Fitch menţine ratingurile României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2017

Fitch Ratings a menţinut vineri seara ratingul României pentru datoriile pe termen lung în lei şi în valută, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, a anunţat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat.

Ratingul pentru obligaţiunile în lei şi în valută, negarantate, ale României a fost menţinut la nivelul BBB-, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de News.ro.

Plafonul de ţară a fost confirmat la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în lei şi în valută la F3.

"Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile care pornesc din relaxarea fiscală prociclică, pentru cum şi de poziţia de debitor extern net mai slabă decât media celor (cu rating - n.r.) BBB. Acestea sunt compensate de aşteptările Fitch pentru o creştere economică robustă şi stabilitate în sectorul bancar", se mai arată în comunicat.

Potrivit estimărilor agenţiei, reducerile de taxe şi creşterile de cheltuieli adoptate prin Codul Fiscal au dus la o creştere a deficitului fiscal guvernamental pentru 2016 la 2.9% din PIB, faţă de 0,8% din PIB în 2015.

Mai mult, presiunea asupra deficitului în 2017 ar urma să crească, astfel că estimarea Fitch este de un deficit de 3,1% din PIB pentru anul în curs.

Agenţia de evaluare financiară notează că, deşi bugetul pentru acest an nu a fost finalizat deocamdată, măsurile aprobate de noua coaliţie de centru-stânga aflată la guvernare, împreună cu cele aprobate de Guvernul precedent, vor duce la o scădere totală a venitului cu aproape 1% din PIB în acest an.

Noul Guvern anticipează că, în pofida creşterii salariului minim, eliminarea plafonului pentru contribuţii sociale şi o creştere economică estimată la 5,2% vor permite ţinerea sub control a impactului negativ asupra veniturilor al unor noi reduceri de taxe.

Agenţia atrage, însă, atenţia că, pentru a menţine deficitul sub plafonul de 3% din PIB, vor fi necesare şi alte măsuri. Mai mult, Fitch subliniază că există riscul ca, pentru îndeplinirea promisiunilor electorale, cheltuielile curente să fie mai mari şi să fie compensate prin reducerea cheltuielilor de capital.

Deficitul fiscal tot mai mare al României exercită o presiune în creştere asupra datoriei guvernamentale, care în ultimii ani s-a deteriorat către nivelul mediu al statelor din categoria de rating BBB.

Fitch estimează că datoria guvernamentală a ajuns la 37,7% din PIB în 2016 şi va creşte la 39,6% din PIB în 2017.

Sustenabilitatea datoriei este susţinută de faptul că riscurile legate de refinanţarea datoriei şi de rata dobânzii sunt mici.

Cu o nouă serie de măsuri de stimulare fiscală, Fitch anticipează încă un an de creştere economică robustă. Mai exact, creşterea PIB este estimată la 4.8%, înainte de a încetini la 4% în 2018. De asemenea, creşterea va fi condusă de consumul gospodăriilor.

Între timp, contribuţia exporturilor nete ar urma să rămână negativă.

Creşterea robustă şi atenuarea efectelor negative ale reducerilor de taxe din 2016 vor împinge inflaţia din nou la un nivel pozitiv, în prima jumătate a anului 2017.

De altfel, creşterea economică va fi peste media ţărilor cu rating BBB (2,9%) şi una dintre cele mai rapide din UE.

Cu toate acestea, progresul făcut de România în privinţa creşterii PIB-ului pe cap de locuitor spre nivelul ţărilor cu rating mai mare a fost lent. În plus, economia se confruntă în continuare cu provocări structurale privind îmbunătăţirea dinamicii de pe piaţa muncii şi a eficienţei companiilor de stat.

În privinţa datoriei externe nete a ţării noastre, Fitch estimează că aceasta îşi continuă scăderea treptată în intervalul 2016-2017.

Agenţia de rating apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în condiţiile în care băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18.8% în 2016), finanţate suficient din depozite locale, iar bilanţurile lor continuă să se îmbunătăţească datorită ratei în scădere a creditelor neperformante.

Riscurile la adresa sectorului privind legislaţia s-au stabilizat, în urma unei decizii favorabile a Curţii Constituţionale privind darea în plată notează Fitch, atrăgând, însă atenţia că o decizie privind legea conversiei creditelor nu este încă disponibilă.

Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia Fitch că riscurile de creştere sau de scădere a acestuia sunt echilibrate.

Ratingul suveran ar putea fi retrogradat dacă va fi înregistrată o creştere semnificativă a deficitului bugetar sau o înrăutăţire a dinamicii datoriei guvernamentale sau a celei externe.

O îmbunătăţire credibilă a consolidării fiscale sau a finanţării externe, precum şi creşterea economică sustenabilă pot duce la creşterea ratingului, potrivit Fitch.

Fitch menţine constante ratingurile pentru Bucureşti, datorită performanţelor operaţionale ridicate

Compania de evaluare financiară Fitch a menţinut constante ratingurile pentru Bucureşti, cu perspectivă stabilă, datorită performanţelor operaţionale ridicate, susţinute de un nivel al datoriilor şi al serviciului acestora conform cu calificativele şi a bazei de impozitare solide.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi în lei a fost menţinut la nivelul BBB-.

În cazul datoriilor pe termen scurt în valută, calificativul a rămas la nivelul F3, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Perspectivele sunt stabile pentru toate aceste categorii.

Calificativele iau în considerare rolul Bucureştiului de centru economic şi financiar şi a nivelului bunăstării cu mult peste media naţională. Ratingurile reflectă şi nivelul ridicat al necesarului de investiţii şi incertitudinile legate de cheltuieli neprevăzute.

Fitch anticipează, într-un scenariu de bază, că performanţele Bucureştiului vor rămâne stabile în perioada 2017-2018. Bucureştiul se bazează mai puţin pe transferurile de TVA ale Guvernului central şi nu ar trebui să fie afectat în mod deosebit de reducerea cu patru puncte procentuale a ratei de bază a TVA, la 20%, în 2016.

În urma alegerilor locale din iunie 2016, s-a instalat un nou primar şi rămân unele incertitudini legate de cheltuielile de capital. Guvernul intenţionează să dezvolte în continuare infrastructura oraşului şi în special infrastructura rutieră, dar planul final de investiţii pentru 2017 nu a fost aprobat.

Potrivit bilanţului Primăriei, datoria totală pe termen lung a fost de 2.896 de milioane de RON în al treilea trimestru al anului 2016, faţă de 2.986 de milioane de RON la finalul lui 2015, în concordanţă cu scenariul de bază al agenţiei, potrivit căruia Bucureştiul ar urma să îşi crească uşor datoria directă în 2016-2018, iar ca riscul direct să rămână în jurul a trei miliarde de RON.

Primăria Bucureşti este expusă la datoriile RADET, care avea la sfârşitul lui 2015 datorii de 3,7 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti, constând în energie consumată şi penalităţi.

Ratingurile Primăriei Bucureşti sunt constrânse de ratingurile de ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb