Acţionarii societăţii producătoare de anvelope şi materiale de cauciuc Danubiana au aprobat numirea lui George-Adrian Tofan, fiul acţionarului majoritar Gelu Tofan, în funcţia de administrator special al societăţii, a anunţat, ieri, un comunicat al Danubiana, remis bursei electronice Rasdaq, citat de NewsIn. Adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA) din data de 22 ianuarie 2007, convocată de administratorul judiciar al societăţii, Consulta 99, a decis desemnarea unui administrator special al Danubiana, în persoana lui George Adrian Tofan, fiul lui Gelu Tofan, acţionar majoritar al Danubiana, prin intermediul societăţii Tofan Grup International SA. Hotârârea a fost luată cu un număr de 15.334.198 voturi, reprezentând 83,47288 % din capitalul social total al SC Danubiana SA, se arată într-un comunicat al Danubiana, remis bursei electronice Rasdaq.
"Prin sentinţa comercială nr. 3301/08.12.2006, pronunţată în dosarul nr. 37936/3/2006 de către Tribunalul Bucureşti, a fost admisă cererea creditoarei Wurfbain Nordmann BV şi, în baza art.33, alin.6 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, a fost deschisă procedura generală împotriva debitoarei S.C. Danubiana SA. În temeiul art. 34 din legea insolvenţei, a fost numit administrator judiciar societatea Consulta 99", se mai spune în comunicat.
Wurfbain Nordmann BV, un furnizor al Danubiana, specializat în produse de cauciuc pentru construcţii, ceruse, anterior, instituirea procedurii de lichidare judiciară sau de administrare specială în vederea redresării, la Danubiana, datorită unei datorii de 220.000 euro a Danubiana faţă de Wurfbain Nordmann BV.
Gelu Tofan declara anul trecut că Danubiana are datorii de aproximativ 17 milioane de euro, incluzând aici şi datorii la furnizori precum Fibrex Săvineşti sau Distrigaz, nouă milioane de euro reprezentând datoriile la diferite bănci.
Danubiana Bucureşti, companie producătoare de anvelope şi materiale de cauciuc din grupul Tofan, va investi 20 de milioane de euro pentru modernizarea liniilor de producţie în următorii trei ani, declara, în septembrie 2006, pentru NewsIn, Gelu Tofan, preşedintele Tofan Grup, acţionarul principal al Danubiana. "Danubiana este în plin proces de restructurare. Până în 2009, vom investi 20 de milioane de euro pentru modernizarea liniilor de producţie, iar cea mai mare parte din această sumă va fi investită în 2006 şi 2007", a spus Gelu Tofan. El a adăugat că o parte din banii necesari modernizării vor fi obţinuţi dintr-un împrumut pe care compania vrea să-l contracteze de la fonduri de investiţii sau de la bănci. Valoarea minimă a împrumutului va fi trei milioane de euro, iar valoarea maximă se va cifra în jurul a zece milioane euro. Împrumutul va fi garantat cu un teren de 35 de hectare care se află pe platforma industrială Danubiana. Gelu Tofan a spus că acest teren valoarează în jur de 24 milioane de euro, la un preţ mediu de 70 de euro pe metru pătrat.
Conducerea Danubiana a hotărât, în august 2006, închiderea uzinei pentru un an, pentru stoparea pierderilor şi pentru modernizarea liniilor de producţie.
Gelu Tofan a pus declinul fabricii sale pe seama a trei factori: scăderea consumului pe piaţa maşinilor agricole, randamentul energetic scăzut al unui CET învechit, care consumă mult, precum şi greşelile de management. Grupul Tofan deţine 83,47%% din acţiunile Danubiana şi mai desfăşoară activităţi în domeniul distribuţiei anvelopelor şi în morărit şi panificaţie. Alţi acţionari ai Danubiana SA sunt Fondul Proprietatea (9,85%) şi mai multe persoane fizice.