FIUL FOSTULUI PREŞEDINTE MOLDOVEAN PETRU LUCINSCHI Sergiu Lucinschi, reţinut de DNA

V.B.
Anticorupţie / 31 martie 2015

Sergiu Lucinschi, reţinut de DNA

Actualizare 18:46 Fostul preşedinte moldovean despre reţinerea fiului său: "Totul este un show"

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a declarat, marţi, referitor la reţinerea fiului său, Sergiu Lucinschi, că totul este un "show" şi că este vorba despre un litigiu economic, prezentat "ca la un nivel politic", informează prime.md.

Într-un interviu acordat postului moldovean de televiziune Prime, fostul preşedinte Petru Lucinschi se declară "mirat" şi "pur şi simplu şocat" de reţinerea fiului său.

"Din ceea ce ştiu eu, feciorul meu, cu un an şi jumătate în urmă, mi-a spus că el i-a dat în judecată pe partenerii lui fiindcă i-au furat businessul. În acest timp l-am tot întrebat, iar el răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an şi jumătate, pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestia aceasta şi nu l-au pus pe rol acest dosar. Apoi au vrut să se împace şi amiabil să rezolve această problemă. A trecut timpul, iar apoi feciorul îmi spune că «gata, ne-am înţeles». (...) Eu pur şi simplu sunt şocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat, ca peste un an şi jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat", a mai spus Petru Lucinschi.

---

Actualizare 16:24 DNA: Ginerele lui Băsescu şi procurorul DIICOT Tudoran, urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, şi procurorul DIICOT Tudoran Remus Jurj sunt urmăriţi penal de DNA pentru complicitate la şantaj, arată un comunicat emis de DNA.

"În perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea suspecţilor Pricop Radu şi Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de «gestiune frauduloasă», pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest «ajutor», inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracţională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe acelaşi om de afaceri, printre care şi cauza anterior menţionată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind organul judiciar competent (în speţă instanţa de judecată), o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuţiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta şi inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii", arată sursa citată.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

(Alexandru Costea)

--------

Actualizare 11:39 Surse: Ginerele lui Băsescu, suspect de complicitate la şantaj, în dosarul lui Lucinschi

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, ar fi suspect de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, ne-au declarat, în urmă cu puţin timp, surse judiciare.

Pricop s-a prezentat la DNA în jurul orei 11:15, pentru audieri. El este deja urmărit penal în speţa privind retrocedările ilegale ale moşiei familiei Brătianu. În urmă unor retrocedări ilegale, Pricop şi asociaţii săi ar fi urmat să intre în posesia unei despăgubiri de 10 milioane de euro de la ANRP, însă instituţia a stopat plăţile până la finalizarea anchetei.

---

Actualizare 10:32 Lucinschi i-ar fi cerut unui afacerist 4 milioane de euro, ca să-şi retragă o plângere de la DIICOT

DNA a reţinut un ofiţer DIICOT, prins în flagrant când lua mită 5.000 de euro

Sergiu Lucinschi i-ar fi cerut unui om de afaceri 4 milioane de euro, făcând presiuni asupra lui, pentru ca fiul fostului preşedinte moldovean să-şi retragă plângerea penală depusă la DIICOT împotriva acestuia, pentru mai multe infracţiuni (printre care gestiune frauduloasă).

De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis afaceristului că va face astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează, arată DNA, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie în DIICOT, care, printr-un intermediar, i-ar fi solicitat omului de afaceri o sumă de bani, iniţial neprecizată, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv.

Procurorii anticorupţie punctează: "Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său".

Ieri, din această sumă, persoana intermediară i-a dat lui Comăneanu 5.000 de euro, ocazie cu care DNA l-a prins în flagrant.

Anchetatorii mai relatează că, "pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective", Sergiu Lucinschi ar fi pretins că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri sus-menţionat.

În acest sens, Lucinschi i-ar mai fi promis afaceristului că va determina organele judiciare să facă demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor acestuia şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă omului de afaceri, indiferent de probele existente.

DNA susţine că, pe 17 martie, pentru acest "ajutor", Sergiu Lucinschi ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra a 2 milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

"Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie pana la data de 24 decembrie 2015", conchide DNA.

În cauză, procurorii (care urmăresc penal şi alte persoane) beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Sergiu Lucinschi şi Constantin Comăneanu vor fi prezentaţi astăzi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost reţinut, ieri seară, de procurorii DNA, după audieri de aproape două ore şi percheziţii la locuinţa sa din Voluntari, scriu surse din presă.

Lucinschi va prezentat, astăzi, instanţei, să fie luată o măsură preventivă faţă de el.

Sergiu Lucinschi este cercetat într-un dosar în care este suspectat de infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2014 - martie 2015, a anunţat, ieri Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat.

Mass media mai relatează, citând surse judiciare, că Sergiu Lucinschi ar fi implicat într-un dosar de trafic de influenţă şi şantaj, fiind acuzat că ar fi pretins 4 milioane euro în perioada decembrie 2014 - martie 2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toata (...) fara servici ce fura de la aia multi e om de afaceri. Bine bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb