FLORIAN MUNTEANU, CANDIDAT LA FONDUL PROPRIETATEA: "Este important ca acţionarii români să fie reprezentaţi"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2019

Florian Munteanu

Florian Munteanu

În data de 4 septembrie, acţionarii Fondului Proprietatea vor alege doi membri în board

Florian Munteanu: "Trebuie să fie cineva în boardul FP care să urmărească şi interesele acţionarilor români"

Domnul Munteanu beneficiază de susţinerea unor acţionari instituţionali români

În condiţiile în care termenul limită de transmitere a propunerilor de candidaturi pentru cele două funcţii de membru în Consiliul Reprezentanţilor (CR), boardul Fondului Proprietatea (FP), a expirat la 17 iulie, acţionarii Fondului vor trebui să aleagă doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor dintr-un număr de trei candidaţi în adunarea generală de la începutul toamnei.

Practic, în şedinţa din 4 septembrie 2019, acţionarii FP vor trebui să aleagă între Mark Henry Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, care a decis să candideze pentru un nou mandat la FP, Florian Munteanu, şi Vivian Nicoli, aceasta din urmă fiind partener fondator al companiei bazate în Londra Eiser Infrastructure. În cazul în care ar fi aleasă, doamna Vivian Nicoli ar fi cel mai probabil reprezentantul acţionarilor la FP din city-ul londonez, în contextul în care a fost propusă de fondul de investiţii britanic AVI Global Trust PLC, fostul British Empire Trust PLC. Doamna Nicoli nu are calitatea de acţionar, spre deosebire de ceilalţi doi candidaţi.

Cei doi care vor fi aleşi vor reprezenta interesele acţionarilor în boardul fondului pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 octombrie 2019. Totodată, în aceeaşi adunare, Comitetul Reprezentanţilor se va alege cu un nou preşedinte, prin votul acţionarilor, în contextul în care Sorin Mândruţescu, membru în boardul FP încă din septembrie 2010 şi preşedinte al CR din aprilie 2012, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

Potrivit FP, decizia directorului de ţară al Oracle în România este "rezultatul dorinţei sale de a respecta standardele de guvernanţă corporativă ale London Stock Exchange, unde Fondul Proprietatea este listat pe piaţa secundară din 2015, care prevăd că un membru al Consiliului unei societăţi listate la bursă nu poate fi considerat independent dacă a ocupat această funcţie pentru mai mult de nouă ani".

În contextul în care domnul Mândruţescu, singurul român din cadrul boardului FP se va retrage, iar des­pre Florian Munteanu nu se cunosc foarte multe detalii, am discutat puţin cu domnia sa despre candidatura sa şi ce îl recomandă pentru postul din Comitetul Fondului.

Florian Munteanu ne-a precizat: "(Candidatura) o văd ca pe o şansă a acţionarilor români de a avea ceva de spus. Din păcate, nu mai e nimeni din România, iar eu aş fi singurul dacă voi fi ales. Acest lucru este important şi pentru acţionarii mici, dar şi pentru acţionarii instituţionali (români), precum fondurile de pensii şi poate chiar şi SIF-urile. Trebuie să fie cineva care să urmărească şi interesul lor".

Acesta a adăugat: "Ceilalţi membri ai boardului sunt aleşi, în principiu, de către fondurile de investiţii străine şi evident că urmează politica şi interesele dictate de fondurile care i-au numit acolo, cum este şi normal. Eu o văd ca o necesitate de a balansa acest lucru, prin a avea şi un acţionar, un inves­titor din România".

Acesta a subliniat, ca trei avantaje în faţa contracandidaţilor săi: experienţa internaţională în domeniul relaţional, cu instituţiile bursiere din Statele Unite, experienţa de 14 ani în domeniul energetic, sector în care sunt concentrate mare parte din activele FP, şi backgroundul semnificativ în domeniile finanţe, audit şi controlling.

De altfel, în cazul în care domnul Munteanu va fi ales în board, el va fi singurul membru din Comitetul Reprezentanţilor cu experienţă în domeniul financiar şi de audit. "Inclusiv candidaţii de acum provin din alte domenii", ne-a spus Florian Munteanu.

Domnia sa a lucrat timp de peste un deceniu la Transocean pe partea de compliance, Transocean fiind a doua cea mai mare companie de foraje offshore din lume, listată la bursa din New York.

Florian Munteanu a adăugat: "Aces­ta este un al doilea element, pentru că portoliul Fondului este, în cea mai mare parte, axat pe domeniul energetic. Experienţa în domeniul energetic mă recomandă pentru că doar în acest domeniu am activat".

