FLORIN GEORGESCU ÎŞI ÎNTĂREŞTE ECHIPA Bugetul se mută la BNR

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2014

Bugetul se mută la BNR

Update 18:03 ING: "Independenţa BNR ar putea să se modifice"

"Experienţa deosebită şi nivelul calităţilor profesionale" ale viceguvernatorului BNR Cristian Popa sugerează că modificarea Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale este "o pierdere puternică pentru conducerea" BNR, dar participanţii la piaţă "pot avea îngrijorări suplimentare, având în vedere că independenţa instituţiei ar putea să se modifice", conform unui raport al ING remis azi redacţiei.

Totodată, ING consideră previzibilă realegerea lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Centrale, "având în vedere comentariile clare ale politicienilor".

"Parlamentul a votat noul Consiliu de Administraţie al BNR. Guvernatorul instituţiei a câştigat un nou mandat (previzibil, având în vedere comentariile clare ale politicienilor), însă aceasta nu a fost situaţia în cazul viceguvernatorui Popa. Experienţa deosebită şi nivelul calităţilor profesionale ale celui din urmă sugerează că modificarea este o pierdere puternică pentru conducerea băncii, însă participanţii la piaţă pot avea îngrijorări suplimentare, având în vedere că independenţa instituţiei ar putea să se modifice", se arată în comunicatul ING.

Totodată, ING Bank consideră că intrarea lui Liviu Voinea şi a lui Gheorghe Gherghina în CA al BNR "va stârni, probabil, teama că acţiunile viitoare" ale BNR "vor fi menite să susţină planurile Executivului".

"În urma votului de ieri, ministrul delegat pentru Buget (Liviu Voinea - n.r.) şi un secretar de stat din cadrul Ministerului Finanţelor (Gheorghe Gherghina - n.r.) au intrat în structura de conducere, iar aceasta va stârni, probabil, teama că acţiunile viitoare ale băncii vor fi menite să susţină planurile Executivului. Considerăm că această idee este rezonabilă şi, chiar dacă nu ne aşteptăm la consecinţe imediate în pieţele financiare, credem că politica monetară din viitor va pune un accent mai pronunţat asupra unui curs de schimb mai puternic. Aceasta pare mai probabil decât o politică ce promovează rate de dobândă deosebit de scăzute, tendinţă comună în cazul băncilor centrale apopiate de Executiv, fiind o politică posibil mai eficientă din punct de vedere politic în cazul României", mai punctează ING.

---

Parlamentul a votat, ieri, componenţa noului Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), echipa de conducere suferind trei modificări.

Cristian Popa a fost respins pentru un nou mandat de viceguvernator, locul său fiind luat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

De asemenea, Gheorghe Gherghina, secretarul de stat responsabil pentru buget din Ministerul Finanţelor Publice, a intrat în CA al Băncii Centrale, la fel ca şi Daniel Dăianu, care demisionase din funcţia de primvicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Nicolae Dănilă nu a mai prins o poziţie în consiliu, în timp ce Napoleon Pop nu a mai candidat.

Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina sunt apropiaţi ai primviceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

Comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor le-au acordat unanimitate de voturi lui Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi Bogdan Olteanu, preşedintele comisiei din Cameră, Eugen Nicolăescu, afirmând că parlamentarii au ţinut cont de aprecierile guvernatorului cu privire la Consiliul de Administraţie care urmează să îşi încheie mandatul la finele acestui an.

Şeful Băncii Centrale afirmase despre CA-ul pe care l-a condus în ultimii cinci ani că a fost unul profesionist, matur, care a dat dovadă de o mare stăpânire de sine în anii crizei financiare.

Senatorii şi deputaţii au devenit, însă, neascultători, când a fost vorba să îi ofere susţinerea lui Cristian Popa.

Acesta a primit şase voturi favorabile, 24 împotrivă, în timp ce patru parlamentari s-au abţinut.

Deputaul PDL Andreea Paul, care a votat în favoarea lui Cristian Popa, a declarat că acesta este unul dintre cei mai buni profesionişti din BNR şi şi-a exprimat regretul faţă de necooptarea sa în noul consilui.

Contracandidatul său, Livi Voinea, a primit 30 de voturi pentru, 3 împotrivă şi patru abţineri.

Dintre candidaţii pentru poziţiile de membri neexecutivi în CA, Gheorghe Gherghina a strâns cel mai mare număr de voturi favorabile, 36, cu unul mai puţin decât maximul posibil. Niciun parlamentar nu a votat împotriva domniei sale, existând o abţinere.

Membrii comisiilor de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor s-au arătat amuzaţi de numărul covârşitor de voturi pentru pe care le-a primit secretarul de stat din MFP, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu afirmând, în glumă, după anunţul că există o abţinere: "Să vedem cui nu i-aţi dat suficienţi bani (n.r. aluzie la faptul că Gheorghe Gherghina este, de aproape un sfert de secol, responsabil pentru întocmirea bugetului general consolidat al ţării noastre)".

Următorul candidat, după numărul de voturi favorabile, a fost Virgil Stoenescu, domnia sa strângând 35 de opinii pro şi două obţineri.

Pe următoarele poziţii s-au situat Daniel Dăianu, cu 34 voturi pentru şi trei abţineri, Agnes Nagy, cu 33 voturi pentru şi şase abţineri, şi Marin Dinu, cu 28 voturi pentru şi şase abţineri.

Nicolae Dănilă a fost cel sacrificat de PSD, pentru a îi face loc în noul CA lui Gheorghe Gherghina, deşi fusese anunţat ca beneficiind, în continuare, de sprijinul partidului.

Fostul preşedinte al BCR a primit un singur vot favorabil, 21 împotrivă şi 16 abţineri.

Ziarul BURSA a scris, ieri, că este posibil ca Liviu Voinea sau Daniel Dăianu să îşi dorească funcţia de viceguvernator deţinută de Cristian Popa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. controlul banilor si al justitiei de catre psd. si ce a facut bnr ul: a devalorizat leul in raport cu bunurile si serviciile si luam tot mai multi bani ca numar si tot mai putin ca valoare!

    1. Sa nu uitam episoadele Dacia Felix, Bancorex samd

      Banca Columna, Banca Religiilor, Libra Bank, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Romana de Scont, jocurile piramidale Caritas, Gerald si Philadelphia.

    Nu-l plangeti pe Danila, a luat milioane bune dupa BCR; probabil din invidie pentru euroii lui, nu l-au mai votat. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb