FLORIN VLAD, PREŞEDINTE VLAD GROUP: "Piaţa restaurărilor de case vechi va creşte în fiecare an"

A consemnat Petre Barac
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 decembrie 2014

"Piaţa restaurărilor de case vechi va creşte în fiecare an"

Piaţa de renovări şi reabilitări a caselor vechi este pe un trend pozitiv, fiind înregistrată o creştere a volumului de lucrări, după cum ne-a declarat Florin Vlad, preşedintele Vlad Group.

Domnia sa apreciază că investitorii care doresc să achiziţioneze o locuinţă restaurată sunt oameni cu afaceri de succes, care au strategii de investiţii pe termen mediu şi lung. Florin Vlad susţine că un proiect de restaurare a unei case vechi are costuri ce pleacă de la 500 euro/metru pătrat şi pot ajunge la circa 1500 euro/mp, în funcţie de valoarea terenului aferent clădirii. Preşedintele Vlad Group ne-a mai spus că piaţa autohtonă de restaurări începe să devină competitivă la nivel european, deşi acest sector este unul restrâns, dar exclusivist.

Reporter: Care este evoluţia pieţei de renovări, în ţara noastră?

Florin Vlad: Cred că suntem pe un trend pozitiv. Consider că înregistrăm o creştere atât a volumului de lucrări, cât şi a calităţii abordării acestui tip de lucrări. Oamenii încep să vadă, încet-încet, că sub tencuiala căzută a caselor vechi se ascund adevărate comori de arhitectură.

Reporter: Cum este văzut acest segment de cei care doresc să-şi cumpere o casă?

Florin Vlad: Casele vechi au două elemente majore de potenţial, respectiv potenţialul de zonă şi cel dat de valoarea arhitecturală a clădirii. În contrapartidă avem raportul mic între suprafaţa construită şi suprafaţa terenului şi costurile relativ mari de restaurare. Aceste elemente generează balanţa în luarea deciziei. Mai departe intervine, de cele mai multe ori, personalitatea subiectivă a investitorului.

Reporter: Care este profilul celui care achiziţionează o locuinţă restaurată?

Florin Vlad: Sunt în general oameni care au afaceri de succes şi un nivel ridicat de educaţie. Sunt oameni care gândesc pe termen mediu şi lung, oameni cu personalităţi puternice şi distincte. Sunt oameni care înţeleg că, pentru a reuşi într-un asemenea proiect, au nevoie, înainte de toate, de un arhitect foarte bun care să le gestioneze proiectul. Îi întâlnim din ce în ce mai rar pe cei care cred că se pricep la toate şi pot face totul pe cont propriu.

Reporter: Cum descrieţi o astfel de unitate locativă, ţinând cont de avantaje şi dezavantaje?

Florin Vlad: Segmentul pe care lucrăm noi este format, în general, din case construite în perioada ante sau interbelică, aflate în zone ultracentrale, în special în partea de nord a orasului, cu suprafeţe construite între 500 şi 1500 mp. Acest case erau la vremea lor aşa-numitele case boiereşti. Avantajele sunt oferite de zona şi valoarea arhitecturală, iar dezavantajele sunt date de costurile financiare şi de timp mai mari şi de relativa ineficienţă a proiectului în raport cu valoarea terenului.

Reporter: Care sunt costurile pe care le presupune un astfel de proces?

Florin Vlad: În general, un asemenea tip de proiect, dincolo de costurile de achiziţie propriu-zise, care ţin mai mult de valoarea terenului decât de valoarea arhitecturală, are costuri generate de consolidare, refacerea instalaţiilor şi restaurare. Marja de lucru este destul de mare, în funcţie de starea casei şi de cerinţele investitorului. În termeni financiari, costurile restaurării unei case pot pleca de la 500 euro/metru pătrat şi pot ajunge la circa 1500 euro/mp.

Reporter: Ce probleme sunt în acest segment?

Florin Vlad: Din punctul nostru de vedere, al constructorului, problema de care trebuie să avem cea mai mare grijă este coordonarea lucrărilor, în special în ceea ce priveşte consolidarea imobilului şi realizarea traseelor de instalaţii, fără a deteriora elementele de arhitectură şi fără a pune sub risc de prăbuşire construcţia. Nu putem lucra cu personal necalificat şi lipsit de supraveghere continuă. Riscul cel mai mare este să te loveşti de situaţia în care nu mai poţi să refaci o clădire, care a fost deteriorată iremediabil de alt constructor. O casă veche este ca un om bolnav. Dacă nu-i acorzi grija necesară, rişti să-ţi moară în mâini.

