Suma alocată iniţial pentru programul guvernamental Investalim ar putea fi dublată până la 1,2 miliarde de euro şi fermierii vor putea beneficia de credite avantajoase pentru capital de lucru cu comisioane achitate de Ministerul Agriculturii sunt măsurile anunţate, ieri, de ministrul Florin Barbu, în cadrul unei dezbateri desfăşurată în contextul Târgului internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei - INDAGRA 2023, eveniment care se desfăşoară în Complexul expoziţional ROMEXPO din Bucureşti.
Ministrul Agriculturii a afirmat: "Avem Planul Strategic care este aşteptat de foarte mulţi fermieri. Sunt bani care vor fi lansaţi în prima sesiune până la sfârşitul lunii noiembrie, undeva aproape de 2,2 miliarde de euro. Sunt bani pe partea de procesare pentru fermierii mai mici, iar Guvernul României a luat decizia, la un proiect foarte important, Investalim, de aproape 600 de milioane de euro, de procesare la nivel mai mare. Spun acest lucru pentru că ne dorim foarte mult, atât eu, cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, ca acest program să fie dublat la aproape 1,2 miliarde de euro în România, în aşa fel încât materia primă care este produsă în România să fie procesată aici, să nu mai fie exportată şi să aducem produse finite din export".
Florin Barbu a spus că MADR are programe ambiţioase şi pe partea de independenţă energetică, care vor fi lansate începând cu data de 5 noiembrie şi a precizat: "Practic, este vorba despre independenţa energetică în ferme pentru fermieri şi pentru procesatori, cât şi pentru sistemul de irigaţii din România. Vorbim de asociaţiile de udători pentru că ne dorim să scădem cât mai mult costurile cu energia şi, practic, aceşti bani să rămână fermierilor, să poată investi, să poată avea bani pentru finanţarea proiectelor pe care în perioada următoare sunt sigur că le vor depune prin programul strategic".
În ceeea ce priveşte creditarea fermierilor, ministrul Agriculturii a anunţat lansarea în următoarea perioadă a unei linii de credit cu o dobândă mică şi comisioane acvhitate de ministerul de resort.
Florin Barbu a arătat: "Ştim dificultatea cu care se confruntă fermierii astăzi. Încercăm, şi sunt sigur că voi reuşi - am avut o discuţie şi la Consiliul de Miniştri şi la Comisie - pentru lansarea unui credit al fermierului cu o dobândă foarte bună, de 1,95%, iar Robor şi toate comisioanele vor fi achitate de Ministerul Agriculturii. Va fi un credit pentru capital de lucru cu o valoare de până la 20% sau 30%, vedem în funcţie de cifra de afaceri realizată de fiecare fermier, un credit pe o perioadă de 5 ani, prin care România şi Guvernul României pun la dispoziţie aproape 4,5 miliarde de lei".
Ministrul Agriculturii a mai anunţat că toate statele din Uniunea Europeană au agreat, în cadrul Consiliului AgriFish de la începutul acestei săptămâni, propunerea României pentru prelungirea în 2024 a derogărilor pe GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (păstrarea a 4% din suprafaţa fermei nelucrată, respectiv pârloagă).
Măsura de prelungire a derogărilor de la condiţionalităţie prevăzute prin GAEC 7 şi GAEC 8 are ca scop să permită fermierilor să îşi compenseze pierderile cauzate de reducerea preţurilor la cereale şi de seceta severă.
NOTĂ:
Obiectivul schemei INVESTALIM este "susţinerea financiară în vederea stimulării producţiei interne de bunuri alimentare".
Programul va fi derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.
Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.
Potrivit legislaţiei privind această schemă vor fi construite unităţi de procesare în următoarele domenii: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului şi fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi a animalelor de companie.