Domnul Munteanu ne-a mai subliniat că beneficiază de susţinerea unor acţionari instituţionali din ţara noastră, iar asta îl face optimist cu privire la şansele sale pentru poziţia în Comitetul Reprezentanţilor FP.

În ceea ce priveşte ceilalţi candidaţi, potrivit surselor mediatice, Mark Henry Gitenstein a fost cooptat în Comitetul Reprezentanţilor în anul 2013, la finalul mandatului de ambasador al Statelor Unite în România, după ce s-a opus, în 2011, în timpul exercitării funcţiei de ambasador, unei aşa-numite "donaţii" directe de 400 de milioane de lei a Romgaz către bugetul de stat prin care investitorii minoritari erau desconsideraţi. Printre aceştia se număra atunci şi Fondul Proprietatea. În 2013, el a fost propus de fondul Emerging Markets Country Fund. O altă contribuţie la cooptarea domniei sale s-a dovedit a fi, cel mai probabil, şi faptul că, potrivit altor surse mediatice, Mark Gitenstein ar fi intervenit, în timpul exercitării func­ţiei diplomatice, pe lângă factorii de decizie de la "cel mai înalt nivel" pentru ca administrarea Fondului să fie externalizată către o societate americană.

De menţionat şi faptul că, potrivit unor surse ale Ziarului BURSA, Gitenstein este unul dintre cei mai avizi susţinători ai privatizării Hidroelectrica prin listarea pe bursă, o operaţiune promisă şi amânată de Statul Român încă din deceniul anterior pentru care Fondul Proprietatea a continuat să facă lobby pe lângă guvernanţi în ultimii ani. De altfel, ne-a spus o sursă care a nu a dorit să ofere prea multe detalii din cauza subiectului sensibil, Mark Gitenstein s-ar fi prezentat în timpul uneia dintre guvernările PDL din perioada 2008-2012 la Palatul Victoria pentru a cere insistent premierului cedarea pachetului majoritar de către Stat. Conform sursei, întâlnirea ar fi avut loc spre finalul guvernărilor PDL.

În prezent, Julian Rupert Francis Healy este preşedintele Comitetului de Audit şi Evaluare al fondului, aces­ta şi Piotr Rymaszewski având mandat în Comitetul Reprezentanţilor până în 5 aprilie 2021. Olandezului Steven Cornelis van Groningen, actual preşedinte şi director general al Raiffeisen Bank, i se termină mandatul la 14 aprilie 2021.

Potrivit FP, în cei 10 ani de adminis­trare sub americanii de la Franklin Templeton, FP a returnat către acţionari 11,97 miliarde prin programe de răs­cumpărări urmate de reduceri de capital şi returnări de aport la capitalul social, din care 1,87 miliarde de lei în 2018, respectiv 18,3% din Valoarea Activului Net al Fondului de la data de 31 decembrie 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SI COPILUL DE TITA , STIE CA , FP , E UN FOND , AL SPECULATORILOR STRAINI , IN SPECIAL , AMERICANI ; IN TARA ASTA , CAND EI HOTARASC CEVA , LUMEA , LE CADE IN GENUNCHI , ASA , CUM LE-A CAZUT INAINTE , RUSILOR ; ACUM , SE FACE RASCUMPARARE DE CAPITAL , LA PRETUL DE 1, 2100 LEI , SI NU LA PRETUL DE PIATA , CA SA SE POATA UMPLE DE BANI , PRINTRE ALTII , '''''' MARELE VULTUR '''''' , PAUL SINGER , CARE MAI ARE IN PORTOFOLIU , 1 MILIARD - 2- 3 , DE ACTIUNI FP , DE CARE VREA , SA SCAPE !!! SA VEDEM LA ANUL , SI IN ANII CEILALTI ; S-AU OPRIT , RASCUMPARARILE ZILNICE , CA SA POATA BENEFICIA EI !!! IN VIITOR , N-O SA MAI FIE 1, 2100 LEI , ACTIUNEA ; O SA FIE MULT MAI MULT !!! ASTA , INDIFERENT DE PRETUL ACTIUNII PE BURSA ; FAPTUL CA , SE CHINUIE , SI 1 ROMAN , SA AJUNGA IN CONSILIU , NU INTERESEAZA PE NIMENI DIN AFARA ; CEL MULT , O SA-I PUNA CATEVA PIEDICI , CA SA STRECOARE ACOLO , TOT 1 OM DE-AL LOR !!! NIMIC NOU , PE FRONTUL ROMANESC !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb