS Holding AS, care a achiziţionat portofolii însemnate de credite neperformante de la Banca Comercială Română.

Potrivit mirsanu.ro, firma cehă, cu operaţiuni pe pieţele din Europa de Est, este deţinută în proporţie de 100% de către Martin Machon.

Ziarul "BURSA" a relatat, în luna mai, cazul unui client BCR, al cărui credit fusese cesionat către Tonescu Finance, deşi nu prezenta întârzieri la plata ratelor. Atunci, BCR a precizat că situaţia respectivă a reprezentat o eroare operaţională punctuală, care urma să fie corectată.

Conform informaţiilor din presă, Tonescu Finance a solicitat, anul acesta, intrarea în faliment a combinatului ieşean Fortus, aflat în insolvenţă.

Tot Tonescu Finance a cerut falimentul Turism Moldova SA, care deţinea hotelul Traian din Iaşi. Conform presei locale, vânzarea creanţei de către BCR către firma luxemburgheză s-a făcut pentru doar 400.000 de euro în condiţiile în care banca avea de recuperat aproape 4.000.000.

Conversaţia cu domnul Florin Tonescu

Reporter: Bună ziua, domnule Tonescu. Vă sun din partea Ziarului BURSA, deoarece am primit la redacţie informaţia că dumneavoastră reprezentaţi Tonescu Finance Luxembourg, care a preluat de la BCR mai multe credite neperformante, şi voiam să ne confirmaţi această informaţie.

Florin Tonescu: Pe cine să reprezint? Vă rog să repetaţi, pentru că nu am înţeles.

Reporter: Tonescu Finance Luxembourg. Florin Tonescu: Nu am auzit de chestia asta.

Reporter: Nu aveţi nicio legătură?

Florin Tonescu: De unde ştiţi asta?

Reporter: Am primit informaţia la redacţie.

Florin Tonescu: Nu am nicio firmă personal.

Reporter: Nu aveţi nicio legatură cu Tonescu Finance Luxembourg?

Florin Tonescu: Nu, nu.

Reporter: Dar ne-aţi putea spune care este relaţia dumneavoastră cu domnul Pogonaru ?

Florin Tonescu: Suntem veri primari.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cu ce se ocupa Bcr-ul !

    Ce increngatura de firme unde li se pierde urma. 

    Halal Europa care isi face cetateni nebuni si pune mai mult pret pe migranti.

    De ce nu executa Bcr-ul sa stie romanu' ca dupa ce semneaza la cea mai mica intarziere ce pateste. 

    1. Conform portal just.ro

      Aici se vad cam 25% din problemele transparente in ceata pe care le are Bcr. 

      Azi supravegheaza cum se dau credite in Bcr, maine se duce sa le execute.

      Alooo Bcr acest Tonescu nu a inchis ochiul cat era la supraveghere? 

    interesanta denumirea CEFS mai Ales ca pana astazi Erste Group CEPS Holding este inca prezentata ca actionar majoritar in rapoartele anuale BCR, desi firma a fost radiata in martie 2015. Anul 2014 a reprezentat pentru Erste Group datorita fuziunii cu CEPS o pierdere de 5,5 miliarde EUR pe care opinia publica nu a cunoscut-o dar care a permis astfel de tranzactii catre CEPS Cum de face insa ca domnul Pogonaru iese din Consiliul de supraveghre exact in anul in care domnl Rödler in calitate de presedinte al Consiliului de Supraveghere Erste Group nu mai ratifica rapoartele financiare ale participatiilor majoritare EGB:-)?

    1. Ce e interesant? CEPS nu e CEFS.

    IFC si DB se afla in spatele Toncescu! Nu mai speculati atatea prostii, este vorba de ultmul mare portofoliu de la BCR - 1.1bneur - Project Tokio. Daca un investitor in NPL ofera 10% inseamna ca atata face acel portofoliu. Pe viitor ar fi bine sa mentionati si valoarea colateralelor, acolo se poate vedea exact cat valoreaza acel portofoliu si nu expunerea care este "infinit" din punct de vedere recuperare a ceantei.

    1. "Jurnaliștii" ar fi putut contacta pe oricine implicat in tranzacțiile respective. Au preferat sa scrie din burta. Sa fie vendeta anti-sobolevski? Sau poate nu a cotizat Pogonaru la fondul de pensii al lui Make?

      Foarte inteligenta observatia.

      Dar nu este din burta? 

      De unde stii ca "jurnalistii" dintre ghilimelele mintii tale nu au contactat pe cineva implicat in tranzactiile respective? 

      Esti sustinator al lui Sobolewski?

      Sau nu am cotizat la fondul tau de pensii? 

    ati fost prinsi baietii:)

    asta e mafie. Diicot ar trebui sa citeasca acest articol.

    1. Diicot nu se baga pe rechini, daca primea careva ceva iarba din Spania, poate. La stiri a fost marea captura.

      Esti cu vaca frate....Du.te, caut.o, adu.ti.o acasa si mulge.o!!!

    Sa le fie rusine autoritatilor, in special serviciilor de informatii si celor de crima organizata. De multi ani se spune public ca exista scheme de fraudare a bugetului de stat prin executori judecatoresti, notari, banci, cumparatori fictivi. Faptul ca Bancile in loc sa reduca povara prefera sa vanda creanta cu un pret sub 10% unor "prieteni" trebuia sa dea mult de gandit Guvernului. In primul rand bancile acestea si-au abuzat clientii aducandu-i in faliment si lasandu-i pe drumuri, in bataia de joc a executorilor judecatoresti si recuperatorilor care ii terorizau, iar toti banii erau evacutati din tara. Statul nu a incasat nimic, dar are si o mare problema cu cetatenii distrusi de faptele ilicite ale bancilor. In cazul BCR se stia demult ca aveau dobanzi calculate cu indicatori obscuri de 10%, care intrau in vigoare dupa 6 luni - 1 an de la incheierea contractului. BNR nu a raspuns petitiilor legate de prudenta bancara, desi era de compentanta sa atunci cand BCR evalua bonitatea raportand veniturile la dobanda promotionala, avand valoarea de jumatate din dobanda care exploda dupa o perioada de timp. Toti cei evaluati erau falimentari de la acordarea creditului. D-asta BCR a ajuns in scurt timp la 32.5% neperformanta, dar aveau schema bine pregatita dupa executarea silita, nu plateau profit statului, valorificau creanta la pret bun. Norocul a facut ca a venit criza si au cazut preturile la imobile. BNR si Statul Roman au permit un jaf continuu al populatiei facut de un cartel de banci care s-au inteles sa imparta prada.

    1. Da

      Suna a criminalitate organizata

      Toata lumea o stie, nimeni nu ia masuri.

      Ei cotizeaza la politic si caini latra ursul trece. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb