FIZICA PĂMÂNTULUI, DESPRE CUTREMURELE DE LA IZVOARELE: "Este o activare a unei zone tectonice, dar nu trebuie să ne îngrijorăm"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 noiembrie 2015

"Este o activare a unei zone tectonice, dar nu trebuie să ne îngrijorăm"

"85 de cutremure au fost înregistrate în zonă de la începutul anului", potrivit INFP

Locuitorii din satul gălăţean Izvoarele trebuie să trăiască anual un coşmar - fie că vorbim de inundaţiile din 2013 sau roiul de mici cutremure din 2014, după ce mişcările seismice au reapărut şi în 2015. Oamenii sunt nemulţumiţi şi vor răspunsuri rapide, întrucât casele lor sunt tot mai afectate, iar autorităţile nu ştiu cum să intervină.

La solicitarea ziarului BURSA, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului îndeamnă sătenii la calm, întrucât "nu avem motive de îngrijorare".

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, ne-a explicat: "Părerea noastră este că avem de a face cu o activare a unei zone tectonice complexe (...)

Rămâne o problemă încă deschisă privind rolul jucat de fluide ca factor declanşator în contextul unui sistem tectonic bine definit. Nu avem motive de îngrijorare, întrucât seismicitatea zonei este caracterizată de cutremure relativ mici (sub magnitudine 4) şi nu există semnale cu privire la o intensificare în viitor. Singura problemă cu impact real se pune strict pentru zona din satul Izvoarele, în care amplificările mişcării seismice sunt anormal de mari, astfel încât cutremure care în mod normal de abia sunt simţite, aici se resimt mult mai puternic. În plus, mişcările seismice sunt însoţite de semnale acustice, iar casele din zonă sunt extrem de vulnerabile".

După producerea roiului seismic din septembrie - decembrie 2013, în cursul anului 2015 au mai fost înregistrate sporadic cutremure de magnitudini în general mici (sub 2) în zona Izvoarele (Galaţi), ne-a mai spus domnul Radulian, subliniind că acestea au apărut în mici grupuri, pe intervale de câteva zile.

"De la începutul anului 2015 şi până în prezent, în zona Izvoarele - Galaţi au fost înregistrate 85 de cutremure. Dintre acestea, 4 au avut magnitudini de 3 sau mai mari de 3: 13 martie (M = 3.0), 17 mai (M = 3.0), 9 iunie (M = 3.4) şi 27 octombrie (M = 3). În general, cutremurele cu magnitudine peste 2 se resimt in zona satului Izvoarele", potrivit sursei citate.

Mircea Radulian susţine că, în cursul anului 2015, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a instalat şase staţii seismice noi în zona Izvoarele - Galaţi, staţii dotate cu senzori de viteză (de mare sensibilitate) şi cu senzori de acceleraţie (senzori pentru mişcări puternice): "Astfel au fost redeschise staţiile Izvoarele (IZVR), Slobozia Conachi (SLCR), Schela (SCHL) şi au fost deschise staţii noi la Scânteieşti (SCTR), Tătarca (TATR) şi Vlădeşti (VLDR)".

Totodată, domnia sa a dat asigurări că zona este foarte bine monitorizată din punct de vedere seismic: "Echipe de specialişti de la institut au mers zilele trecute şi vor merge şi în zilele următoare să evalueze situaţia staţiilor din zonă şi eventualitatea selectării unor noi amplasamente de interes.

Analiza înregistrărilor de acceleraţii în cazul cutremurului recent din 27 octombrie relevă valori neobişnuit de mari la staţia IZVR, semnificativ mai mari comparativ cu valorile la celelalte staţii din apropierea epicentrului. Aceste valori scot în evidenţă un puternic efect de amplificare locală, legat de o structură restrânsă spaţial la zona Izvoarele. În colaborare cu specialişti geofizicieni şi geologi, efectuăm, în prezent, măsurători în zona Izvoarele pentru a determina parametrii structurali răspunzători pentru amplificările neobişnuite la mişcarea seismică".

Anul trecut, în perioada 23 septembrie - începutul lunii octombrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter, potrivit datelor transmise de specialiştii de la INFP.

Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în acea perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie. Institutul a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie 2013 în judeţul Galaţi.

Surse guvernamentale au declarat pentru ziarul BURSA, la vremea respectivă, că fenomenul din Galaţi ar avea legătură cu o "greşeală de explorare" a rezervelor de gaze, dar autorităţile au negat, în urma controalelor, această ipoteză, care a circulat pe piaţă în primele zile de apariţie a microcutremurelor gălăţene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb