Bugetul nu va fi adoptat în şedinţa de guvern de astăzi, ci în cursul acestei săptămâni sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, a afirmat, ieri, premierul Florin Cîţu, înaintea şedinţei Biroului Executiv al PNL. Şeful guvernului susţine că bugetul va fi aprobat doar pe baza unor reforme în sectorul public.
"Bugetul întârzie puţin pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi. Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reformă. Am spus foarte clar: nu se duce niciun ban către niciun sector, dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin. Vom forţa aceste reforme prin limitele din buget, dacă nu se fac, pentru că este anul reformelor. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care fac doar pierderi şi vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte. Ajunge! Acest lucru nu se va mai întâmpla în perioada următoare. Banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit. Dacă nu avem aşa ceva, acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar!", a afirmat Florin Cîţu.
Prim-ministrul a precizat că este timpul ca angajaţii din sectorul public să îşi facă treaba şi că vor fi stabilite criterii de performanţă pentru toate domeniile din sectorul bugetar.
"Nu trebuie să ne uităm la o singură instituţie, ci la toate, pentru a preveni în viitor. Sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul Sănătate. Aproape 65 de miliarde lei, anul trecut. Trebuie să vedem cum au fost cheltuiţi aceşti bani şi dacă au fost cheltuiţi eficient. Dar nu e vorba doar despre Sănătate. În toate domeniile din sectorul public se duc foarte mulţi bani. Numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde lei, anul trecut. Să vedem dacă aceşti bani se duc cum trebuie. Există şi o performanţă pe partea cealaltă? Dacă nu există, trebuie să vedem cum întoarcem această performanţă", a spus şeful guvernului.
El a menţionat că, deşi a cerut rapoarte de reformă de la fiecare ministru, până în prezent nu a primit niciunul.
"Nu am primit până acum aceste rapoarte, probabil pentru că e mai complicat să reduci cheltuielile şi e mai uşor să le creşti. Înţeleg acest lucru. Până intri într-un minister nou, există o anumită rezistenţă la a face reforme. Aceste reforme trebuie să vină, miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru acest buget. Am cerut acest lucru în urmă cu două-trei săptămâni, iar în şedinţa de guvern trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget. Dar acesta este mandatul acestui guvern: de a face reforme. 2020 a fost anul în care am stabilizat economia - aţi văzut, avem deja a patra lună în care rata şomajului scade -, veţi vedea veşti peste aşteptările oricui privind creşterea economică, dinamica economiei de anul trecut. Anul 2021 este anul reformelor. Se leagă cu anul viitor, iar bugetul va fi făcut pentru Comisie (n.red. - Comisia Europeană) inclusiv pentru anul 2020. Trebuie să fim un guvern credibil, dacă vrem să nu avem probleme. Şi credibilitatea vine prin măsuri reale de reducere a cheltuielilor pentru a face statul mai eficient", a spus premierul Florin Cîţu.
Întrebat dacă va exista o majorare a pensiilor în acest an, şeful guvernului a explicat că majorarea de 14%, care a intervenit de la 1 septembrie 2020, înseamnă pentru anul 2021 un efort bugetar de aproape 9 miliarde lei (1% din Produsul Intern Brut) şi că Executivul trebuie să găsească în primul rând aceşti bani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 11:35)
Amana vrajeala ca sa nu darame cotatiile la activele financiare din piata!
Oricum pana in toamna aflam cum stam cu "pantalornii" in vine sau in "curul gol".
Oricum au reusit sa mai pacaleasca putin indicele de somaj, dar aceasta tensiune se acumuleaza excesiv in shadow... vrem nu vrem urmeaza sa se duca in tavan !
Masluit sau nemasluit!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 15:43)
Nea VASALICA. Cred ca este cazu sa vorbesti cu Ghita ciobanu sa iti opreasca un miel alb cu care sa iti castigi existenta la Pasti,pentru ca nu o sa te apuce pastele la palatul victoria.Daca iohannis este NEGRU la suflet si in ceru gurii ca magaru-n capu p..i,(sa vazut cata empatie are fata de romani dupa tragedia de la BALS},cand de atata suparare s-a dus sa se dea cu schiurile sa nu il vada lumea plangand dupa romanii morti in tragedie,tu,VASALE,o sa fii alungat cu pietre ca si femeile arabe lapidate. Asa ca,nu sta prea mult pe ganduri si pregatesteti plecarea ca sa nu fii nevoit sa iti faca romanii freza cu pietroaie.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 13:33)
ar trebui sa pleci , palaria este imensa pentru un mediocru ca tine , care nu are decat o ideie fixa , strangerea curelei pina la sufocare .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 14:09)
Da domnule desfiintati-le dar nu le dati la hoti.
Impartiti bunurile acestor companii de stat celor care muncesc acolo. Ca sunt facute de ei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 15:31)
vorbesti de parca ai cazut din copac in cap ! tu vrei sa-ti imparta tie si romanilor , aceasta coada de topor al companiilor straine ? pai tocmai pentru asta , a fost adus la putere , sa presteze pentru straini , ai cataracta si nu mai vezi , dar nici nu auzi ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 17:48)
Bunurile companiilor de stat nu sunt facute prin trudă de catre angajatii lenesi! Aceste companii au produs multe datorii si sunt tinute in viata cu banii tuturor cetatenilor! De asemenea,trebuie sa mentionez ca multe companii de stat au reusit sa asigure un trai boieresc pentru angajatii lor practicand tarife foarte mari pentru serviciile oferite populatiei! Privatizare in masa s-au desfiintare pentru companiile care aduc paguba bugetului tarii!!! A venit vremea ca statul sa-i ajute si pe cei multi care lucreaza in sectorul privat,nu doar pe bugetarii paraziti!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 18:31)
sa te ajute patronul boule , ca de asta esti la privat . spune-i patronului sa-ti mareasca salariul , daca esti asa grozav ,nu sa stea prin dubai si monaco ! iti este frica , atunci taci ! ii criticati pe altii dar stati cu mana intinsa la stat !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 16:06)
daca le desfiintezi ce vei face cu somajul?
si nu orice fel de somaj ci unul de lux!!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 17:40)
Voi astia care lucrati pe salarii grase in companii de stat si care sunt tinute in viata prin subventii de la guvern,sa luati si voi drumul strainatatii ca sa va castigati painea asa cum facem si noi cei 3-4 milioane de romani care muncim din greu printre straini! Este valabil si pentru fortele de represiune ale celor care protestau pasnic in 10 august! La munca,parazitilor!!!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 17:54)
unde muncesti din greu ? la postat prostii ? de ce nu te duci la patron sa-ti mareasca salariul ? pe tine ca pe orice prost te intereseaza sa moara capra vecinului !
5. Just că ...
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 18:57)
nu se v-a reforma nici STATUL nici companiile LUI ...!!!!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2021, 19:36)
O sa reformeze pe gheata ma-sii. Astia nu sunt in stare sa deosebeasca piciorul drept de cel stang. Reformatorii obositi ai peneleului.