Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că impactul asupra bugetului al tuturor măsurilor promise de PSD înainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, a declarat vineri şeful delegaţiei FMI în România, Reza Baqir, în cadrul conferinţei de presă de la finalul misiunii.
"Dacă toate măsurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe lângă legea salarizării unitare, şi aici mă refer la măsurile care se referă la reducerea contribuţiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la întreprinderile de stat şi TVA zero la imobiliare, impactul în perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB", a spus Baqir, citat de News.ro.
În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să aloce pentru dividende cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, însă, să ajungă la Fondul Suveran de Investiţii pe care Guvernul intenţionează să îl înfiinţeze în următoarele luni.
Măsura are ca efect, pe de o parte, reducerea încasărilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care până acum alimentau bugetul, către noul fond, şi pe de altă parte scoaterea unor cheltuieli din buget.
Totuşi, reprezentantul FMI a precizat că eventualele efecte pozitive ale măsurilor asupra economiei nu au fost luate în calcul, deoarece estimarea exactă a efectelor este imposibilă: "Aş vrea să precizez că aceste estimări nu iau în calcul efectele de runda a doua, prin care înţeleg că, într-o oarecare măsură, relaxarea fiscală şi stimularea activităţii economice vor creşte dimensiunea econimiei, deci vor creşte şi veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este că nu putem face o estimare corectă a acestora decât atunci când vom cunoaşte întregul pachet".
Grindeanu: "Relaxarea mediului fiscal ajută companiile, ceea ce va duce la creştere economică de 5,2% în acest an"
Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri, la Timişoara, că măsurile de relaxare fiscală luate de Guvern ajută la dezvoltarea companiilor, ceea ce va avea ca rezultat atingerea ţintei de creştere economică de 5,2%, propusă pentru anul 2017.
"Noi, deşi suntem acuzaţi, am relaxat foarte mult mediul fiscal, reduceri de taxe, toate acele lucruri, ceea ce ajută companiile, ceea ce va duce la creştere economică, aşa cum ne-am şi propus pentru anul 2017, şi anume 5,2%. Este un lucru pe care-l vom realiza şi sunt convins, şi mai ales cu ajutorul companiilor private'', a afirmat Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.
Premierul a vizitat vineri AEM Luxten Lighting Company, o companie timişoreană specializată în producerea de aparate de măsură pentru electricitate şi gaz.