FMI: Criza datoriilor se poate extinde către Europa de Est

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că, în pofida faptului că Grecia, Irlanda şi Portugalia au primit sprijin financiar extern, criza datoriilor din Europa s-ar putea răspândi către centrul zonei euro şi ţările emergente din estul Europei.

"Contagiunea zonei centrale a unităţii monetare, iar apoi a pieţelor emergente din Europa rămâne un risc real", atrag atenţia specialiştii FMI în cel mai recent raport privind economia globală, publicat ieri. Aceştia subliniază că în prima linie "de apărare" trebuie să fie eforturile de reformare la nivel naţional, în ţările afectate de criză. În opinia autorilor raportului, statele de la periferia regiunii euro trebuie să facă eforturi "necruţătoare" pentru depăşirea crizei datoriilor şi prevenirea răspândirii acesteia.

Antonio Borges, director FMI pentru Europa, consideră că Grecia nu are nevoie de o restructurare a datoriilor şi sugerează că această ţară ar putea vinde mai multe active de stat.

Borges mai arată că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să încetinească ritmul de majorare a dobânzilor.

"Politica monetară în zona euro îşi poate permite să rămână relativ adecvată", a spus Borges, adăugând că, în acest moment, inflaţia nu este o problemă în regiune.

De asemenea, FMI a arătat că, din cauza situaţiilor dificile cu care se confruntă unele state din zona euro, BCE ar putea prelungi furnizarea de lichidităţi băncilor din regiune.

Totuşi, Antonio Borges a afirmat că perspectiva generală asupra Europei rămâne destul de optimistă, în special datorită creşterii solide a exporturilor în principalele ţări din zona euro, cum este Germania.

Creştere de 4,3% în Europa de Est, anul acesta

Ţările din Europa de Est vor înregistra o creştere economică medie de 4,3% în 2011 şi 2012, faţă de 4,2% în 2010, conform raportului FMI. Pentru ţările avansate de pe continent, creşterea este estimată la 1,7% în 2011, respectiv 1,9% în 2012, după un avans de 1,7% anul trecut.

Pentru întreaga Europă, previziunea este de 2,4% în 2011 şi 2,6% în 2012, după o expansiune de 2,4% anul trecut.

FMI mai notează că în economiile avansate din Europa, inflaţia va fi de 2,5% în 2011 şi 1,8% în 2012, iar în Europa emergentă, de 7,1%, respectiv 6,2%. Media pentru UE este de 2,7% în 2011 şi 1,9% în 2012, iar în zona euro, inflaţia va fi de 2,3% în 2011, după care va coborî la 1,7% în 2012.

Per ansamblul Europei, inflaţia va fi de 3,8% în 2011 şi va scădea la 3% anul viitor. Autorii raportului avertizează că această prognoză este valabilă numai în situaţia în care creşterile mari de preţuri din domeniul alimentelor şi cel al energiei sunt temporare şi nu antrenează o expansiune generalizată a inflaţiei, care ar duce la măsuri monetare stricte şi ar afecta creşterea economică.

Pentru România, raportul FMI prevede o inflaţie de 6,1% în 2011 şi o creştere a PIB de 1,5%.

Deficienţe în Grecia

Inspectorii Comisiei Europene şi ai FMI aflaţi în Grecia pentru evaluarea progresului reformelor economice au identificat deficienţe în eforturile autorităţilor elene de a scoate ţara din criza datoriilor, potrivit Reuters, care citează oficiali anonimi. "Se formează opinia că există dificultăţi. Sunt îngrijoraţi că există un risc mare ca ţintele referitoare la venituri să nu fie atinse şi insistă pentru reduceri mai ample de cheltuieli", a declarat un oficial elen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb