FMI, criticat de un organism intern că a sprijinit măsuri de austeritate

V.B.
Macroeconomie / 4 noiembrie 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a greşit în 2010, când a cerut "prematur" guvernelor de pe glob să adopte politici de austeritate după criza financiară din 2008, din cauză că a lăsat tot efortul de sprijin pentru creşterea economică în sarcina băncilor centrale, consideră Biroul independent de evaluare (IEO), un organism din interiorul FMI, citat de presa străină.

Evaluând răspunsul FMI la criza globală, IEO susţine că Fondul a jucat un rol crucial în combaterea crizei în perioada 2008-2009, când a cerut ţărilor puternic industrializate să introducă stimulente fiscale pentru relansarea activităţii economice. Pe de altă parte, recomandările formulate în 2010 de către FMI pentru a fi adoptate măsuri de austeritate în cele mai mari economii s-au dovedit incorecte dată fiind relansarea modestă a economiei mondiale, mai punctează documentul.

"Sfatul FMI vizând consolidarea fiscală s-a dovedit prematur pentru marile economii avansate, în contextul în care prognozele de creştere s-au dovedit mult prea optimiste. Totodată, FMI nu şi-a modificat recomandările în funcţie de circumstanţele specifice fiecărei ţări şi accesul la finanţare când a recomandat fie expansiune, fie consolidare", se arată în raportul Biroului independent de evaluare.

La rândul ei, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a dat publicităţii un comunicat în care susţine că în 2010 a susţinut măsurile de austeritate. În 2010, Lagarde era ministrul francez de Finanţe. "Luând în considerare informaţiile şi prognozele de creştere disponibile în 2010, consider că sfatul dat economiilor cu o creştere rapidă a poverii datoriilor să se îndrepte către consolidare fiscală a fost unul corect", a declarat Lagarde, care s-a alăturat FMI în iulie 2011.

IEO mai arată că sprijinul oferit de băncile centrale (care au combinat dobânzile apropiate de 0 şi achiziţiile de active) a fost crucial după criză, însă nu a putut să înlocuiască total politicilor bugetare ale statelor. "Mulţi analişti şi lideri politici au susţinut că o combinare a politicilor expansioniste pe plan monetar şi bugetar ar fi fost mai eficientă pentru stimularea cererii", este opinia IEO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb