FLORIN CÎŢU: "Nu-mi dau seama unde este factura premierului la achiziţia de vaccinuri"

G.D.
Politică / 19 aprilie 2022

Sursa foto: www.facebook.xom/ Florin Cîţu

Sursa foto: www.facebook.xom/ Florin Cîţu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, astăzi, că nu îşi dă seama "unde este factura premierului" în cazul achiziţiei de vaccinuri anti-COVID, în condiţiile în care comanda este făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata de Ministerul Finanţelor, menţionând că pot fi analizate aceste contracte, aşa cum ar trebui văzute şi cele privind "iertări de datori", deoarece în acest caz el ar vedea un conflict de interese.

El a fost întrebat la Parlament cum comentează faptul că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, solicită o anchetă privind achiziţia vaccinurilor anti-COVID în 2021, perioadă în care era prim-ministru.

"Nu îmi dau seama unde este factura premierului, când comanda e făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata e făcută de Ministerul Finanţelor. Dar, repet, putem să ne uităm la toate aceste contracte în context şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vedea un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector de apărare, cred, dacă cineva are interese să ia ceva de acolo. Noi ce ştim foarte bine - banii se duceau către Comisia Europeană şi începem cu Ursula von der Leyen, trebuie să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele. Dar eu aş vrea, pentru români, să ştim de ce iertăm 100 de milioane de lei. Când nu avem bani la buget, iertăm datorii de 100 de milioane de lei, după ce am mai iertat în trecut. De ce dăm bani către Franklin Templeton, iarăşi câteva sute de milioane de lei acum, când nu trebuia să dăm aceşti bani, de ce dăm un miliard de lei către CEC, când puteam să dăm aceşti bani către salarii şi pensii. Adică, avem foarte multe întrebări la care nu avem răspunsuri", a explicat Cîţu.

Fostul premier a adăugat că nu a existat niciun memorandum care să stipuleze că nu trebuie făcută o achiziţie de vaccinuri, în schimb el "a oprit" un altul prin care un fost ministru de Finanţe "voia să bage mai mulţi bani într-o bancă a ruşilor".

"Nu există niciun memorandum în care se spunea că nu trebuie făcută o achiziţie. Era un memorandum în care se spunea că Ministerul Sănătăţii trebuia să prezinte un plan, ce se va întâmpla cu aceste vaccinuri, nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi au venit aceste vaccinuri. (...) Eu mi-aduc aminte de un alt memorandum al Ministerului Finanţelor, acel ministru de Finanţe era un ministru care voia să dea bani şi pe care l-am oprit. Voia să bage mai mulţi bani într-o bancă a ruşilor, din care astăzi ieşim, şi l-am oprit atunci pe acel ministru al Finanţelor care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca ruşilor. Eu ştiu că am oprit acel memorandum în şedinţă de Guvern, deşi era susţinut foarte puternic de acel ministru de Finanţe şi trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanţe în Guvernul României susţinea o bancă rusească şi anul trecut ştiam că există această problemă, de ce ar susţine o bancă rusească în acest context. Cred că aici e o întrebare pentru mai multe instituţii ale statului român să dea răspuns de ce se susţinea această investiţie", a afirmat Florin Cîţu.

Întrebat cum a fost posibilă achiziţionarea a 120 de milioane de doze de vaccin, fostul prim-ministru a replicat că acestea nu au fost cumpărate, menţionând că Ministerul Sănătăţii şi cel de Finanţe ar fi putut să nu facă comanda şi, respectiv, să nu facă plata.