Reporter: Unde ne situăm în acest sector, comparativ cu alte ţări, pe o scară de la 1 la 10?

Florin Vlad: Nu cred că sunt calificat să dau o asemenea notă. Însă, din ceea ce văd, pot să spun că această notă este în creştere de la an la an. Se fac greşeli mai mari sau mai mici, dar cred că, aşa cum nu suntem cei mai buni, nu suntem nici cei mai răi.

Reporter: Cum aţi ales să activaţi într-o astfel de piaţă?

Florin Vlad: Cred că răspunsul corect ar fi "dintr-o întâmplare". În primii zece ani de activitate, am lucrat o vreme în proiectare. Nevoia de bani m-a determinat să plec în Germania ca fierar, dar ca inginer propriu-zis m-am format la firma Bog'Art, unde am activat timp de şapte ani. Dar acolo activitatea firmei era axată mai mult pe construcţii de sedii de bănci sau birouri. Nu ştiam mai nimic despre lucrările de renovare a caselor vechi. După ce am plecat de la Bog'art, acum mai bine de 14 ani, prima lucrare a fost un garaj. Apoi, un client mi-a acordat şansa să restaurez o casă. Îmi plac provocările, îmi plac lucrurile de care mulţi fug din cauza complexităţii lor. Dincolo de relaţiile speciale care se creează o dată cu derularea acestor tipuri de proiecte, îmi place faptul că imobilele vechi sunt ca oamenii, au propria personalitate.

Reporter: Ce actori sunt implicaţi în această piaţă (agenţii imobiliare, evaluatori, restauratori etc.)?

Florin Vlad: De cele mai multe ori, primul contact îl avem cu clientul, cu investitorul. Apoi urmează echipa de proiectare, condusă de către arhitecţi, care au de cele mai multe ori un foarte bun renume în această piaţă. În funcţie de complexitatea lucrărilor şi de volumul de lucru, colaborăm cu echipa de restauratori în special în domeniul picturilor, pentru care nu avem personal calificat. De asemenea, mai avem contacte şi pentru realizarea profilurilor de ipsos, a pietrăriei sau a lemnului, acolo unde volumul de lucru este mare ori complexitatea lucrărilor depăşeşte nivelul nostru de competenţă.

Avem o foarte bună colaborare cu furnizorii de materiale pe acest segment de piaţă şi este foarte important să lucrăm cu produse de calitate. Este pur şi simplu o prostie să foloseşti materiale de calitate discutabilă, ţinând cont de consumul foarte mare de manoperă.

Pe de altă parte, interacţionăm destul de rar cu agenţiile imobiliare şi mai mult pentru consultanţă în privinţa oportunităţii proiectului sau al nivelului de costuri. Deşi lumea pare mare, ne desfăşurăm activitatea într-un segment de piaţă destul de restrâns, un segment de nişă, dar un segment exclusivist.

Reporter: Cum aţi caracteriza compania dumneavoastră?

Florin Vlad: Îmi place să cred despre noi că suntem doctori de case. Am reuşit să ne menţinem pe această piaţă prin muncă, seriozitate, dar şi profesionalism şi prin sinceritate faţă de partenerii noştri. Ne desfăşurăm activitatea într-un domeniu cu un mare nivel de exigenţă, dar într-un mediu concurenţial corect. Lucrăm exclusiv în piaţa privată şi considerăm că sinceritatea în afaceri este o armă, nu un handicap.

Reporter: Vă mulţumesc!

Vlad Group, firmă specializată în reabilitarea şi consolidarea clădirilor istorice, are o cifră de afaceri de două milioane de euro anual, a declarat, într-un interviu pentru BURSA CONSTRUCŢIILOR, preşedintele Florin Vlad. Domnia sa a precizat că piaţa privată de restaurări este dură, dar mult mai sănătoasă decât cea publică, din toate punctele de vedere.

Preşedintele Vlad Group ne-a mai spus că instalarea crizei economice l-a ajutat să eficientizeze activitatea şi productivitatea firmei, chiar dacă a fost nevoit să scadă preţurile lucrărilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb