"Taxa pe lăcomie" ar reduce creşterea economică în 2019 şi 2020 cu două puncte procentuale cumulativ, spune senatorul PNL Florin Cîţu, specificând că aceasta este una din concluziile studiului întocmit de Banca Naţională a României (BNR) pe OUG 114.
Senatorul liberal a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook: "Dragnea a primit studiul de impact făcut de Florin Georgescu şi asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost şi supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om în a cărui expertiză şi experienţă are încredere Liviu Dragnea. A fost şocat de concluziile studiului şi imediat i-a chemat pe Vâlcov şi Teodorovici. Amândoi au început să dea înapoi, spunând că nu ştiau şi au dat vina pe Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care i-a asigurat, aşa cum scrie şi în expunerea de motive, că efectele OUG 114 pentru economie şi mai ales pentru sistemul bancar sunt doar pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numărate.
Teodorovici şi Vâlcov mint. Ei au avut acces la studiu. Şi l-au folosit ca să şantajeze operatorii din sectorul privat. Concluziile studiului sunt devastatoare, iar Liviu Dragnea face orice să le ascundă de public. Mare atenţie! Dragnea a dat ordin ca studiul să nu ajungă la nicio agenţie de rating. Concluziile studiului ar duce imediat la scăderea rating-ului României la categoria Junk - Gunoi.
(...) Doar taxa pe sistemul bancar ar reduce creşterea economică în 2019 şi 2020 cu aproape două puncte procentuale cumulativ.
Dragnea a înţeles acum că şi preşedintele ştie că bugetul este construit cu date false şi nu are cum să mai ascundă asta!
Doar această informaţie despre creşterea economică poate porni o ieşire masivă de capital care duce imediat la deprecierea monedei naţionale, inflaţie şi dobânzi mari.
Efectul acesta este doar al taxei pe lăcomie pentru sistemul bancar. Efectul OUG 114 în totalitate înseamnă criză economică. De aceea, Dragnea este speriat acum şi nervos că i s-a ascuns această informaţie.
Mai mult. Guvernul a primit scrisori de ameninţare de la Banca Centrală Europeană, Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi, cea mai recentă, ieri (n.r. joi), cu ameninţarea de amendă pentru taxele şi plafonările de preţuri din sectorul energetic".
Potrivit lui Florin Cîţu, studiul prezintă patru scenarii.: "Şi varianta pe care acum o negociază Teodorovici cu băncile înseamnă scăderea creşterii economice. De asta este nervos Dragnea. De aceea le-a dat ordin că această informaţie să nu ajungă la Standard&Poor's. Mai ales că studiul prezintă o majorare a primei de risc pentru România!
Repet, eu vă prezint doar impactul unei taxe acum. OUG 114 aruncă economia în criză şi Dragnea este disperat să ascundă această informaţie de public".
Angajaţii din sistemul bancar sunt afectaţi direct, mai spune parlamentarul, menţinând că peste 55.000 de oameni care plătesc taxe şi contribuţii au locul de muncă pus în pericol de această taxă.
Florin Cîţu a conchis: "Acest studiu reprezintă dovada că ştiau de efectele devastatoare ale acestei ordonanţe şi i-au minţit pe români. Au pozat în naţionalişti de carton şi oameni de stat, deşi ştiau că aruncă România în aer. Vor răspunde personal toţi".
Ordonanţa 114 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom şi impozitează activele din sistemul bancar în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, ceea ce conduce la temeri mari pe piaţa bancară.
Reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) au prezentat soluţii pentru modificarea OUG 114/2018.
În luna februarie, în cadrul şedinţei Comisiilor reunite Economică şi de Buget din Senat, în care a fost prezent Consiliul de Administraţie din BNR, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că BCE se gândeşte la o metodă ca această dobândă să se raporteze la operaţiuni şi nu la cotaţii.
În replică, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a anunţat că o echipă tehnică a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială analizează cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, ceea ce ar implica inclusiv ruperea taxei pe activele bancare de ROBOR.
De altfel, recent, Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a anunţat că taxa pe activele bancare nu se va mai calcula în funcţie de ROBOR, promisiune făcută şi într-o scrisoare adresată Standard & Poor's.