"Nu s-au achiziţionat acestea. Trebuie să ne uităm ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit şi de acum încolo avem un Guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe. Am auzit şi de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Finanţelor. Ministrul Sănătăţii putea oricând să spună «Nu vreau să fac comanda», ministrul Finanţelor putea să spună că nu vrea să facă plata, erau lucruri care se puteau face, iar memorandumul nu are nicio bază legală, memorandumul este o propunere în şedinţă de Guvern. (...) Orice contract se poate suspenda. Mă surprinde că de câteva luni de zile Ministerul Sănătăţii este la PSD, dar erau companii care spuneau că nu pot să livreze acum vaccinul, că o să livreze mai târziu, deci se pot face tot felul de discuţii", a concluzionat preşedintele Senatului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Orice contract se poate suspenda", zise gura pacatosului...pai si atunci de ce PNRR-ul nu se poate suspenda? Ala nu face parte din categoria "orice contract"?...Incep sa iasa la iveala toate minciunile acestui individ si ale PNL, USR, UDMR din anii 2019-2021

    1. intrucat se simte incoltit,CATU,incepe sa dea din casa. Romanii care inca mai judeca si simt romaneste,stiu ca Romania,ca sa fie primita in UE si NATO,a fost nrvoita prin cei care o conduceau sa renunte la bogatiile si suveranitatea ei,devenind o COLONIE a noilor STAPANI OCCIDENTALI. Odata predata suveranitatea tarii,noii STAPANI,au numit la conducerea romaniei,presedinti care au TRADAT interesele romanilor si asa romanii,s-au trezit cu presedinti fosti securisti,betivi,curvari ,hoti care si-au servit STAPANII care i-au numit.La fel s-a intamplat si cu clasa politica.Ba mai mult,politicienii care nu au ascultat de noii STAPANI,au infundat puscariile.Apoi, STAPANII,au infiintat partide ,televiziuni si presa care le-au servit interesele in urma unor mari sume de bani cu care au fost cumparati. Numai cine nu vrea sa inteleaga ce spune CATU,se preface ca nu intelege. Pai cand chiar fostul premier declara ca in privinta VACCINURILOR,romania a fost obligata de Comisia europeana prin presedinta acesteia sa cumpere atatea doze de vaccin cate i sau ordonat,este clar ca,CATU nu putea sa refuze. Ca sa nu o mai lungim cu alte exemple,am vazut dea lungul timpului ca in Romania,nu s-a putut construi sau ridica nivelul de trai al romanilor fara acceptul STAPANILOR. Deasemenea,observam ca situatia dezastruasa in care se gaseste azi tara si romanii,se datoreste tot noilor stapani. Pai crede cineva ca Florin Catu,a vandut resursele energetice ale romaniei SAMSARILOR Straini, care au ridicat preturile mai rau ca birurile iobagilor de pe timpuri,fara ca sa i se ceara acest lucru de catre STAPANI.? Asa s-a intamplat si cu PNRR,care nu a fost gandit in romania,ci,a fost scris de STAPANI,asa cum le convine lor. Desi Tara sta pe o mare bogatie petroliera,din care Tara poate sa isi asigure propiile nevoi,atat la gaze cat si la electricitate,Ministrul Economiei,a acceptat sa fie inchise sau neexploatate bogate zacaminte romanesti. Azi,cand la conducerea romaniei a venit un MILITAR,care incearca sa redreseze economia si sa creasca nivelul de trai nu de huzur ci de supravietuire,acesta este atacat de cozi de topot straine de tara si interesele romanilor pe teme derizorii. Si atunci intreb,de ce romanii dorm in cizme sinu ies pe strazi sa isi apere drepturile.? Suntem o TARA de RAME.?

    toti sint imbarligati si partasi la jaf . profita ca nu avem justitie si fac ce vor . helvig si vlase ce fac , pindesc si acum teroristi ?

    Romania este furata chiar de guvernul votat de popor.... Rusine PNL si USR sunteti doua gasti mafiote puse pe capatuiala pe spatele Romaniei... Rusine...

    1. Minuta la contract din mai 2021 cu comanda de inca 39 milioane de doze pe langa cele 120 milioane deja comandate a fost semnata de ministrul sanatatii Mihaila--USR, vicepremier Dan Barna---USR si prim ministrul Florin Catu---PNL...

      Si PSD-ul ce a facut in ultimul an, a batut mingea, de nu a descoperit minuta aia pana acum?

      sunt complici!

    IN DECUIZIE FRAIERULE , IN DECIZIE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb