Întreprinzătorii din ţara noastră sunt nemulţumiţi de modul în care Guvernul a întocmit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în privinţa granturilor ce vor fi acordate mediului privat de afaceri. Cu excepţia măsurilor privind constituirea Băncii Naţionale de Dezvoltare şi a fondului de equity, restul măsurilor prevăzut pentru întreprinderile mici şi mijlocii sunt considerate neadecvate de antreprenori.
"Suntem în total dezacord şi profund nemulţumiţi de ultima variantă a PNRR trimisă de guvern Comisiei Europene. În afară de faptul că pentru finanţarea IMM-urilor se acordă 2,4 miliarde euro, din cele 3,8 miliarde stabilite iniţial şi faţă de estimarea de 5 miliarde euro, toate fondurile respective sunt granturi rambursabile, adică din partea de împrumuturi a PNRR. Nu există nimic ca granturi nerambursabile sau ca implementare imediată, în schimb în PNRR sunt fonduri alocate gratuit pentru organizaţiile neguvernamentale. Până şi fondurile prevăzute iniţial pentru înfiinţarea de depozite regionale agricole nu mai există. De fapt înfiinţarea acestor depozite a fost scoasă din PNRR în ultima variantă trimisă Comisiei de la Bruxelles. Practic, documentul trimis Comisiei este în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri", a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR), cu prilejul unei conferinţe de presă.
El a acuzat şi faptul că, pe plan naţional, guvernul nu a lansat niciun program privind înfiinţarea de noi companii.
"În opinia noastră, este o dramă, o crimă economică să nu lansezi niciun program naţional pentru start-up-uri. Sunt oameni care şi-au pierdut locurile de muncă, care se pot reinventa şi orienta către alte profesii, dar care au nevoie de un sprijin financiar în acest sens, pentru demararea unei noi afaceri", a precizat Florin Jianu.
Preşedintele CNIPMMR a mai spus că este nevoie de finanţări pentru tinerii antreprenori, pentru femeile antreprenor, pentru incubatoare de afaceri, toate menite să ducă la dezvoltarea mediului privat şi la creşterea veniturilor bugetare prin taxele şi impozitele pe care noile companii le vor achita către stat.